Skalldyr

Scampi à la Belafonte og "Island in the sun"

Jeg tror vi må si at denne retten kunne bodd i Karibien. Eller Sør-Øst Asia! Du kan velge selv.

For meg er fisk eller kjøtt med kokos og frukt veldig «Island in the sun». Det står jo som kjent en del mango og roper på vår veranda, og i frysen ligger de forbaska politisk ukorrekte scampiene som jeg gjerne vil få brukt opp før all dårlig karma i verden ramler i hodet på meg, så jeg lot de to få møtes. Og for et vellykket møte da, gitt!

Ingrediener til 4 personer:

400 g rå scampi, skrelt. Du kan også bruke kylling, og det vil jeg prøve neste gang

1 boks kokosmelk

2 modne mango, skrelt og skåret i biter

Saften fra 1 lime

2 ss thai fiskesaus

3-4 sjalottløk

2 hvitløksfedd

2 stenger sitrongress

1 bit galangal (2,5 cm). Du kan også bruke ingefær

1 toppet ts vanlig «norsk» karripulver

Galangal (på bildet under) har en mer pepperrotaktig smak enn ingefær. Men utover det er de ganske så like.

Skjær sitrongress, sjalottløk, hvitløk og galangal i grove biter og ha dem i en bolle med bittelitt olje.

Gi dem inn med stavmikseren til de er most til en fin pasta. Hvis du har en stor morter, kan du selvfølgelig bruke denne. Rør inn karripulveret. Nå blir pastaen gul og fin! Det skyldes gurkemeien i karripulveret.

I en gryte freser du denne deilige pastaen i raust med olje på middels varme. Den skal ikke brunes, bare lokkes til å gi fra seg all aromaen sin. Så tilsetter du kokosmelken og lar det småkoke uten lokk noen minutter.

Smak til med litt salt og pepper, men husk at fiskesausen også er salt, så ikke gå helt bananas med saltbøssa.

Smak til med fiskesaus og limesaft før du har oppi mangoen. Rør rundt, smak igjen, og igjen. Treffer den midt i hjertet?  Trenger du mer syre? Mer søtt? Salt fiskesaus? Balanser smakene til du er fornøyd og det sitter som ei kule!

Og til slutt har du oppi de arme scampi som ikke vet at de er bannlyst fra flere og flere restauranter og butikker fordi oppdrettet av dem  har ufyselige konsekvenser. La dem trekke/småputre i sausen til de akkurat er blitt rosa i fargen.

Servér med jasminris og noen wokede grønnsaker. Jeg brukte brokkoli, sukkerter, løk og hvitløk med østerssaus. Godt med noe skikkelig salt ved siden av denne småsøte venninnen. Spill noen gode gamle Harry Belafonte-låter på anlegget mens du nyter.

2 kommentarer på “Scampi à la Belafonte og "Island in the sun"

  1. Kan rapportere fra første etasje at denne var veldig god med kylling også! Gikk ned på høykant selv hos den unge herren som var overbevist om at han skulle nøye seg med ris og soyasaus. Jeg tror du må ha glemt hvitløk i ingredienslista di, men den dukket opp i framgangsmåten; jeg tok sjansen på to nokså beskjedne fedd.

    Kommer med all sannsynlighet til å prøve dette igjen, kanskje med fisk (noe sier meg at en fast, hvit fisk ville ha det helt fint i denne sausen), men jeg spekulerer på om man ikke kunne introdusert noen flere grønnsaker i selve sausen? Jeg er nemlig ikke koordinert nok til å lage både curry og wok, så her ble det salattilbehør denne gangen.

    • Tusen takk, Jorunn! Og når poden har spist til den store gullmedaljen, så er det den beste reklame:) Du hadde helt rett angående «the missing link» i ingredienslista, men nå er hvitløken på plass der også. Du kan gjerne ha noen grønnsaker oppi selve curryen. Hva med sukkererter, paprika eller erter? Noen sprøe grønnsaker skader ikke. Hvit fisk er også en knall idé! Det vil jeg gjerne prøve. Nå er den pakistanske mangosesongen på hell, så da blir det med annen type mango når den lages utover høsten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: