Kjøtt Litt sunnere

Oksekjøtt kokt i vin

Dette blogginnlegget lå ute i sommer, og var på VGs nettside «Lesernes VG». Responsen var overveldende! Siden det er en gryterett som passer perfekt nå som frosten har kommet, blåser jeg liv i den igjen 🙂

Min danske far sa: «Den norske vinteren er grusom, og særlig den grønne for da skrur dere av sentralvarmen!»

Når du våkner en morgen i begynnelsen av juni og finner 6-7 hånlige varmegrader utenfor, er det bare å ikle seg den gode, gamle ullgenseren og vinterdepresjonen prompte. Eller, du kan trøstespise det man vanligvis forbinder med mørke høstkvelder da grener med gult og rødt løv skraper på vindusrutene.

Denne kjøttgryta er genial å lage en dag eller to i forveien, da den bare blir bedre av å stå en natt eller to å vente på sitt publikum. Når jeg lager den, gjør jeg det ofte dagen før onsdager (det blir vel da på en tirsdag, skulle jeg tro…?), siden onsdag hittils har vært den travleste dagen i heimen, med fritidsaktiviteter og hurramegrundt på alle kanter. Er du ikke velsignet med en stressende hverdag (beisk ironi…) kan den være en deilig rett å servere gjester som du vet kommer dagen etter. Da trenger du ikke kokkelere samme dag, men kan dra på spa istedet…eller pusse vinduer. Hvis du ikke er velsignet med venner, kan du da for pokker bare lage den og gå og spise av den og grine hele uka igjennom. Den vil bare bli bedre og bedre etterhvert som tiden går, og når fredda´n endelig kommer vil du tenke at «hvem f…trenger venner når de bare har en sånn kjøttgryte??»

Det finnes ingen gode grunner til å sprenge budsjettet med en dyr vin til å koke kjøttet i. Jeg valgte den billigste spanske jeg fant (se bilde):

Og dette skal du krydre sausen med:

Ingredienser:

1 kg oksehøyrygg (eller annet som egner seg til langtidskoking. Svigermor?), i terninger på størrelse med en halv Iphone

1 flaske rødvin (nok til å dekke kjøttet, og til en klunk i glasset mens du holder på)

2 løk, grovhakket

2 ss tomatpuré

2 hvitløksfedd

2 laubærblad

1/2 ts kanel

1/4 ts nellik

1 ts cumin

Skallet av 1/2 sitron

En klype sukker

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 170 grader, varmluft.

Stek løk og hvitløk i en stor jerngryte til de er gyldne. Tilsett kjøttet, salte og pepre godt, og brun det på alle sider.

Tilsett tomatpuré, nellik, kanel, laubærblad, cumin, sitronskall og sukker og stek det et par minutter. Hell over rødvin til kjøttet er godt dekket.

Smak på sausen! Trenger du mer sukker? Er sausen avrundet? Liker du den? Er den for tykk? Tilsett mer vin, eller litt vann sånn som Jesus ville gjort. Sett på et lokk som tåler stekeovn (har du ikke lokk, bruker du folie), og la det surre ca 2 timer på 170 grader.

«2 timer? Skal jeg lage mat i 2 timer?» Nei, det tar 30 minutter å tilberede. Du trenger ikke stå og glo inn gjennom stekeovnsdøra i 2 timer. Kjøttet er ikke avhengig av laserblikket ditt for å bli stekt. Gå og lek med ungene, klin med kjæresten, se en film, tekst med en venn, jogg eller sov. Bare sjekk innimellom om det er mørt. Hvis det ikke er mørt etter 2 timer, lar du det stå litt lenger. Hvis det ikke er mørt etter 3 timer, tar du kontakt med produsenten bak kjøttet du kjøpte…

Servér med potetmos, ris, polenta eller potetgnocchi, og grønne bønner. Husk en kraftig rødvin i glassene!

%d bloggere liker dette: