Fisk Pasta

Lasagne med røkelaks, ricotta og spinat

Denne har jeg fått så fine tilbakemeldinger på at jeg må kjøre en reprise, slik at enda flere kan nyte godt av den 🙂

Røkelaksen er nok en ganske glad laks, og antagelig veldig sosial slik som de fleste røkere er. Tar hyppige pauser, står i en klikk fremfor å svømme i stim og er litt laid back mens han planlegger neste smugletur til Strömstad. Nå er det lett å tro at jeg er en røyker, men det er jeg altså ikke.

Utover dette, løfter ofte røkelaksen de litt flate matstemninger opp til et mer interessant nivå. Den salte og røkte smaken setter fin-fint preg på retter som har snille og milde ingredienser i bånn, sånn som spinat og ricotta. Ganske rimelig er den også blitt etter hvert, og når du skal varmebehandle den slik som i denne retten, er det overhodet ingen skam å kjøpe en av de billige variantene som selges i hele stykker.

Hva gjelder barn og røkelaks, så er min erfaring at de matcher hverandre godt. Virker i grunnen som om alle matvarer med et hint av røyksmak er noe småttingenen setter pris på. La oss ikke en gang prøve å analysere hvorfor.

I denne lasagnen har jeg brukt ferske lasagneplater, men du kan godt bruke tørkede. Fordelen med de ferske er at stektiden er noe kortere, sånn at du slipper å høre setningen «er det middag snart» mer enn tjue ganger, og så gir de en helt annen metthetsfølelse, spørru meg. En annen fordel er at du lekende lett kan klippe eller skjære platene sånn at de passer perfekt oppi din form! Så slipper du stå med tunga hengende ut av munnviken å klønete prøve og knekke enden av hver plate uten å knuse hele sullamitten.

Jeg bestemte meg for å fjonge det litt til denne gangen og lage lasagnen i individuelle porsjonsformer. La meg da si at én sånn form var nok til 2 personer når man brukte fersk pasta. Jøje meg så mektig… De remsene som ble til overs fra lasagneplatene har jeg spart på, og tenkte at de skulle få komme ut en annen dag og leke parpadelle sammen med en ragu eller noe annet godt:)

Ingredienser til 2-4 personer:

300 g røkelaks, skåret i skiver

250 g frisk spinat

250-300 g ricotta

Litt revet muskattnøtt

2 never revet parmesan

8 ferske lasagneplater, eller så mange tørkede du trenger for å fylle formen din

Salt/pepper

Tomatsaus:

1 boks hakket tomat

3-4 sjalottløk, eller 1/2 vanlig løk finhakket

2 hvitlløksfedd, knust

2 ts tørket basilikum

Salt/pepper

Topping:

1,5 dl rømme

1 neve revet parmesan

2 ansjosfileter, finhakket

salt/pepper


Først må vi stampe igang tomatsausen. Den kan stå å putre på plata mens du tilbereder det andre etterpå.

Stek løk og hvitløk i olivenolje til de er myke og blanke i blikket. Tilsett tomatene og basilikummen og la det bare stå sånn og putre på svak varme.

Og så en liten moralpreken: Bruk gode tomater på boks! Ikke kast deg over de aller-aller billigste. De smaker intet! Dette utgjør all forskjell i verden når du lager tomatsaus på denne enkle måten.

Videre steker du spinaten (som du selvfølgelig har vasket og tørket godt…) i en panne til den faller sammen. Salte og pepre og la den stå og avkjøle seg litt mens du har ricottaen i en bolle der den får tryllestøv drysset over seg i form av revet muskattnøtt. Så har du spinaten oppi bollen og rører inn 2 never parmesan. Smak til med salt og pepper.

Når du skal begynne å stable lagvis i formen, starter du med toamtsaus nederst, så lasagneplate, ricotta, laks, tomatsaus osv, osv. Hvis du bruker tørkede lasagneplater er det viktig at du dekker dem godt med saus. Ikke sånn slumsete og rustikt som jeg har gjort på bildet under 😉 Platene trenger væske for å svelle og bli myke. Ellers ender du opp med lasagnebiter som minner om oblatbrød (hvis du aldri har tatt imot en nattverd, så vet du ikke hva et sånt oblatbrød smaker, så kanskje det bare er spennende å prøve…? )

 

Toppingen er enkel. Du bare rører sammen rømmen, parmesanosten og de to finhakkede ansjoser.

Tomatsausen får ligge øverst, men får en dyne av topping bredt over seg og et dryss parmesan før den går inn i ovnen.

 

Jeg stekte mine på 210 grader i 20 minutter, men best er det nok hvis du sjekker lasagneplatepakken for anbefalt steketid.

 

13 kommentarer på “Lasagne med røkelaks, ricotta og spinat

 1. Kjempegod idee ! …har jo laget lasagne med laks, men røkelaks hadde jeg ikke tenkt på, det eneste som er dumt er at jeg akkurat kommer hjem fra ukens handletur og må derfor vente helt til mandag, hvis jeg ikke røker en laks i mellomtida 😉

 2. OJ! Dette er akkurat slik mat jeg liker, med herlige smaker fra Italia, sunt og fargerikt. Her om dagen lagde jeg pasta (Tagliatelle) med røkelaks i fløtesaus (+løk og hvitløk. ) Røkelaks er faktisk veldig godt i kombinasjon med pasta. Helt enig i din anbefaling av gode tomater. Selv sverger jeg til de italienske Pomodorosausene og boksene. Takk for fin oppskriftside, Dette skal jeg definitivt prøve!

  • Så hyggelig:) Takk for så positive tilbakemeldinger. Har allerede fått flere til å konvertere til litt bedre tomater på boks enn de som bare smaker lyserødt vann. Og de er overrasket over hvor stor forskjell det faktisk er på de ulike typene. Røkelaks er helt konge med fløte og tagliatelle! Nammmm:)

 3. Kristin Reeves

  Laget denne på lørdag og den ble helt fantastisk god 🙂
  Og jeg må bare slenge meg på rekka av de som har konvertert til mer smakfulle tomater på boks. Takk igjen for enda en deilig oppskrift.

  • Selv tusen takk, gamle ørn 😉 Er en sann glede hver gang noen sier at oppskriftene mine virker. Det er det viktigste for meg: At det SMAKER ordentlig godt! Så må styling og dill-dall vente pent i bakgrunnen. Hvis ikke smakene sitter som et skudd, kan det være det samme med om maten «ser ut som en million». Men himla gøy å ta fine bilder også, da 🙂

 4. Anne Refsdal

  Har kost meg med bloggen din i sommer, og blitt veldig inspirert! i dag passet det fint å prøve lakselasagne(en helg med fotballcup gjør at kroppen krever kos og karbohydrater…) Kjempesuksess!! Og jeg må hive meg på når det gjelder gode tomater, det gjør utrolig stor forskjell. I tillegg må jeg takke for gleden du sprer, tekstene dine er både morsomme og inspirerende:)

  • Tusen takk, Anne:) Tilbakemeldinger som dette er inspirerende for meg på samme måte som mine tekster heldigvis inspirerer til å lage god mat. Matlagning er ikke hjernekirurgi eller det samme som å drifte et begravelsesbyrå, og bør aldri bli behandlet som om det var det, i et privat hjem. Gleder meg stort at du finner inspirasjon og humor på bloggen:)

 5. Fantastisk oppskrift altså – både smakfull og kreativ! Denne har jeg laget for venner, og de ble kjempeimponert 🙂 Elsker også curryrettene dine. Har nettopp skaffet meg stavmikser, og nå har min verden blitt snudd opp ned. Ingen ferdigposer! Takk for inspirasjon.

  • Tusen takk! Med den fine tilbakemeldingen blir det en god helg på meg. Og stavmiksern er et av mine yndlingsredskaper i kjøkkenet. Glad du har slutta med poser 🙂 Kommer en thai-curry m laks på bloggen til uka. Da kan du ha stavmiksern klar igjen.

 6. Anne Marie Espås

  Takk for inspirerende oppskrifter! Lurer på en ting, kan jeg bruke reven mozzarella i stedet for ricotta i lasagnen? Anne Marie

  • Hei Anne Marie! Takk for melding:) Jeg har ikke prøvd revet mozzarella i denne retten, men vil tro det kanskje gir litt lite væske til pastaplatene? Du kan evt. blande den med litt fløte eller rømme.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: