Fisk Litt sunnere Spelt/Farro

Dampet laks med ramsløk, grønnsaker og farro

IMG_5587

Jeg er svak for alt på en gang. Det vil si: alt i én og samme gryte. Da slipper ikke smak og næringsstoffer unna, men du selv slipper unna en hel del kaos og oppvask på kjøkkenet. Så hvis en hel rett med alle sine komponenter kan tilberedes i bare én enkelt gryte, så er jeg lykkelig. Og akkurat derfor er le Creuset- gryta mi i smijern det som blir brukt mest hjemme hos meg. Måtte jeg velge bare én ting å ta med meg på den øde øya vi alle fantaserer om innimellom, så ble det gryta mi. Det er den beste innvesteringen de som ga meg den for mange år siden har gjort. Stadig vekk dukker det opp nye idéer til hva som kan tilberedes i den, og bare i den!

Jeg trenger bare deg, gamle venn. Du svikter meg aldri.
Jeg trenger bare deg, gamle venn. Du svikter meg aldri.

Som for eksempel idéen til denne dampete laksen, på en tempurmadrass av farro (spelt), gulrot, selleri, purre, kraft, urter og hvitløk. Alt er fanget i den sorte gryte her. Dødsenkelt! Ække en eneste vitamin som unnslipper. For ikke å si smakene! Ha-ha-ha, de er fanga! Genialt.

 

Ingredienser til 2 sultne personer:

* 300-400 g laksefilet, skinn og benfri

* 1 ts ramsløk

* 2 ss finrevet parmesan

* 2 dl farro

* 5 dl grønnsakskraft/buljong

* 1 liten purre, hakket

* 2 gulrøtter, i små terninger

* 2 stenger stangselleri, i skiver

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1 laubærblad

* 1 liten ts tørket timian

* 1/2 ts tørket estragon

* Salt/pepper

 

Fremgangsmåte:

I gryta di freser du purre, gulrot, selleristang og hvitløk med en generøs klunk olivenolje (da mener jeg 3-4 ss). Etter et par minutter har du oppi farroen og rører den sammen med det andre gode et par minutter til.

Tilsett de tørkede urtene og laubærbladet og kraften/buljongen. Smak til med salt og pepper og smell på et lokk. Nå skal det stå og småkoke i 20 minutter, hvis du har fått tak riktig type farro, det vil si den lettkokte varianten som du blant annet får hos Via Italia på Mathallen. Hvis Mathallen ikke er nærmeste nabo, kan du prøve deg på helsekosten, men understrek da for de som jobber der at du leter etter den lettkokte varianten! Hvis ikke tar det hundre år og en søndag før det blir kokt mørt.

Hvis alt det ovennevnte er utenfor rekkevidde: prøv gode, gammeldagse byggryn! Siden 50% av DNA `et mitt er fra Skjåk, vil jeg som Arne Brimi benytte anledningen til å reklamere høyt og ublygt for Skjåk-bygg. Finnes ikke bedre bygg. Skjåk er blitt et slags hovedsete for byggrynsdyrkerne (fantastisk ord) her til lands. Prøv derfor gjerne denne kornsorten til middag. Godt, mettende og sunt. Bedre sex og penere hår vil du også få. Helt sikkert.

 

Laksen salter og peprer du, smører inn med ramsløken og gir et dryss med parmesan. Når de 20 minuttene til farroen og grønnsakene er talte, løfter du av lokket, legger hele laksekameraten oppå farroen, setter på lokket igjen og lar det hele stå sånn på lav varme 10 minutter til, eller til laksen flaker fint og er ferdigdampet.

IMG_5586

Og hva søren er ramsløk? Det er en slags trendy, nordisk hvitløk, kan vi si. Noe man blant annet har kastet seg over på de fornemme Scandinaviske spisesteder som har stjerne i Michelin-guiden. Den smaker som en blanding av hvitløk og gressløk. Ordentlig godt, men kraftig, så bør brukes med omhu. Den vokser i skogen i lavlandet, langs kysten, hele veien fra Østfold til Trøndelag, ifølge Wikipedia. Over er et bilde av et glass jeg fikk i en goodie bag fra Stangeriet på Mathallen. Hvis du ikke får tak i ramsløk, kan du bruke gressløk. Eller en helt annen, dog passende og kraftig smak: Pesto! Men hør med din butikk om de kan skaffe det. Har du en Ultra, Meny eller Ica i nærheten, er oddsene ok for at de kanskje hjelper deg.

IMG_5585

Sånn! Nå har du alt på en gang. Servér gjerne med en rømmeklatt og litt mer ramsløk.

IMG_5591

0 kommentarer på “Dampet laks med ramsløk, grønnsaker og farro

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: