Asiatisk Indisk Kjøtt Linser&bønner Vegetar

Rimelig rask indisk kyllingbiryani og kikert-curry

Når jeg er på indisk restaurant hender det sjelden at jeg betsiller en såkalt biryani. Hvorfor? Tja, det er en risrett, og når jeg endelig er på indisk restaurant vil jeg ha noe med tykk god saus og skikkelig dybde. Noe som jeg kan slafse i og som gjør meg blank rundt munnen, og så godmett at jeg må kjøres vekk i ambulanse. Ris virker liksom så….så…tørt!

Men så fikk jeg ånden over meg forleden og ville plutselig prøve å lage en biryani hjemme. Det ble kjempegodt! Dette kan være en rask rett på en hverdag hvis man bare ligger ett skritt foran og kanskje har kokt ris dagen i forveien.

I tillegg til biryanien måtte jeg ha noe litt mer sausete og saftig, og laget derfor også en klassisk vegetarcurry med hovedingrediensen kikerter som er så god at jeg kunne blitt vegetarianer på flekken: Chana masala. Indisk mat er i det hele tatt perfekt som vegetarmat fordi den har så mye smak, aroma og fylde at man føler seg 100% tilfredsstilt i ganen, og derfor også i magen.

Lam er det mest klassiske å ha i en biryani, men jeg brukte kyllingfilet fordi det skulle gå kjappere. Lam må som regel ha lengre tilberedningstid for å bli mørt nok, noe vår hverdagslogistikk ikke tillater.

Jeg har droppet chilli denne gangen fordi mine søte små også skulle få middag uten å ta til tårene, men hvis du vil ha litt POW! kan du jo bare tilsette chilli etter smak. Kjør på! Jeg pleier ellers alltid å ha kruttsterke chillipickles på bordet til de som måtte ønske det når jeg serverer indisk. Så får man svettet litt.

IMG_2417

Ingredienser til kyllingbiryani for 4 personer:

* 500 g kyllingfilet i terninger

* 1 løk, finstrimlet

* 2 dl matyoghurt

* 1 1/2 dl kyllingkraft/buljong

* 2 hvitløksfedd, knust

* 2 ts garam masala

* 2 ts malt cumin

* 1/2 ts malt kardemomme

* 1/2 ts kanel

* 1 bit frisk ingefær på størresle med tommelen din (hvis den ikke er abnormalt stor eller liten), finrevet.

* 300 g basmatiris

* 1 ts gurkemeie

* 1 neve rosiner

* 1 neve pinjekjerner eller pistasjnøtter (eller mandler? Dette med nøttene er et avvik fra klassisk biryani…men jeg fikk lyst på nøtter!)

IMG_2423

Fremgangsmåte:

Bland yoghurt, ingefær, hvitløk, garam masala, cumin, kanel og kardemomme og smak til med salt og pepper. Hell dette over kyllingbitene og la det stå og marinere i kjøleskapet mens du lager alt det andre.

Risen: Vask risen godt og ha den i en gryte med rikelig vann (saltet) og gurkemeien. Du trenger ikke måle opp vannet slik man vanligvis gjør når man koker basmatiris, for vannet skal helles av. Kok opp risen og la den fosskoke i 5 minutter. Hell av vannet og la deg imponere av den knallgule risen som nå er kjernesunn, takket være gurkemeien. Noen kreftforskere mener mye gurkemeie i kostholdet kan være én faktor som spiller inn på hvorfor så få mennesker i India utvikler visse krefttyper som på den annen side er svært utbredt i den vestlige verden her hvor vi bor. Interessant….

Bland rosiner og pinjekjerner inn i risen og la det så stå og vente tålmodig mens du duller videre med kyllingen.

Fres løken i olje i en tykkbunnet gryte som kan settes i ovnen etterpå med lokk. Når løken er blank og myk tilsetter du kyllingbitene som har fått en deilig «make over» av marinaden. Stek det hele til kyllingen er brunet på alle kanter. Tilsett kyllingkraft/ buljong og rør den godt inn. La det putre et par minutter.

Hell så risen over kyllingen i gryta der den er, og se til at den danner et jevnt lag. Sett på et tett lokk og stek det hele i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Ta gryta ut, løft av lokket og…ahhhh! For en duft!

Så var det veggismaten sin tur.

IMG_2444

Chana masala, ingredienser for en siderett til 4 personer:

* 1 boks kikerter

* 1 løk

* 3 hvitløksfedd

* 1 rødløk, finsnittet

* 1 neve frisk koriander, både stilker og blader

* 1 bit frisk ingefær (på størrelse med den tommelen vi snakket om isted)

* 2 ss matyoghurt

* 1 ss garam masala

* 1ss cumin

* 2 ts tørket koriander

* 4-5 curryblader

* 1 1/2 dl grønnsakskraft/buljong, evt. kylling.

Fremgangsmåte:

Først skal du fiske frem stavmikseren eller foodprosessoren som skal hjelpe deg å lage en paste. Mos fint løk, ingefær, hvitløk og frisk koriander.

Fres denne pasten blank og blid i en gryte, i raust med olje (ca 1/2 dl olje som ikke er olivenolje!!! Du kan bruke smør også…mmmm). Rør hele tiden så det ikke brenner på. Tilsett de tørkede krydrene og rødløken når pasten begynner å få litt farge. La all aromaen i krydrene få slippe fri. Snus inn og gled deg til noe godt! 🙂

Ha oppi kikertene og yoghurten og rør godt rundt. Spe deretter på med kraft/buljong og ha oppi currybladene. Smak til med salt og pepper. La det hele få stå og småputre på plata for seg selv mens du tar et par Bollywood-dansetrinn på kjøkkengulvet.

Nå har du jo ris i biryani-gryta di, så da trenger du ikke koke mer ris 🙂 Dryss friske korianderblader over og servér med nanbrød ved siden av.

IMG_2454

4 kommentarer på “Rimelig rask indisk kyllingbiryani og kikert-curry

 1. Mmm – gøy å lage! Etter at me møttes i helga og eg smakte på maten du serverte under årets SalmaChef konkurranse kikka eg innom bloggen din 🙂 Ikveld lagte eg min første indiske rett, og min første rett frå bloggen din – brukte litt for mye garam masala – og prøvde å finna ein kompensasjon for fersk koriander – forslag? Retten mangla kanskje derfor litt den friske “piften” som fersk koriander gir.

  Vil definitivt utvida indisk horisonten og tenke at i tillegg til oppskriften over, så kan det vera godt å servera ein mildare saus til 🙂 Tar gjerna i mot forslag – veit ikkje ka den heite den som ofte serveres på indiske restauranter.

  God kveld!

  • Hei!! Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂 Og takk for sist, ikke minst!
   Den milde sausen: Tenker du på raita? Kald yoghurtsaus med agurk og tomat? Av varme sauser er korma alltid mild og god og kremet. Det må jeg lage snart, kjenner jeg…eller tikka masala? En europeisk favoritt.
   Jeg kan ikke tenke meg noen god erstatning for frisk koriander. Den er unik i smaken. På noen tøysete steder slenger de på flatbladet persille fordi den SER UT SOM koriander, men det er som å prøve og servere bananer som appelsiner. Det ække det samme!
   Noen særinger synes frisk koriander smaker såpe…kanskje du kan rive litt såpe over..? Hehe 😉 Ikke gjør det!

   Lykke til på din kulinariske reise i indisk mat! Er jo kjemmmpegodt, så det blir nok en herlig reise.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: