Drikke Kjøtt Salater Søtpotet Tilbehør Vin

Barbecuemarinert svinefilet med blåskimmel-Waldorf og søtpoteter

IMG_9058

De prøver seg litt mer for hver dag som går nå: Kulda og mørket. Om morgenen i 06-tida når jeg er ute med hunden, kjenner jeg det. Luften har et annet drag. Det grønne gresset er tonet ned av hvit dugg. Himmelen er høyere, friskere. Svalene hører jeg ikke. Solen nøler oppi gata bak Vålerenga Kirke.

Og om kvelden når jeg går siste tur før dypt godnatt, er det den samme fornemmelsen av at den knallgode sommeren driver og bretter sammen knebuksene sine for å reise vekk igjen. Snart må jeg ha med lommelykt når jeg skal plukke opp etter bikkja i skyggene bak blokka og de store buskene. Og som et vanvittig malapropos til akkurat det siste, får jeg nå oftere og oftere lyst på helt andre ting å putte i munnen enn doggfrisk hvitvin, reker og salat på ettermiddagene. Jeg får lyst på rødt i glasset og mer kraft på tallerkenen. Det skal smake lenger fordi dagen er kortere. Så jeg sier «simsallabim og zinfandel» halvhøyt for meg selv der jeg stabber meg frem i skyggene bak blokka, og tenker at nå må jeg kanskje snart få ullgenserne opp fra kjeller´n…i hvert fall én av dem, just in case.

Litt om vin: Jeg er glad i druen zinfandel. Jeg er glad i den fordi den ikke er mystisk og blyg. Den ruller modig rundt i munnen og gir mye av seg selv. Den likner i grunnen en hel del på de amerikanerne som ofte bruker den i sin produksjon av god, kraftig rødvin.

La meg være ydmyk: Jeg ikke er noen vinkjenner. Jeg blir lett nervøs i møte med mennesker som kan sin vin. De sitter liksom på så mange hemmeligheter. De smiler lurt seg imellom, vinkjennerne, og veksler megetsigende blikk. Jeg føler at det er lett å trå feil sammen med sånne mennesker. Jeg ser opp til dem. Jeg synes de helt rå. De kan så mye. Jeg har svære hull i min formalkunnskap om vin, sammenlignet med hva jeg kan om mat- og matlagning. Druer, vingårdsnavn, årganger, typen fat, jordsmonn, full- eller halvmåne, kalkinnhold…det er mye å holde styr på!

En dag vil jeg kanskje bli en røver på vin også. Men foreløpig er det dette jeg kan: Smake på en vin og ganske raskt avklare hva slags mat den vil passe ssammen med. Jeg leser og lytter til andres anbefalinger for å orientere meg på polet fredag ettermiddag. Hadde jeg hatt ræva full av penger skulle jeg smakt gjennom et hav av ulike vintyper på egenhånd, slik at jeg kunne sanke kunnskap nok til bare å lese etiketter og fastslå hva innholdet i flaska burde serveres til.

Hvorfor jeg forteller dette? Fordi jeg innimellom vil anbefale en vin til den maten jeg lager her på bloggen, men ikke vil narre noen til å tro at jeg er noen stjerne-sommelier. Jeg synser. Men det er god synsing 🙂 Jeg kjenner jo når noe sitter som fot i hose i munnhulen på meg!! Tross alt…

Så her er kosemat for helgen, med en en fruktig zinfandel-vinanbefaling attåt.

IMG_9052

Ingredienser til 2 personer:

Svinefilet: 

* 300 g svinefilet (jeg brukte indrefilet)

* 1 ts vanlig paprika

* 1/2 ts røkt paprikapulver

* 1/2 ts cumin

* 1 knivsodd kanel

* 2 ss soyasaus

* 2 ts flytende honning

* 4 ss olivenolje

* 1 fedd hvitløk, knust

Blåskimmel-Waldorf:

* 1/2 beger lettrømme

* 1 knasende sprøtt rødt eple, med skall, i terninger

* 1 stilk stangselleri, i skiver

* 1 liten neve valnøtter

* 1 liten neve finhakket persille

* 2 ss blåmuggost

* Salt/pepper

Søtpoteter:

* 2 store søtpotetere, skrelt og skåret i båter

* Litt olivenolje

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Bland alle ingredienser til marinaden (smak til med salt og pepper) for svinefileten, og la fileten få marinere minst 1/2 time i romtemperatur, gjerne lengre.

Mos blåskimmelosten sammen med lettrømmen i en bolle, til du har en glatt røre. Tilsett valnøtter, eple, stangselleri og persille. Smak til med salt og pepper.

Søtpotenene skrelles og deles i båter, spres utover i en ildfast form, hvor de får et drissel med olivenolje. Stekes midt i ovnen på 200 grader til de er møre. Det tar 20-30 minutter.

IMG_9069

Svinefileten tas ut av marinaden, saltes og pepres, og brunes kjapt på alle sider i en panne eller le Creuset-gryte som kan gå i ovnen etterpå. Sukkeret i honningen vil gjøre at kjøttet fort blir «svidd», så vær på vakt.

Sett et steketermometer i fileten der den er tykkest, hell resten av marinaden over, og stek kjøttet i ovnen på 180 grader til termometeret viser et sted mellom 65-68 grader. Trikset, synes jeg, er å ikke gi den for mye i ovnen, men heller la den få hvile lenger under folie på benken etterpå. Da holder du på safta til Nasse! La den hvile ca 15-20 minutter før du skjærer i den.

Og det passet fin-fint med en Californisk zinfandel fra Ravenswood til. Jeg testet en fra 2011. Den er ikke av de kraftigste zinfandelene, men har en rund, fin fruktighet, kirsebær, krydder og cedertre. Passer også godt til pizza, hvis det er det du skal ha. M-hm!

God helg!

%d bloggere like this: