Dessert søtt Vegetar

Plommekompott

Det der med kompotten bare datt ned i hodet på meg (veldig klissete i hatten…). Jeg ville lage noe søtt, saftig, friskt og fruktig. Jeg husket plutselig de derre folieposene fra Nora som vi av og til spiste på 80-tallet; de med ulike kompotter. Tar jeg ikke helt feil fikk man sviskekompott, kirsebærkompott, aprikoskompott…Flere som husker disse? Jeg vet ærlig talt ikke om de eksisterer lenger, og samma kan det være, for å lage sin egen kompott er ikke akkurat hjernekirurgi eller et livsprosjekt. Du trenger frukt, vann og sukker og kanskje litt jevning. Og så kan du selvfølgelig smakssette slik du selv lyster. Jeg brukte kanel og vanilje.

IMG_9106

Og hvem tyr man til når det er en av klassikerne i det norske desserkjøkken som skal  gjenskapes? Ingrid Espelid Hovig, så klart! Ingen over, ingen ved siden. Den blårutete kokeboka er en bibel i kokebokhylla, sammen med franske Larousse og danske Fru Jensen. Den er en urskrift som egentlig burde kjøres i nye opplag på pergamentruller, bare for skikkelig å understreke dens pondus og relevans i norsk kokekultur.

Jeg har tuklet noe med oppskrfiten, blant annet ved å jevne med maizena og krydre med nevnte kanel og vanilje. Ellers er alt som det skal 🙂 Du kan godt bruke annen frukt enn plommer, selvfølgelig. Hva med epler eller pærer? Eller gode bær?


Ingredienser til 4 personer:

* 500 g plommer, stenene fjernet og frukten delt i båter. Gjør ikke noe om de er stygge. De skal kokes ihjel uansett.

* 4-5 dl vann

* 1 1/2 – 2 dl sukker

* 1 sitron, saften

* 1/4 ts kanel (bruk gjerne en kanelstang hvis du har…)

* 1/2 ts vaniljesukker (eller 1 vaniljestang…)

* 1-2 ts maizena blandet ut i litt vann


Ha vann og sukker i en gryte. Kok opp til sukkeret er helt oppløst og du har en fin sukkerlake.

Ha oppi plommene, vanilje, kanel og sitronsaft. Laken skal bare akkurat dekke frukten.

IMG_9083

La det putre på svak varme til frukten er mør.

Hvis du synes kompotten er for tynn, kan du så jevne med maizena. Ta litt og litt av gangen, så du ikke ender opp med femifarget fugemasse.

Jeg serverte kompotten slik danskene ville gjort: Med en skvett fløte.

%d bloggere liker dette: