Bakst eltefritt

Eltefritt brød

IMG_9729

Et tips som er gjennomgåendde når proffe og kjente bakere skal fotelle hva som er viktig for å få et godt brød, er TID! Tar du den dyrebare tiden din til hjelp, får du bedre brød. Sånn er det med den saken. Stress = Møkkabakst. Og deigen til eltefrie brød trenger akkurat tid. Den trenger ikke at du skal snakke til den, glane på den eller sysle med den lang tid av gangen, men den trenger å få ligge og tenke og føle og boble og ese for seg selv inntil den er klar for å forvandles til verdens beste brød.

IMG_9711
Først føle og filosofere under plast et halvt døgn….

Omtrent som den prektigekledde sommerfugl som flyr fra Guds hånd i sangen…den har vært en grim og tidkrevende larve i en puppe, men ventingen gir belønning til slutt i form av en vakker sommerfugl.

IMG_9713
Så en lett tøy og bøy på et melet bakepapir eller kjøkkenhåndkle…

For meg er det matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen som er Dronninga i Det Eltefrie Riket. Og det er hennes oppskrift fra matbloggen Mat På Bordet jeg har brukt her. Ikke bare er oppskriften idiotsikker, den kan i tillegg suppleres med en instruksjonsvideo som jeg takknemlig brukte første gang jeg skulle lage mitt første eltefrie vidunder. Kjempebra for en nervøs eltefri jomfrutur!

IMG_9718
Og så føle og filosofere et par timer til i mørket under en bakebolle.

Hvorfor skal du gidde å vente på et eltrefritt brød fremfor å raske sammen et tradisjonelt? Jo, fordi det eltefrie brødet ditt rett og slett blir et sånt brød du kjøper hos hippe bakere i byen til blodsugerprisen 50-60 kroner stykket. Du vet, sånne brød som er stekt i steinovn og har italienske eller franske navn, og ser herlig rustikke ut der de ligger i stabler på benken eller i glassmontere.

IMG_9739

Disse brøda kan du lage selv, hvis du har tålmodighet og planlegger bittelitt. Med eltefritt brød får du knasende sprø skorpe og myk saftig midte med lekre og rustikke hull. Jeg tør våge påstå at hvis du ikke er skikkelig mentalt utfordret eller drita full når du baker det, så vil du GARANTERT få vellykket resultat og et av de fineste brøda du noensinne har bakt.

IMG_9740
Må ha en rustikk ost til et så rustikt brød.
IMG_9745
Nystekt brød med fransk ost, valnøtter og honning. M-hm!

Jeg er frelst! Nå er det din tur 🙂

Video op oppskrift finner du her: http://www.matpaabordet.com/2011/01/no-knead-bread-bak-brd-i-helgen.html

IMG_9746

2 kommentarer på “Eltefritt brød

  1. Velkommen til eltefritt brødbakst Maj-Britt! Nydelige bilder og flott skrevet, følte at jeg bakte brødet sammen med deg 🙂

    • Takk, Ina! Du var nok der hele tiden…i sjel og tanke 🙂 Takk for supre oppskrifter og trygg og god instruksjonsvideo. Beste brødet, uten tvil! Og jeg ler hele veien til banken når jeg ser hva man tar seg betalt for slike brød i butikken, hihi 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: