Forskjellig Vegetar

Epletur til Nyhuus gard i Gvarv, Telemark

IMG_9989

Som matblogger får man av og til svært hyggelige invitasjoner. Gudskjelov, vil jeg si. Disse invitasjonene er deilige små karameller i en hektisk hverdag for en som jobber fulltid ved siden av bloggingen. En slik invitasjon jeg fikk forleden, var fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, med Britt Kåsin i spissen. Om jeg ville være med på en tur til eplebygda Gvarv i Telemark for å besøke Nyhuus gard, en prisvinnende epleprodusent, og Telefruk, et av landets største og mest moderne fruktpakkerier?

Ja takk!

Gvarv, Sauherad kommune, Telemark fylke. Av og til lurer jeg på hvorfor i svarte jeg bor i byen!
Gvarv, Sauherad kommune, Telemark fylke. Av og til lurer jeg på hvorfor i svarte jeg bor i byen.

(Dette innlegget handler om Nyhuus gard. Telefrukt vil jeg fortelle om i et senere innlegg. Klokka er nemlig mye nå…bikkja skal ut…jeg er sulten….og barnet har ikke sovnet ennå. Tidsklemme. Men jeg beroliges av duften fra det bugnenden eplefatet med jeg har foran meg på bordet, med Åkerø, Gravenstein, Aroma og Rubinstep.)

Det er høysesong for de norske eplene nå, og jeg hører stadig vekk denne kommentaren blant folk jeg kjenner: «Hvorfor kan vi ikke få norske epler litt oftere, hele året??» Hehe…ja, hvorfor ikke? I dette herrrlige, milde landet med Middelhavsklima…. Visste du at det skal en hel del blod, svette og tårer til før de norske eplene endelig ligger i butikken hver høst? Jeg visste det ikke, hvor sårbart det er. Okei, jeg trodde ikke at fruktproduksjon på noen måte var en lekende lett greie, men at eplene våre er så ømfintlige som de faktisk er, var nytt for meg.

eple2

I det siste har jeg lest meg litt opp på vin, druer og vinproduksjon, og parallellene fra dette og til den norske epleproduksjonen er mange. Jordsmonn/terroir, mikroklima, fuktighet, vær, vind, DNA, sykdom…Mye skal klaffe for at resultatet blir bra, for ikke å si ypperlig! Det blir med en viss ydmykhet og andakt jeg fra nå av spiser mine norske epler i sesong, og drikker min norskproduserte eplemost fra småprodusenter. Produsentene legger sjela si i det de gjør, og sjansen for at det skjærer seg spøker hele tiden i bakgrunnen. Så mange farer man ikke kan avverge fordi man ikke er herre over slikt som vær og vind…en plutselig frostnatt midt i blomstringen.

eple1
Knut Amund fra Gartnerhallen fortalte oss alt og mere til om norsk epleproduksjon, før han satte seg i sin Eple-Batmobil og suste avsted til Hardanger, der flere norske epler skulle sees til.

Gvarv har i norsk målestokk et stortartet klima for fruktproduskjon. Varme somre, mye sol, og innsjøen Nordsjø som regulerer den verste kulda på vinteren slik at epletrærne sjelden fryser.

Det skjer en moderninsering i norsk epleproduskjon nå. Et kjempeløft og en svær investering. For de som er involvert koster det tid, penger og et realt sett med baller, for å si det rett ut. Mye kan gå galt. Men det skrikes fra deg og meg etter flere epler, og etter norske epler med lengre sesong. Så man søker og parrer arter og eksperimenterer og forsker for å finne et Gulleple. Et som kan høstes så sent som i septmeber og derfor være klart for den eplesugne norske kunden så sent som i november/desember. I tillegg til dette har man begynt med såkalt «Tettplanting», slik man bedriver nedover i Europa. Moderne produksjonsmåte. Epletrærne bindes nærmere opp mot hverandre, det blir plass til flere trær, nærmest som en hekk, og med slik beplantning minsker risikoen for fukt og sykdom. Det blir rett og slett mer luft mellom trærne, grenene og fruktene. Færre frukt på hvert tre, men langt flere trær, slik jeg forsto det. Og levetiden for et moderne felt? 20-25 år. Så om et kvart århundre er det på´an igjen.

Den norske eplesesongen strekker seg over beskjedne 4 måneder, fra august til november, og hovedmåneden er oktober. Eplet har faktisk fått sin helt egen dag: 17 oktober er det Epledagen. I år er vi, kjære landsmenn, blitt forsynt med 7000 tonn norske epler! Eple er den frukten vi spiser mest av her til lands….nest etter bananen. Bare svenskene spiser flere bananer enn oss. Vi trenger ikke gå i dybden på akkurat det…bare glem at jeg nevnte det i det hele tatt.

eple3

Så vi kjørte inn på tunet til Nyhuus Gard i Gvarv, på en så solfylt og vakker høstdag at det var på grensen til det klisjéfylte. Nyhuus gard drives av ekteparet Kari Nyhuus og Halvor Holtskog, og ble startet av Karis bestefar Torstein i 1920. I fjor (2012) stakk ekteparet av med seieren da prisen til Norges Beste Eplemost skulle deles ut på Det Norske Teateret i Oslo. Det var en ren most på 100% Aroma-eple som forførte juryen. Jeg var der og smakte den, og jeg forstår juryen godt 🙂

eple5
NRK Telemark var tilstede og fikk smake Karis deilige kyllingsuppe med eplemost de også. Oppskrift kommer! Den skal jeg nemlig lage her hjemme snart.

Vi ble møtt velkommen av Kari og Halvor på tunet, og fulgt inn i det som til daglig er et galleri. Her var langbordet dekket til lunsj, og på menyen sto kyllingsuppe med eplemost, nybakt brød og sætersmør. I glassene? Eplemost så klart! Av Gravenstein, Lobo og Katja/Discovery. Nydelig kyllingsuppe med aroma av både eple og appelsin, og til dessert ble det selvfølgelig en saftig, hjemmebakt eplekake med krem.

eple4

Vi smakte på de ulike eplemostene som var vi de beste vinkjennere. Personlig favoritt for meg ble Katja/Discovery: en lyserosa/ferskenfarget og svært aromatisk most med fin syre, passe sødme og lang ettersmak. Den minner meg om de eplejuicene vi fikk lastet på i Tokyo og serverte ombord hos SAS da jeg jobbet der som flyvertinne…i riktig gamledager….

Lobo var søtere og tyngre, mer brun og moden i fremtoningen, og skulle passe godt til dem med inntoleranse for syrlige drikker. Gravestein var også knallgod, og men mer klassisk og lettgjenkjennelig i smaken.

Hvis du er fra Oslo og omegn, men ikke har tid til å reise helt til Gvarv, har du nå muligheten til å bli kjent med Nyhuus´produkter førstkommende helg 12-13 oktober. Da står de i Mathallen på Vulkan. Det er bare å hamstre inn til julemiddagene i desember for de som ikke kan eller vil ha alkohol i glasset. Prøv Katja/Discovery…snaskens!

IMG_0025

<span>%d</span> bloggere like this: