Jeg har fått menemen servert av en mannemann. Det skjedde i Istanbul, og jeg tror den største overraskelsen med hele greia var at jeg ble forvist til sofa og fjernsyn med et glass vin, mens min mildt sagt maskuline, tidligere-på-dagen-fastende, tyrkiske kammerat tok på seg forkle, forsvant til sitt kjøkken og satte i gang med middagen. Jeg fikk ikke komme inn og blande meg, dessverre.

Da den var ferdig, sto en velduftende, saftig og smakfull eggerøre med persilledryss på bordet, sammen med tyrkisk ekmek (brød), ferskost, oliven, agurk…og hjemmelaget pommes frites. Sistsnevnte tror jeg neppe er klassisk sammen med menemen, men min mannemannete venn insisterte. Kjempegodt var det uansett (ikke minst med hjemmelaget pommes frites som jeg aldri selv gidder å trampe igang), og jeg hadde fått en ny idé til en deilig brunch eller lunsjrett her hjemme.

menemen2
Menemen-selfie ved Taksimplassen. En langt mer flytende og tomatisert menemen enn min venns.

Menemen er ganske enkelt en myk og saftig eggerøre med grønn paprika, løk, tomat og persille, krydret med litt tørket mynte og timian (valgfritt). Jeg lager den til datteren min  som sen lørdagsfrokost fra tid til annen, og hun elsker den sammen med godt brød. Hvis du vil servere den til lunsj eller brunch, er det godt med en krydret pølse ved siden av, eller et fat med ost, oliven og agurksalat.

menemen5

Det viktigste er at den ikke blir stekt tørr og stiv. Den skal være lettere flytende, eller bløt, noe tomatene sørger for, men her varierer det nok fra husmor til husmor og spisested til spisested hva de foretrekker. Den varianten jeg selv lager, ligner mest på min menemen-mannevenns versjon, men en annen utgave av menemen som jeg spiste på en café ved Taksimplassen, var langt mer tomatisert og flytende (se bilde). Noen bruker flådde hermetiske tomater og litt hvitløk, men jeg bruker friske tomater (dog godt modne!) og dropper hvitløken helt.

Menemen

Ingredienser til 2 sultne personer:

* 4 egg

* 6 ss olivenolje

* 1 liten grønn paprika, finhakket

* 1 løk, finstrimlet

* 2 godt modne tomater, i terninger

* 1 klype tørket timian

* 1 klype tørket mynte

* 2 ss finhakket flatbladet persille

* Salt/pepper

IMG_1342

Fremgangsmåte:

Stek paprika og løk i olivenolje på middels varme. De skal surre uten stress og bli myke og blanke og saftige.

Tilsett tomat, timian og mynte. Smak til med salt og pepper. Surr videre til tomaten har gått i oppløsning, ca. 5 minutter. Du skal ha en ganske så blaut røre.

Visp eggene lett i en bolle med salt og pepper, og tilsett til panna sammen med flatbladet persille. Rør rundt og kontinuerlig på lav varme til eggene begynner å koagulere. La det steke til alt har samlet seg, men ta det av plata før eggene blir for stive og harde.

Servér med godt brød, eller som nevnt over: noe krydret pølse, oliven, ost og agurksalat.

Husk et shot med varm, søt te etter maten 🙂

IMG_9786

1 kommentar på “Menemen – tyrkisk eggerøre

  1. Turid kjellesvik

    Det skal jeg lage idag 😍😋

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: