Kjøttfri mandag Småretter og forretter Vegetar Vin

Butterdeigsterte med asparges, pesto og chèvre

IMG_3306

Jeg har en gang skrevet at med bacon i huset har man mat i huset. Nå lurer jeg på om butterdeig også må få plass i det visdomsordet. En plate butterdeig kan romme så mangt av gode ting. Omtrent som en pizza. Dessuten er en nystekt, fløffig butterdeigsterte ikke så rent lite imponerende, hvis du tilfeldigvis har besøk av en du gjerne vil imponere.

Så må det sies: All respekt og beundring til dere som baker butterdeig. Det er et kunststykke jeg er meget ydmyk i møte med. Nitidig folding av kaldt smør i mel, igjen og igjen. Folde, brette, folde, brette. Til deigen er stappet av smør og vil flake vakkert når den stekes. Dette er ikke for amatører. Jeg innrømmer her at jeg aldri har laget ordentlig butterdeig. Unnskyld. Tilgi meg. Jeg er redd for å ende opp med en middelmådig mørdeig.

Så det ble altså ferdige butterdeigsplater, asparges og chévre. Da hadde jeg tid og oppmerskomhet nok til å kunne prøve å imponere på andre måter. Jeg tror det funka.
Tertene ble i hvert fall kjempegode, og tiden fløy slik den gjør i godt selskap.

Jeg testet denne gangen to flasker Sancerre, fra to ulike produsenter og to ulike årganger. Begge to franske. De viste seg å være svært forskjellige. Begge to gode på hvert sitt vis, og i nogenlunde samme prisklasse.

1) Sancerre fra produsent Gerard Fiou, 2012.
2) Sancerre fra Hauts de Maimbray, 2013.

Sauvignon Blanc er en drue som passer perfekt til både chèvre og asparges. En karakteristisk og slående duft og smak i de mest aromatiske vinene laget på Sauvignon Blanc, er ofte asparges.

Begge vinene var perfekte til maten, men 2013-årgangen fra Hauts de Maimbray var hakket mer på plass med den fete chévre, mens Gerad Fious fra 2012 var klart mer interessant i seg selv.

I smaksnotatene står det:

«Gerard Fiou, Sancerre 2012- Ren duft av stikkelsbær og mineraler. Diskré og litt forsiktig, men vokser etterhvert og åpner seg utrolig fint i glasset etter 30 minutter. Utvikler seg til en vin med flere lag, interessant, elegant og i utvikling. Frisk smak, fin syrebalanse, blomster/floral og noe urter. Jeg synes jeg kjenner noe som minner om gummi et sted langt-langt der inne, men det kjenner ikke min partner in crime på andre siden av bordet (og han gjør grundig research med nesa i glasset, så ikke noe slurv her, altså!) Nydelig sammen med maten! Fot i hose til aspargesen og den fete butterdeigen. God venn med osten også.»

IMG_3313

«Hauts de Maimbray, Sancerre 2013- Svært aromatisk duft! Tropiske undertoner med ananas. Ung, åpen og direkte. Fruktig. Umiddelbar og lett å like. Fin syrebalanse, noe mineraler i smak. Rund og aromatisk med frisk lang ettersmak. Faller litt sammen heller enn å utvikle seg til det bedre, etter samme åpningstid som Gerard Fious Sancerre. Magisk sammen med chèvre!»

IMG_3312

Ingredienser til 4 terter, enten som forrett til 4 personer eller som noe mer for 2 personer som ikke bare er opptatt av å spise akkurat der og da:

* 4 ferdige butterdeigsplater
* 1 bunt asparges
* 4 ss pesto (oppskrift på hjemmelaget pesto finner du her)
* 200 g chèvre
* Noen kvister med frisk timian

IMG_3292

Fremgangsmåte:

Fres aspargesen et par minutter i panne med olivenolje. Salte og pepre.

Smør pesto på butterdeigsplatene, fordel aspargesen, smuldre chèvren over og pynt med noen timiankvaster.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Ved servering: Noen dråper god olivenolje over tertene, et par kvaster med timian, noen klatter med pesto, et blunk og et smil.

IMG_3300

0 comments on “Butterdeigsterte med asparges, pesto og chèvre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: