Fisk Litt sunnere Potet

Kveite med fersk hvitløk og sitron, servert med lun potetsalat med kapers, tomat og basilikum

IMG_3498

Kveita rimer på feita. Og fordi kveita er en feit fidus, passer den kjempegodt sammen med det sure, salte og friske. Kapers og sitron, for eksempel, er som skapt for kveite. Gud har tenkt på disse tre sammen når han skapte dem hver for seg. Så la oss hjelpe skjebnen nå i etterkant, og la de tre møtes slik det er ment at de skal.

Det blir feil å si at jeg snublet over villkveite hos MENY på CC Vest i Oslo, for den lå ikke akkurat og slang på gulvet. Den lå pent dandert på is i fiskedisken, med en kilopris som ikke egentlig gjør den til hverdagsmat. Men hva søren, når den først er her, så må den jo spises! For som sagt: Man snubler ikke over villkveite så ofte.

Det måtte bli et ganske friskt og enkelt tilbehør. Og siden norske nypoteter ligger og lokker fra potetbingene over det ganske land, valgte jeg disse til en slags lun potetsalat. Her tillot jeg litt kraftige smaker (igjen fordi kveite-feita er såpass lubben i kantene). Kapers, tomat, sitron, sjalottløk og frisk basilkum satte en spiss på det hele.

Den ferske hvitløken oppå kveita skal bare få parfymere fisken bittelitt mens den steker. Så velger du selv om du vil spise den etterpå.

Hvis du ikke får tak i kveite kan du bruke torsk, sei, steinbit eller breiflabb istedet. De likner i grunnen ikke på kveite noen av dem, men de passer nok likevel sammen med tilbehøret jeg laget.

IMG_3484

Ingredienser til 2:

* 400-500 g kveite i skiver (jeg kjøpte én tjukk jævel på 500 g)

* 1 sitron, saften, både til fisk og poteter

* 1 liten, fersk hvitløk, i båter

* 5-6 nypoteter

* 2 ss smør

* 2 ss olivenolje

* 1 tomat, i terninger

* 1 hel fersk hvitløk

* 1 sjalottløk, i tynne skiver

* 1 ss kapers

* Noen basilikumsblader, finstrimlet

* Salt/pepper

IMG_3499

 

Fremgangsmåte:

Potetene vaskes og kokes med skallet på i godt saltet vann. Mens de koker lager du dressingen/sausen de skal svøpes i.

Smelt smøret sammen med olivenolje. Trekk kasserollen av plata og tilsett kapers, sjalottløk, tomat, en skvis sitron og noe av basilikumen. Smak til med salt og pepper. Nå kan dette bare stå for seg selv på siden sånn at smakene får satt seg mens du baker fisken i ovnen.

Salte og pepre fisken godt på begge sider.

Legg den i en ildfast form, fordel den ferske hvitløken over og skvis saften av en halv sitron over. Gi en god runde med en god olivenolje også.

Bak i ovnen på 180-200 grader i ca. 20 minutter. Hvis du baker den for lenge blir den tørr og gnissen i teksturen, så pass på tid og temperatur her.

Når potetene er ferdigkokte, heller du av vannet og damper dem godt av før du har dem på et fat og heller smør-olivenolje-kaperssausen over. Dryss litt mer basilikum over helt til slutt og servér så sammen med fisken.

IMG_3502

%d bloggere liker dette: