Asiatisk Indisk Kjøtt Tilbehør Vegetar

Hot&spicy eplechutney

En ekte indisk chutney kan være sur, søt eller hot. Som regel liker vi nordboere best den søteste varianten, og akkurat der er jeg intet unntak fra nordboere flest. Jeg elsker noe søtt til hot indisk mat!

Men chutney er også vannvittig godt til skarp ost og fet norsk julemat av ymse slag. En sterk og krydret sur-søt chutneyvariant til juleribba er midt i blinken. Og en liten klatt på gorgonzolaen, eller på den godt modne danske Gamle Ole, er også en vinner.

Jeg har dessverre ikke egen eplehage, men var med kjæresten på hytta på Hadeland på første gang i høstferien. Lite hadde han røpet om de 7-8 epletrærne som omringet hytta, så av ren uvitenhet rasket jeg med meg en sixpack med epler fra super´n i bygda før vi kom frem.
Om jeg var skuffet da en bugnende eplehage åpenbarte seg for meg da vi kom inn på tunet? La meg si det sånn: De seks eplene pakket i papp og plast fra super´n, ble spist i ren, skjær, forbanna trass av undertegnede, før jeg gikk ut og plukket favnen full av nedfallsfrukt til chutney og tilslørte bondepiker. De tilslørte snuppene kommer det oppskrift på en annen dag. Først ut nå er chutney med fynd og klem. Veldig lett å lage. Frykt ikke! Alt oppi gryta, putre, røre, 30-40 minutter, ferdig!

Se der, ja. Epler jo! mange av dem også. Godt jeg fikk med 6 ekstra-epler fra butikken, i tilfelle alle disse tusenvis av epler i eplehagen er fulle av mark...
Se der, ja. Epler! Mange av dem også. Godt jeg fikk med 6 ekstra-epler fra butikken, i tilfelle alle disse tusenvis av epler i eplehagen er fulle av mark…

Ingredienser:

* 1,5 kg epler (vekt etter at de er skrelt, renset og delt i biter)

* 2 store løk, finhakket

* 500 g muscovadosukker

* 7 dl eplecidereddik

* 3 ss finhakket frisk ingefær

* 2 røde chili med frø, i grove biter

* 3 kanelstenger

* 3 stjerneanis

* 1 ts nellikspiker

1C0A1091-som-smartobjekt-1

Fremgangsmåte:

Det som tar tid her, er å skrelle og dele eplene. Så dette er lørdags- eller søndagskos. Resten er grei skuring.

Ha alle ingrediesner oppi en stor gryte. Kok opp, og la så småkoke uten lokk på middels varme mens du rører innimellom. 30-40 minutter senere, når eplebitene er møre (og en hel del moste), er det ferdig.

Ha den nykokte, glovarme chutney´n på sterile glass og lukk glassene umiddelbart med lokk.

Sånn! Rett i butikken for å kjøpe inn til asiatisk ribbe nå da…

1 kommentar på “Hot&spicy eplechutney

  1. Tilbaketråkk: Gyllen løk | Kooperativet

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: