Barn og mat Dessert søtt

Kokosboller med bringebærsmak og hvit sjokolade

kokosbollefathånd

Det finnes bare én type kokosbolle jeg virkelig liker, og det er den typen danske Summerbird lager. Da heter de selvfølgelig «flødeboller» siden de er danske, selv om det ikke finnes fløte noe som helst sted i dem.
Disse små, lekre Summerbird-sakene lages på en liten fabrikk på Fyn i Danmark, hvor jeg er født og hvor familien min bor. (Neida, dette innlegget er ikke sponset.) Lyst til å lese mer om Summerbird? Det kan du gjøre her.

1C0A3570-som-smartobjekt-1

Men nå lager jeg jo jaggu mine egne kokosboller!

Dette var en umenneskelig oppgave Frank og jeg fikk i Masterchef som skulle gjennomføres på 30 minutter, og da skulle «flødebollene» i tillegg ha selskap av småkaker. Gud bedre…

Her kan du se hvordan det gikk:

http://www.tv3play.no/programmer/masterchef-spesial/561113?autostart=true

Da jeg kom hjem igjen til Oslo etter Masterschef, tok jeg med barn og bonusbarn på et kokosbolleverksted en lørdag på kjøkkenbenken her hjemme. Dét var populært! Kan virkelig anbefales. Mye deilig søtt og kliss og søl og slikking på fingrene…Og det er sinnsykt lett å lage (bare ikke på 30 minutter…sammen med tørrrrre småkaker….).
Vi lagde både vanlige «norske» kokosboller og de noe mer fancy med bringebærsmak.

barnehenderkokos

Du kan smakssette marengsen med mye og mangt, men jeg hadde bringebærcoulis igjen fra en dessert, så jeg brukte litt av den. Da fikk flødebollen en deilig bringebærsmak med litt syre sammen med den veldig søte marengsen.
Et annet tips er å sette et helt bringebær i midten av bollen før du dekker med marengs og sjokolade. Knallgodt!

rosakokos

 

Ingredienser ca. 16 stk:

* 4 eggehviter
* 300 g sukker
* 6 gelatinplater eller 6 ts gelatinpulver (hvilket jeg foretrekker)

* 1 pakke Mariekjeks (til bunn)
* Marsipan (til å ha oppå bunnen, hvis du vil)
* 16 bringebær
* 0,5 dl bringebærcoulis eller noen skjeer syltetøy som du liker (uten bær/klumper)

* 200 g hvit sjokolade
* 25 g delfiafett
* Hakkede, tørkede tranebær og mandler til pynt

Hvitekokkos

Fremgangsmåte:

Pisk eggehvitene nesten stive på middels hastighet. Det beste er å bruke en kjøkkenmaskin, eller god gammeldag miksmaster med et sånt stativ så mikseren kan stå av seg selv og surre.
Når marengsen begynner å bli stiv tilsettes sukkeret litt og litt av gangen til alt er innkorporert i eggehvitene. Tilsett smaken av bringebær og la marengsen stå og piskes 3 minutter til.

Bland ut gelatinpulver med litt vann eller legg gelatinplater i bløt som anvist på pakken.
Bland det godt inn i marengsen og la det piskes til du har en stiv marengs som ikke vil flyte utover når du sprøyter den på kjeksbunnene.

1C0A3322-som-smartobjekt-1

Smelt sjokoladen over vannbad og tilsett så delfiafett. La det smelte sammen.

Sett Mariekjeksene på rekke og rad på en rist eller bakepapir. Hvis du liker marsipan kan du skjære tynne skiver av det og ha oppå kjeksene.
Sett bringebær midt på bunnen og sprøyt marengsen med sprøytepose i en spiral rundt bæret. Hvis du ikke har sprøytepose, kan du gjøre som meg og bruke en brødpose/frysepose som du klipper av en bit av hjørnet på.

Bruk en skje og hell sjokolade over marengs og kjeks så de blir helt dekket.
Dryss hakkede tranebær og mandler (eller kokos…) på den våte sjokoladen.

La bollene få stå til sjokoladetrekket er stivnet. En veldig vond ventetid for alle personer under 18….

Sånn! Det var hjemmelagede kokosboller 🙂

1C0A3548-som-smartobjekt-1

Alle foto: Matias

7 kommentarer på “Kokosboller med bringebærsmak og hvit sjokolade

 1. Hei,

  Gratrulerer med Master chef tittelen og med en fin mat blogg, her erdet mange ting jeg har lyst til å prøve!

  Forsøkte meg på kokosboller idag, men ikke helt vellykket, håper du kan gi meg tips slik at neste versjon blir supervellykket!!

  Problem 1 var at gelatinet ikke løste seg opp i marengsen… Brukte gelatin plater, de lå i vann i 10 min (står min 5 min på pakken), krystet ut vann og tilsatte det i marengsen som virket stiv og fin også etter at jeg hadde tilsatt sukkeret. Jeg fortsatte piskingen, trodde alt var supert, men så var det uoppløste deler av gelatinplater i kokosbollen.. Tips?

  Problem 2 var tykkelsen på sjokoladen. Smeltet sjokolade over vannbad og blandet inn oppgitt mengde delfia, og helte over kokosbollene med skje. Det ble for tykt… Klarte bare å dekke 10 av 20 kokosboller med sjokolade. Hvordan får man det tynnere… Mye varmere sjokolade..? Må man ha et baketermometer…? PS jeg brukte en rimelig kokesjokolade siden dette var er første forsøk – var dette grunnen til problemet?

  Takknemlig for svar!

  • Hei Morten! Hyggelig at du liker bloggen min. Velkommen hit 🙂
   Men veldig dumt at de koksbollene ikke gikk helt som de skulle! Dette må vi finne ut av 🙂

   Problem 1: Jeg brukte gelatinpulver, så da slapp jeg problem med klumper av gelatin. Det har jeg brent meg på en gang jeg lagde sjokolademousse. Ikke deilig å få sånne klumper i munnen. Her er en løsning hentet fra Matprat.no : Når gelatinplatene er ferdig bløtlagt i vann og er myke, kan du løse dem opp i bittelitt (ca 0,5 dl) kokende vann. Ha dem deretter kjapt oppi marengsen og visp kraftig så ikke alt blir bløtt.

   Problem 2: Det er viktig at sjokoladen er helt smeltet før den tilsettes delfiafett. Det er også viktig at det ikke kommer vanndamp eller dråper fra vannbadet oppi den smeltede sjokoladen. Da vil den nemlig klumpe og korne seg. Du trenger ikke termometer. Når sjokoladen er smeltet, så er den smeltet 🙂
   Hvis den fremdeles er for tykk, kan du altid tilsette bittelitt mer delfiafett og se om det hjelper.
   Og det skal ikke ha mye å si på konsistensen at kokesjokoladen er billig.

   Lykke til med nytt forsøk! Håper det blir bedre 🙂

   M-B

 2. Hei
  Hvor finner jeg det kokkosbolle verkstedet?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: