italiensk Pasta Skalldyr

Linguine alla vongole med nordisk tvist

LinguineVongoleiGryte

Nå skal vi spise mer fisk og sjømat hos Spiselandslaget! Og vi skal eksperimentere med et bredere utvalg av vakre, fine, rare, stygge og underlige krek som ligger og stirrer på oss fra fiskedisken.

Jeg var innom Mathallen forrige helg, og der slo jeg av en prat med gjengen hos Vulkanfisk mens jeg spiste lunsj. De er alltid hjelpsomme når jeg kommer med mer eller mindre intelligente spørsmål om fisk og skalldyr.
Da jeg fortalte at det blir mer og mer fisk på menyen hos meg, ble de nysgjerrig på hvor mange fiskemiddager jeg hadde som mål å spise i uka. Det spørsmålet kom litt brått på, for jeg har ikke planlagt dette så nøye. Mens jeg satt der og telte på fingrene hvor mange fiskemiddager jeg ville få til, kom neste utfordring fra fiskefolket: Hva med å prøve noe annet enn filet av laks, torsk og steinbit? Det finnes jo så mye mer!

Okei, da skal jeg prøve å utvide horisonten på fisk og sjømat. Råvarene og kunnskapen hjelper Vulkanfisk meg med, og så er det opp til meg å finne på noe godt og gøy. Takk for utfordringen, Vulkanfisk!

Først ut er en italiensk klassiker, og manges favoritt: Linguine alla vongole. Eller linguine med sandskjell. Du kan bruke alle typer skjell her. Jeg har tidligere brukt blåskjell.
Denne gangen ble det med en nordisk tvist: Dill og litt røkt ferskost, eller en «Fynsk rygeost» som min danske kusine Christina hadde med sist hun var på besøk i Oslo. Den gir en deilig, mild røksmak. Du får nok ikke tak i sånn fynsk rygeost i Norge, men dill og andre typer kremost, får du tak i! Du kan også bruke andre urter du har for hånden når du lager pasta med skjell. Hva med å bruke ramsløk istedet for hvitløk? Og det trenger ikke være linguine, det kan godt være spaghetti.

LinguineVongolePersi1

Ingredienser 4 personer:

* 1 kg sandskjell
* 400 g linguine
* 3-4 hvitløksfedd, finhakket
* 1 rød chili, finhakket med noen av frøene
* 2 dl hvitvin
* 1 liten potte dill, finhakket (eller bredbladet persille)
* 1 ss fynsk rygeost (hvis du nå tilfeldigvis har slikt i kjøleskapet…), eller hva med å bruke en skje snøfrisk med dill?
* Masse god olivenolje

Fremgangsmåte:

Kok pastaen al dente, og da mener jeg al dente! Hvis den er for bløt, vil den hakkes opp i tusen småbiter når den blandes med de skarpe sandskjellene i gryta senere.

Sandskjell kan ha litt sand i seg (no shit, Sherlock!), og en metode for å kvitte seg med dette, er å legge skjellene i godt saltet kaldt vann en times tid før tilberedning. Løft deretter skjellene forsiktig ut av vannet med en hullsleiv, så sanden blir liggende igjen på bunnen.

Ellers er regelen som med blåskjell: De skal være levende før de tilberedes. De skal være lukket eller lukke seg når du gir dem et kakk mot kjøkkenbenken. De som ikke lukker seg, kaster du.

Fres hvitløk og chili i en real klunk olivenolje. Pass på at hvitløken ikke blir brun.

Tilsett hvitvin og la alkoholen fordampe før du tilsetter sandskjellene og smeller et lokk på gryta.

Når alle skjellene har åpnet seg i gryta (tar ca 5 minutter) tilsetter du dill eller persille og eventuelt rygeost/kremost. Rør godt rundt.

Og dett var dett!

Servér til heldige folk som du er glad i 🙂

Foto: Matias

%d bloggere liker dette: