Asiatisk Fisk Litt sunnere Thai

Røkt makrell med thai-tilbehør

makrell1Jeg tar ikke tran. Tran smaker møkk og er noe en av det ekleste jeg vet om. Da jeg var gravid for 11 år siden, kunne folk bare si ordet «tran», så sto spyet som en stolpe ut av munnen på meg.

Men tran er sunt! Hvorfor det? Fordi det inneholder omega-3 og vitamin D som er himla bra for oss alle.
Jeg blir PMS-irritabel av selgerne på Karl Johan som løper etter meg for å selge krill- eller trankapsler.
«Tar du tran?» gauler de vennlig.
«NEI!!!» freser jeg. «Jeg spiser fisk!!!»
Og slik er det. Fet fisk er en innertier for helsa, men mange tenker da kun på laks som et alternativ. Det er litt dumt. Det finnes andre fiskeslag som også er feite og fine for deg. Makrell for eksempel.

Jeg fikk en røkt makrell av Vulkanfisk, og den bestemte jeg meg for å parre med smaker fra Sørøst Asia. Gøy med noe annet enn poteter og rømme til makrellen.
Jeg har spist makrell i Thailand, men den var hverken røkt eller lang og slank som vår. Thai-makrellen heter Pla Tuu, er liten og butt, og ser ut som om den har rent hodet i veggen (google den, så skjønner du hva jeg mener…).
Uansett…Jeg tenkte at vår nordiske variant av røkt, fet makrell ville passe glimrende med frisk ingefær, lime, salt soya, hvitløk og en smule hissig chili. Det fikk jeg rett i!

Dette er en rett med myyye smak, så hvis du har sarte sjeler eller allerede kresne barn rundt middagsbordet, så kan du heller lage…eh…pizza eller noe sånn. Og eventuelt tran i høye glass med sugerør, isbiter og parasoll på kanten 🙂

Hvis du ikke får tak i pak choi, kan du bruke andre grønne grønnsaker som spinat, brokkoli, sukkererter, grønne bønner, grønnkål….

hale
Foto: Matias

Ingredienser til 2 personer

* 300-400 varm eller kaldrøkt makrell
* 1 pakke nudler
* 2-3 vårløk, finsnittet
* 2 stk pak choi, grovsnittet
* 1 ss hvitløk, finhakket
* 1 ss frisk ingefær, finhakket
* 1 rød chili, finhakket
* 4 ss soya
* 1/2 lime, saften
* 2 ts sesamolje
* 2 ss peanøtter, finhakkede
* Masse frisk koriander

hode
Foto: Matias

Fremgangsmåte:

Dette er fast food.
Makrellen trenger du ikke gjøre stort med, bare få av skinnet, og så få filetene av beinet. Null problem.
Jeg serverte makrellfiletene hele, men du kan gjerne bare skrape biter av kjøttet forsiktg av beinet med en gaffel, og dandere dette oppå de ferdige nudlene til slutt.

Kok nudlene som anvist på pakken og skyll i kaldt vann. Sett til side i en sil, og la dem renne godt av.

Fres hvitløk, ingefær og chili et par minutter i en klunk olje i wok eller god stekepanne. Hvitløken må ikke bli brun.

Tilsett pak choi og stek på høy varme et par minutter.
Tilsett vårløk, nudler, soyasaus, sesamolje og limesaft og fres et par minutter til nudlene er gjennomvarme.

Servér med finhakkede peanøtter og masse deilig frisk koriander. En limebåt til å skvise over er også på sin plass.

2 kommentarer på “Røkt makrell med thai-tilbehør

  1. Jeg liker prosjektet ditt – at all fisk som ikke er i loin fra skrei eller laks, bør opp på bordet! Testet makrellen i dag. Tror det hadde vært bedre med varmrøkt(min fiskehandler hadde bare kaldrøkt i dag) – og siden jeg ikke styler for fotografering, så vil jeg bestemt rive den i mindre biter og spre den over nudlene. skikkelig godt! Og siden det er en vanlig tirsdag, med en lettøl til. Jeg vet at dette er thai, men sansene mine feilkoplet til Bornholm i ett sett. Jeg våger meg på en liten utfordring; en skikkelig god rett med uer?

    • Hei Sissel! Jeg tror bestemt at flaket makrell på toppen av nudlene er en suveren løsning 🙂 Og jeg tar utfordringen med uer!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: