Dansk Reise

Fine Fyn! En tur rundt i Middelfart

magnolia1

Matias (fotograf) og jeg har vært på en liten tur til min egen hjemøy Fyn, i deilige Danmark. VistitDenmark har sendt meg avsted for å sondere terrenget i et av Danmarks vakreste områder. Jadda. Jeg er høyst subjektiv…

Jeg er født i Nyborg som ligger på østkysten av Fyn, ut mot Storebælt. Her bor min danske familie som jeg har tilbragt alle mine somre sammen med. I Storebælt er asken til både faren min og bestemoren min strødd, så skulle du bade her en sommer, får du hilse fra meg! (og ikke tisse i vannet…) 😉

Vestsiden og sydsiden av Fyn er forblitt ganske uoppdaget for mitt vedkommende. For tro meg: Når du og hjertet ditt først finner en lang, hvit, folketom sandstrand på Fyn, så ser du ikke poenget med å reise rundt. Du blir stedfast slik jeg har vært hos familien i Nyborg i 41 år. Men nå var det på tide å oppdage andre strender og byer i det som kalles «Danmarks have».

«Fyn er fin», sier fynboene med rette og har resten av Danmark med seg i det utsagnet. Øya virker mer kupert og frodig enn resten av Danmark, og dette gir mer variasjon til et utrolig fotogent landskap.
Slott med imponerende parkanlegg dukker opp i det fjerne, og tett på de små veiene som bukter seg fremover, ligger det ene idylliske bindverkshuset med stråtak, etter det andre. Gjerne med skjønne hager eller bølgende åkerlapper i irrgrønt eller sennepsgult, både forann og bak.
Nå på våren blomstrer epletrær og kirsebærtrær, og sist men ikke minst magnoliaene. Om sommeren kan det åpenbare seg langstrakte dyner gjennom landskapet av enten røde valmuer eller store, smilende solsikker.

Magnolia1

Denne gangen gikk turen i regi av VisitDenmark først til byen Middelfart som er en liten koselig by på nord-vestkysten. Du kommer kjørende like inn i den når du kommer over Lillebæltsbroen fra Jylland.

Middelfart er en perfekt liten avstikker (eller planlagt sidespor…?) hvis man har fløyet til Billund med familien, for å tilbringe et par dager på Jylland med obligatoriske Legoland, for eksempel. I Middelfart kan man fortsette en avslappende badeferie, for området har flust av badestrender. Hvis man da ikke vil leie båt og seile ut på Lillebælt, og kanskje rundt til Gamborg fjord? Husk fiskestang og fiskelykke! 🙂

Middelfart1

 

Middelfart2

Fordi jeg er en matglad sjel som liker å smake meg frem på nye steder, besøkte og smakte jeg på noe av det byens små, lokale spesialbutikker hadde å by på.
Deilig sjokolade fra den lille sjokoladebutikken Kring var første post på programmet. En favoritt fra smaksprøvene ble den hvite sjokoladekulen med passionsfruktfyll. En smakseksplosjon med deilig søt og hvit sjokolade som omsluttet syrlig og aromatisk pasjonsfruktfyll. Perfekt kontrast!
Nøttekaken er også noe å trekke frem. Om du ikke skal slå på stortromma og ta med deg en hel to-etasjerskake, kan du bestille et stykke til kaffen på en annen lokal café: Café Razz.

Kring sjokolade

Kring sjokolade2

En hver dansk by på en viss størrelse, og med respekt for seg selv, har en egen «ostemand». I Middelfart heter denne «ostemanden» Kasper Østergaard, og han driver butikken «Ostergaard Ost og Specialiteter».
En ostebutikk slik den helst skal være: Bugnende! Og akkurat passe duftende… 😉
Et utvalg som ikke glemmer noen smaker eller preferanser, og en ekspertise bak disken som hjelper deg til å bli forelsket i enda en ny ostetype som du aldri hadde smakt tidligere eller hørt om.
Akkurat som her hjemme, finnes det også i Danmark stadig flere knallgode småprodusenter av ost. Så til Frankrike: Watch out!
Upasteuriserte geitoster, vellagrede råmelksoster, klassiske blåmuggoster og med mulighet for å lukte og smake før man legger penga på bordet.

Ostebutikk1

Ostebutikk2

En lokal slakter er også et must i en by som ikke kimser av hva som settes på matbordet. Slagter Lund tok imot med åpne armer og viste sine spesialiteter med viltkjøtt fra skogene i nærområdet (først og fremst fra Hindsgavl), og sine Middelhavsinspirerte spekepølser og skinker.

Og bare så det er nevnt: Å produsere så gode skinker i et så fuktig land som Danmark, burde i seg selv belønnes med en Nobelpris 😉
Skulle man få lyst til å smake på en klassisk «egnsrett», altså en typisk og tradisjonell middags- eller lunsjrett fra akkurat dette området/denne «egnen», kan det også bestilles. Eller hva med piknikkurv til båt- eller sykkelturen?

SlagterLund1

SlagterLund2

Middelfart er et flott utgangspunkt for å utforske fine Fyn, der avstandene aldri er store sett med norske øyne. Ikke hør på en danske som snakker om at det er langt hit eller dit. Han vet ikke hva ordentlige avstander er 😉 Det vet vi her i Norge, så det å kjøre bil rundt på Fyn, er ikke verre enn å rote rundt i egen bukselomme 😉  Én time bak rattet er ingenting for en fjellape…Og med garanterte godbiter ventende bak neste pittoreske sving, går den timen bare enda raskere.

Alle Foto: Matias Armand Jordal

4 kommentarer på “Fine Fyn! En tur rundt i Middelfart

  1. Sissel

    Inspirerende! Fullt mulig som avstikker fra København også. Men Ærø…kan du skrive litt om den øya også…det er så lite `turistinformasjon`å finne, egentlig?

    • Absolutt mulig som avstikker fra København også, Sissel 🙂 Og jeg kan love deg at det kommer én eller flere fyldige rapporter fra Ærø i løpet av mai måned. Et HELT fantastisk sted som både Matias og jeg forelsket oss i. Bare gled deg!

  2. Hej Maj-Britt. Hvor fint at læse om ens egen by set gennem turist-øjne 🙂 og det var bestemt nogle lækre steder du havde valgt at gøre stop.
    Venlig hilsen Jette

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: