Dansk Reise Restaurant

Restaurant Fænøsund på fine Fyn

Fænøsund8

På Matias´ og min reise til Fyn, i regi av VisitDenmark, bestemte vi oss for å prøve en liten perle av en restaurant vi var blitt anbefalt: Restaurant Fænøsund.

Det flotte, gule huset som skuer med sine store vinduer ned mot sundet, ligger ikke mer enn 3 minutter med bil fra Middelfart sentrum. Så dette er virkelig et sted det er verdt å bestille bord, hvis man er i de trakter.
Stedet er yndet som rekreasjon for flere kjente kunstnere, musikere og kulturpersonligheter som finner veien hit for å spise godt og lade batteriene i de rolige omgivelsene.
Å rusle langs sundet, seile ut med båt, fiske, gå tur i nærliggende skoger…for så å avslutte kvelden med en bedre middag med utiskt til vannet…

Fænøsund13

Huset ble bygget som pensjonat i 1912, men drives i dag av TV-kokk Jacob Elkjær og hans kone Dorte, som har lang og solid erfaring fra flere andre danske topprestauranter.
I tillegg til selve restauranten, har paret innredet en lekker leilighet i øverste etasje som kan leies hvis man vil rulle mett og fornøyd direkte i seng etter å ha kost seg med en av deres kveldsmenyer.

Fænøsund12
Da vi var på besøk, var lokalet i annen etasje dekket opp til et stort privat selskap dagen etter, men vi fikk likevel en omvisning med tilhørene historier av Jacob selv, som tok oss i mot med generøs varme og fantastisk mat og service.

Fænøsund9

Leiligheten i andre etasje kan leies og har en svær veranda med utsikt over fjorden og over til Fænø.
Leiligheten i andre etasje kan leies og har en svær veranda med utsikt over fjorden og over til Fænø.

På andre siden av sundet, ligger Danmarks største privateide øy: Fænø.
Her ligger et gods med tilhørende gjestehus, hvorfra det oftes drives jakt.

Langt de fleste av Jacobs råvarer hentes fra de mest nærliggende områdene til stedet, og kan uten tvil kalles kortreiste. Det blir vel overflødig å snevne at man lager menyer etter sesong…? Selvfølgelig!

Da vi var på besøk, var den danske aspargesen på plass, og det samme var de bittesmå knallgode (men gud så irriterende langsomme å skrelle!!) danske fjordrekene (de kom ferdigskrelte her, selvfølgelig…), og sist men ikke minst: Ramsløk, morkler og rabarbra! M-hmmmm 🙂
Mat med vår i hver munnfull!

Fænøsund2
Lokalene i svalt blått hos Jacob Elkjær (bildet til høyre) ved Restaurant Fænøsund.

 

Vi staret med et glass musserende og fikk til dette servert en snack med Iberico-skinke på artisjokk, fynsk rygeost med perfekt diskré røksmak og grissini, og tunsfisksalat servert på en sprø kjeks med cumin.
Fænøsund2
Til forrett fikk vi marinerte hvite asparges, med verdens nusseligste små fjordreker, frisésalat, sitronkrem og ramsløksmajones. (Det må nevnes at det i trappen opp til restauranten henger et utrolig fett fotografi av Jacob selv som er ute i skogen og sanker ramsløk.)
Fænøsund3
Så fulgte en lekker soyamarinert laks med wasabimajones, mandler og reddiker.
Fænøsund4
Og til slutt, før desserten, en mør-som-smør mørbradbiff og spidsbryst av kalv, sprø potetcroquette, kremet morkelsaus og små vårgrønnsaker.
Fænøsund5

Om vi ikke fikk dessert? Jo visst pokker fikk vi dessert! En helt himmelsk hvit sjokolademousse med variasjoner av rabarbra og skogsyre. Men da var lyset blitt så svakt, fotografen så mett og nedi i vinglasset (det samme var skribenten…) at bildene i ettertid ble veid og funnet for lette.
Det er noe med sånne vinmenyer som ikke alltid går som hånd i hanske med dokumentasjon…

Jøje meg for en deilig måltid 🙂

Så tok vi farvel med Jacob, takket pent for oss, gikk ned til stranden og sto der lykkelige og svaiet litt sammen med sivet i vannkanten. Duften av saltvann, stillheten akkompagnert av forsiktig rasling i tretoppene, og et og annet kvakk! fra stedets ender som er fredet og aldri vil bli funnet på restaurantens tallerkener.
Så deilig. Å være. I Danmark. Norsk eller ikke norsk. Takk for en deilig aften, Fænøsund og Elkjærs 🙂

Alle foto: Matias Armand Jordal
Fænøsund10

 

2 kommentarer på “Restaurant Fænøsund på fine Fyn

  1. tak for de søde ord , i er altid velkommen
    mvh
    jacob

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: