Dansk Reise

Smaken av Ærø

pensionvest30

På tur for Visit Denmark.
Foto: Matias Armand Jordal

Dere husker kanskje at jeg skrev om en fantastisk tur som Matias og jeg hadde til Ærø for en stund tilbake?
Reisen var ikke over i første innlegg. Vi hadde så mange vakre bilder og gode opplevelser at jeg måtte skrive et innlegg til.

En frokost hos Susanna Greve på Pension Vestergade 44, for eksempel, glemmer man ikke med det første. Den består av nystekte croissanter (de er varme, rett fra ovnen), ordentlig god juice, ferske rundstykker, deilig brie, dansk ost, spekepølse, skinke, yoghurter av mange slag, frokostblandinger, frisk frukt, kokt egg, kaffe, ymse sorter te, utsikt til den magiske hagen og klassisk musikk på et usynlig musikkanlegg. Hvis du ikke kommer i vater av dette, og får verdens beste dag, så får du det aldri!

pensionvest29

pensionvest33

pensionvest32

Så var vi klare for å oppdage mer av Ærø, og kjenne smaken av noe av det de har å by på.

Første stopp var i Den Gamle Købmandsgaard, et sjarmerende gammelt lokale ved torget i Ærøskøbing, som både er butikk, café, møtetsed og drives av en av Ærøs mange ildsjeler: Louise Badino.

handelshuset4

Sammen med flere andre tok hun tak i og bygget opp Købmandsgaarden da man så hvordan den ene bedrift etter den andre takket for seg i byen. Og det bar frukter! Med dugnadsånd har de fått en utrolig hyggelig café og butikk opp å stå! Den er en selvskreven attraksjon for besøkende.

handelshuset13

Her er et assortert utvalg av spennende, lokale råvarer, og selv falt jeg pladask for keramikk som lages av en av øyas egne keramikere: Merete «Keramiker».

handelshuset6
Du kan se tallerkenene brukt på bloggen her!
Jeg kjøpte også med meg deilig urtesalt med tang, fenikkel, dill, kjørvel og sitron. Perfekt til sjømaten jeg skal kose meg med i sommer!

handelshuset12

handelshuset1

Over en god kopp kaffe og et stykke hjemmebakt kake lot vi skravla gå. Vi fikk høre om hvordan byen hadde holdt på å bli en spøkelsesby for noen år tilbake, da den ene etter den andre stengte døra og ga opp driften av spisesteder og butikker. Men nå peker pila oppover! Flere velger å bli på øya som fastboende. Og folk valfarter fremdeles for å gifte seg her.

majbritthandelshuset-2

handelshuset7

En annen med mye godt på menyen, er Ebbe Kalnæs som driver Ærø Røgeri som ligger i Ærøskøbings havn.
En liten godtebutikk for oss som både elsker fisk, sjømat og alt som er røkt.

ærørøkeri4
Ebbe Kalnæs: Tidligere fotballtrener, politiker og medlem av Folketinget. Nå stolt innehaver av Ærøs fabelaktige røkeri.

Røgeriet1

Her kan du tusle eller seile innom i sommervarmen, få med deg varmrøkt laks med hvitløk, røkte reker eller makrell og fiskekaker, sette deg på bryggekanten og nyte en enkel lunsj. Husk kald hvitvin eller øl og snaps!

Røgeriet3

Og så ble det tid for en liten dram, gitt. Lokale saker, altså…som skulle være godt for både helsa og livsgleden. Nuvel.
Godt å kunne slukke brannen med en kald øl!

Røgeriet2

Så satte vi oss i bilen og dro til øyas økologiske bankende hjerte: Kivi.
Ja, hun heter så 🙂

Kivi hos Sofienlund Landhandel. Er det ikke økologisk, så slipper det ikke innenfor dørene!
Kivi hos Sofienlunds Landhandel. Er det ikke økologisk, så slipper det ikke innenfor dørene!

I vakre og typisk danske, landlige omgivelser, ligger Sofienlunds Landhandel. Her driver Kivi sin egen produksjon av blant annet økologisk eddik, urtesalt og et utvalg frukt og grønt, og har ellers utsalg av økologiske produkter fra andre steder i Danmark, blant annet økologisk kjøtt fra både lam, geit og kalv.

sofienlund8

Sofienlund1

Jeg klarte ikke dy meg, og kjøpte med meg enda mer urtesalt. Jeg er jo fryktelig glad i alt salt, da. Men denne gangen kom urtesaltet med mynte, kornblomst, oregano, brennesle og lavendel. Det saltet kommer mine lammekoteletter til å elske!

Sofienlund2

handelshuset8

Det er ikke langt til noen ting på Ærø. Bor du i Ærøskøbing, er det bare en behagelig sykkeltur eller 5 minutter med bil til steder som dette:

(Det skal etter sigene være en naturiststrand, men med så god plass kunne til og med jeg ligget splitter naken uten å rødme.)

ærø19

ærø20

Om kvelden spiste vi middag på koselige Café Aroma som ligger nede ved havnen. Claus Hattesen driver ikke bare en lun og trivelig café, hvor man vil sitte i timer med et glass vin og godt selskap av enten folk eller aviser utover kvelden, han lager dessuten egen iskrem.

Caferoma3

Caferoma1

Den fikk undertegnede smake på og ble mildt sagt begeistret! Nå er ikke jeg en utpreget «sweet tooth», og jeg er ikke en av dem som har kastet seg hodestups på lakris-trenden, men herrrregud for en inni hampen god lakris-is denne mannen lager!
Bare se på han på bildet: Claus. Han vet det godt! At isen hans kan smelte hjerter.

caferoma2

En siste utflukt før solen gikk helt ned, til stranden der de pitoreske strandhusene ligger.

ærø24

Solnedgangærø

ærø26

Med sykkel i stillhet over engen, til salt sjøluft, tang, svake bølgeskvulp og rød himmel over det Sydfynske Øhav.
Måtte det aldri ta slutt.

Takk for oss, Ærø. Vi ses igjen!

ærø25

4 kommentarer på “Smaken av Ærø

  1. Audhild Valli

    Etter å ha vært på Ærø en gang,lengter man alltid tilbake!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: