italiensk Pasta Reise Risotto

Sommerminner 2015

IMG_7995
Som en drøm: Ravello. På toppen av fjellet bak Amalfi og Atrani. Hit vil jeg tilbake!

Velkommen tilbake til virkeligheten! Hverdagen står med armene i kors og venter utålmodig.

Jeg har vært ute på vift. Både i feriemodus og med arbeidslyst. Matias og jeg er i gang med et spennende kokebokprosjekt, så deler av sommeren har vært viet til research, foto, inspirasjon og skriving til det som skal komme senere.

Først gikk ferden til familiegården min i Skjåk. Her er hele morsslekta mi fra, og her har jeg tilbragt de fleste ferier fra jeg ble født. Gården er i full drift med hovedvekt på melkeproduksjon, og drives i dag av min onkel Ola, hans kone Marikken og fetteren min Hans Jørgen.
Det var også her bestemoren min laget verdens beste spekeskinker mens hun levde. Jeg har bare smakt tilsvarende blant de aller dyreste og beste skinkene fra Spania. Gamle Hanna kunne sitt håndtverk. Du kan lese mer om gården og min bestefars «matfiolosofi» her!

skjåk
Skjåk har lite regn, mye vakkert lys, stamina, Norges beste bygg-gryn, Arne Brimi rett rundt svingen og gården til familien min. Fotoopptak i den gamle stua der mamma vokste opp.

Etter noen lange og hektiske dager i Skjåk, med kokkelering og foto i 5-10 stusselige varmegrader, dro vi til Amalfikysten i Italia, hvor neste økt skulle gjennomføres.
PÆNG!! 35 varmegrader og milde Himmalaya så vakkert!
Jeg har ikke reist så mye i Italia, og det skulle man kanskje ikke tro, jeg som jo elsker italiensk matkultur. Så det var på tide å se noe annet enn Roma.
Wow. Wow! Jeg kan bare gjenta dette: WOW!

Raito2
Tja…åssen blei det med inspirasjonen, liksom? Tsssk!! Handlelister skrives og matretter utpønskes før de fotograferes.

Jeg tror ingen som besøker Amalfikysten forblir uberørt.
Dramatisk landskap med stupbratte klipper/fjell/skråninger, kall det hva du vil, med klynger av gamle, pitoreske hus, smale og snirklete veier, hengende sammen med sitronlunder og blomster over et blått Middelhav.

raito4
Utsikten fra soverommet på bildet til høyre der altså…

I denne regionen, Campania, har også det italienske fattigmansskjøkkenet – «cucina povera» – sitt utspring. Alt jeg elsker, og som jeg vet at mange elsker sammen med meg: Pizza, pasta, tomater, friske urter, olivenolje, sitroner, grønnsaksbasert kosthold ispedd fisk og skalldyr. Åh, så mye godt! Og billig. Og enkelt. Og måteholdent.

matraito
Det er Bellini og grissini, ikke en cigar…Ellers, fra venstre og med klokka: Tomme vongoleskall, ricottafylte og frityrstekte squashblomster og sverdfisk rullet rundt røkt provoloneost på kapers, oliven og tomat.

Visste du at italienerne i gjennomsnitt lever et helt år lengre enn nordmenn? Morsomt da, at så mange norske sunnhetsmisjonærer avskriver vesentlige deler av det italienske kostholdet som direkte helsefarlig…

Italienerne ligger langt over Norge på lista over forventet levealder. Se den artige oversikten over forventet levealder her!

Hva tror du er grunnen til at de lever lengre enn oss nordmenn? Skriv gjerne i kommentarfeltet 🙂

Raito3

Første uke var jobb-jobb-jobb, men herrrrregud! Null problem i slike omgivelser! Takk Gud for at jeg får drive med dette. Jeg ble så rørt og takknemlig at jeg beveget meg over i det irriterende sentimentale og patetiske på terrassen hver kveld der nede.

Jobbuka ble tilbragt i bittelille Raito (ved Vietri Sul Mare), som henger høyt over havet litt lenger øst på kysten fra Amalfi. Her leide vi det vi trodde skulle være en leilighet gjennom Airbnb. Også var det jaggu et helt hus. Et fantastisk hus, til og med. Elsker Airbnb
Raito er ikke et turiststed. Jeg tror vi var de eneste turistene der. Og de vi leide av ble helt i fyr og flamme da de fant ut at jeg hadde vunnet norske Masterchef. I Italia er visstnok Masterchef ganske stort. Morsomt!

atrani2
Min sitronrisotto og Matias´pizza. Jeg kan ikke pizza. Matias kan pizza!

Etter en ukes intens jobbing kom mamma og Olivia nedover og vi fikk en velfortjent ferie i Atrani som også er en bitteliten flekk, men vegg-i-vegg med vakre Amalfi by. En sjarmpølse av en by! Ikke rart at mange nordmenn forelsker seg i dette stedet. Og takk til min Spiselandslags-venn Niclas for alle gode tips og råd! 🙂

IMG_7854
Se hva som skyllet i land! Barnet mitt! ❤

I svingen mellom Atrani og Amalfi satt Ibsen på Hotel Luna Conventi og skrev så blekket sprutet. «Et dukkehjem» ble født. Jeg skulle så gjerne ha visst hva han spiste, den godeste Henrik, den tiden han tilbragte her. Ble det pasta eller pizza mellom skriveøktene? Grillet fisk? Tomatsalat?

Reiser du til Amalfikysten, anbefaler jeg deg å leie en liten båt. Jeg nøt også en medbragt skipper… Da kan du tøffe opp og ned langs kysten, bade hvor du vil, gå i land hvor du vil og se landskapet fra sin vakreste side.

atrani1
Atrani sett fra sjøen. Det går små ferger opp og ned langs kysten, men leier du din egen lille båt (1500,- kl. 08-18) er du fri som fuglen. Han kjekke skipper´n er min og følger ikke med på ditt eventuelle leie av båt. Nederst til høyre: Linguine med blekksprut og colatura (fermentert ansjossaus).

Vi var innom Positano på denne båtturen, og selv om dette er en vakker, vakker by, synes jeg personlig den ble slitsom på nært hold med horder av amerikanske, japanske og all verdens andre turister som skviser seg gjennom de fotogene og trange gatene. Her går også ferger i skytteltrafikk til Capri, så jodda: Sett deg på en benk med en svinedyr gelato i labben, og la deg forbløffe over mennesker i flokk på besøk i et fremmed land, før du seiler videre til et sted som ikke har den samme Disney World-stemningen i herlig harmoni med et prisnivå som overgår det norske.

image-12
Positano: Vakker, dyr og full av turister.

Så mye godt å spise! Inspirerende på alle måter.
Jeg leier nesten alltid leilighet med kjøkken når jeg reiser. Ganske enkelt fordi jeg blir sprø av å se så mange lekre råvarer på torg og i butikker, og ikke ha muligheten til å lage noe av dem.

Raito
Kjøkkenet «mitt» i Raito. Jeg klarer meg ikke en hel uke uten kjøkken. Jeg får abstinenser. Sitroner med stor S! Amalfi er kjent for sine sinnsyke sitroner. De dufter og smaker slik sitroner skal. Heftig!
IMG_7830
Det største basilikumsbladet jeg har sett. WTF?? Hva har den vokst i?

Tilbake i gamlelandet ble det en lat uke på Matias´ familiehytte ved Risør.
Fleecejakke og fyr på peisen. Isbading…Sol? Nei regn! Nei vent..litt sol. Nei, nå regner det igjen… Vått gress, bikkje med flått, lykkelige barn uten leggetid, brettspill og Helle Helles romaner.
Steike ta så digg, tross alt. Må innrømme at ullsokker og bok foran peisen er helt greit for nervene, selv om det skal være full sommer.

Synes du bildene var fine? Alle er hentet fra instagramkontoen min @spiselandslaget 🙂

norsksommer
Norsk sommer er deilig…etter to uker med intens varme og sol sørpå.

 

12 kommentarer på “Sommerminner 2015

 1. Takk for Bilder – takk for rapport! Gleder meg vilt til kokeboka!

  Men altså, Henrik Ibsen skrev så blekket sprutet, og du lurer på hva han spiste – der nede ved Middelhavet?
  Og visste du at Possitano var Sven Elvestads by, der han bodde lenge med sin elsker og agent, svensken Engros, og de forlystet seg med byens unge gutter mens han skrev og skrev den ene Asbjørn Krag-historien etter den andre og fylte på med Knut Gribb-historier. Det var før amerikanerne kom for å spise is.

 2. For en vidunderlig sommer du har hatt!
  En fryd å lese:)

 3. Tusen takk for en flott blogg, spesielt om Italia. Du skriver veldig godt og artig.. Det har du forøvrig gjort hele tiden 🙂
  Min kone og jeg elsker Italia, og tilbringer hver sommer der nede i Toscana. Hver gang ,selvfølgelig, leilighet med kjøkken. Der tilbereder vi mat med innkjøpte ingredienser fra de lokale butikkene i nærheten. Til de grader kortreist mat. Og alt hva vi kan ønske oss. Kan bare gjenta, vi elsker det.
  Ha en fortsatt god sommer og en fin høst! Gleder meg til å lese bloggene dine framover 🙂

  • Selv tusen takk Bo, for hyggelig melding!
   Vi vurderte Toscana først (jeg har aldri vært der), men så ble det kysten med badeferie på slutten av arbeidsøkta 🙂 Men Toscana skal få besøk de også! Det er så deilig å ha et kjøkken man kan romstere rundt i når man er omgitt av så fantastiske råvarer. Og fra bilder og historier fra tidligere Toscana-farere å dømme, kan vi bare glede oss.

   En riktig god sensommer og høst til deg også! Nå går vi snart inn i de dype, mørke gryteretters sesong, og det ELSKER jeg! Også rødvin i glasset, da… 😉

 4. Wow! Det så rett og slett fantastisk ut! Italia er øverst på min liste over steder jeg vil reise til, både naturen og maten lokker 🙂

  Så gøy å høre at det kommer en kokebok! Den skal jeg definitivt kjøpe. Ikke bare er oppskriftene dine kjempegode, men bildene er også veldig inspirerende. Gleder meg allerede 😀

  Klem fra fast leser

 5. Gabriella

  Oh, kjære Maj-Britt, jeg gleder meg veldig til kokeboken din! Jeg skal stå i kø for signering 😉 !
  Jeg liker ikke/tåler ikke/spiser ikke sjømat, og det er nok synd. Men jeg tror nok at jeg kommer til å finne mye annet i boken din også.
  Jeg har lenge elsket Italia og har vært der mange ganger. Har aldri skjønt hvorfor folk foretrakk Frankrike eller Spania, når de kunne reise til Italia også 🙂 . Forresten var det helt sant at Masterchef er ganske stor i Italia. En av regissørene er en venn fra meg og han fortalte til oss (for 2 år siden, i Milano, over et bord med hjemmelaget italienske retter;) om produksjonens dimensjoner og popularitet.
  Lykke til med matlaging og tekst og bilder! Du Er Flink!

  • Haha! Tusen takk Gabriella 🙂 Og sååå gøy at du kjenner regissøren på italienske Masterchef! 🙂 Da må du hilse fra meg. Jeg skulle gjerne sett en italiensk episode for å se hvordan det skiller seg fra den norske versjonen.
   Jeg har alltid ønsket å reise i Italia, men først nå har jeg begynt å realisere den drømmen. Endelig! Milano har jeg for eksempel aldri vært i. Så det er på ønslelisten 🙂

   Jeg lover at du vil kunne lage og nyte hver eneste rett i kokeboka, Gabriella. Ingen sjømat å spore 😉
   Klem fra Maj-Britt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: