Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Vegetar

Varm quinoa med kikerter, spinat, egg og krutonger

1C0A6767-som-smartobjekt-1
Foto: Matias

Hva er det med menn og quinoa? Jeg mener ikke dere menn som liker dette vidunderfrøet, men alle dere andre (som jeg mistenker utgjør en majoritet), som fnyser og vender nesa i sky når quinoa kommer på bordet.
Hvorfor?

Den smaker godt (helt klart en ny og uvant smak for mange…). Den har en fin tekstur. Den lar seg lekende lett kombinere med alle smaker. Den spiller på lag med all verdens råvarer. Den gir substans til retter den inngår i. Og den er så sunn at det halve kunne vært nok (du kan lese mer om supersunne quinoa her!).

Jeg tok for gitt at min kjære mann skulle elske denne retten, fordi jeg selv synes den er så innmari god. Datteren min gaflet den også i seg med vellyst. Men den måten han, mannen, pirket i quinoaen på, vitnet om noe annet. Spinat, krutonger, kikerter og egg gikk ned på høykant, mens quinoaen måtte vente i en jævla lang kø før den ble spist.

M-B: Er det noe galt med maten?
M: Neida, kjempegodt. Nam-Nam.
M-B: Javel. Så du bare sparer det beste til slutt da, eller?
M: Mnnnjaaa…jeg må si jeg ikke helt skjønner meg på quinoa. Hva er greia med den, liksom?
M-B: Liker du den ikke? Espen på jobben min hater den. With a passion. Hva er problemet med den, da?
M: Mmmm…(smatting, tygging)…De er for små. Og for mange!

Okei. Så der er svaret: Quinoafrøenes svakeste side, er at de er for små, og for mange.
Litt som mygg på Finmarksvidda en ettermiddag i juli da, kanskje?

Jeg er dypt uenig. Quinoa er godt og genialt. Og jeg vil fortsette å lage og servere det. Men frøene krever at man lar dem få selskap av smak i form av hvitløk, urter, nok salt og pepper, og at du blander inn andre råvarer som er med på leken.
Bare kokt quinoa, som erstatning for ris eller pasta, gir ikke meg vann i munnen heller. Da blir jeg enig med Matias: de er for små, og for mange.

Ingredienser 4 porsjoner

* 2 dl ukokt quinoa
* 2–3 brødskiver av daggammelt brød, revet i små biter
* 3 hvitløksfedd, finhakket
* 4 vårløk, finhakket
* 150 g spinat
* 1 boks kikerter (400 g)
* 4 egg, kokt slik du liker dem best, jeg foretrekker mine «smilende» (6 minutter)

Fremgangsmåte

Kok quinoa som anvist på pakken.

Fres brødbitene i olivenolje til de er gyldne og sprø.

Fres hvitløk og løk to minutter med olivenolje i en panne, og tilsett spinaten.
Stek til spinaten faller helt sammen.
Tilsett kikerter og ferdigkokt quinoa og la det steke til kikertene er varme. Det tar bare et par minutter.
Smak til med salt og pepper. Har du noen friske urter, er det bare å ta dem med på moroa her.

Topp den varme quinoaen med kokt egg, sprø krutonger og et dryss vårløk.

%d bloggere liker dette: