Kjøttfri mandag

Takk til fantastiske 2015, og velkommen 2016!

1C0A1775
Foto: Matias Armand Jordal

Enda et år har gått og løpt sålene sine opp i liminga hos meg. Er tilnærmet tummelumsk av alt som har skjedd. Og uendelig takknemlig for at dere har blitt med på ferden!
Det begynte allerede like etter nyttår, da Masterchef Spesial endelig ble vist på TV3 og jeg slapp å holde på hemmeligheten om at jeg vant. Det ble en – hva skal jeg si – annerledes og ny opplevelse å se seg selv på billboards over hele byen, og få sine mer eller mindre sjarmerende og sympatiske/usympatiske sider i stresssituasjoner eksponert for all verden på TV.

IMG_5468

Dette ble også året da jeg fikk reise oftere til mitt andre hjemland Danmark, i regi av VisitDenmark. Matias og jeg hadde skjønne dager på Fyn og Ærø som ble behørig fotografert og skildret i innleggene mine om både Middelfart, den deilige restaurant Fænøsund, en drømmedag med Per Hallundbæk på Falsled Kro og sist men ikke minst våre dager på Ærø som gjorde oss varme om hjertet. Nærmere 1000 personer delte innlegget om Ærø, og det er ny rekord, tror jeg. Jeg skrev blant annet om hvordan Ærø tok imot sine første mindreårige asylsøkere, med flagg og varm velkomst på kaia. Jeg ble både rørt og imponert over dette, og bare noen måneder etter at innlegget var lagt ut, begynte nyhetene å rulle innover oss, med flere og flere detaljer om flyktningestrømmen til Europa.

Det fantes ikke tvil da Andreas Viestad spurte om jeg ville være med på å arrangere syrisk familiemiddagen på Geitmyra, sammen med syriske flyktninger – i hovedsak kvinner – ved Torshov transittmottak. Og for en dag det ble! Du kan lese Dagbladets dekning av saken her!

image-25

Redd Barna fikk alle inntekter fra salg av maten vi disket opp med, og det var overveldende å se tusenvis (!) av mennesker vise engasjement og støtte der de bølget inn gjennom portene til Geitmyra.

Og så ble det kuttet ned på kjøtt i min husstand. Ironisk nok i samme takt og tempo som veksten hos en burhøne eller broiler på steroider og i fangenskap. De kjøttfrie mandagene ble opplest og vedtatt for alle i nærmeste familie i januar, og spredte seg til både tirsdager og onsdager.
Da Matbloggsentralen i juni spurte hva jeg trodde ville bli de mest tydelige mattrendene fremover, svarte jeg dette:

Jeg tror det blir mindre kjøtt, mer grønnsaker, mer bærekraftig sjømat, økologisk, og et økt og bevisst fokus på at det vi putter i munnen ikke bare potensielt kan skade helsa vår, men også miljøet. Den måten vi spiser på nå, vi som har råd til det, er ikke bærekraftig eller forsvarlig. Jeg tror et slags bevisst måtehold blir gjeldende. Også en omfavnelse av alt det fantastiske som produseres i vårt eget land, av skyhøy kvalitet!
Kvalitet, fremfor kvantitet og pris, blir viktigere.

Det fikk jeg rett i. Og hvis noen spør meg nå, så svarer jeg: vi har bare sett begynnelsen av helt nødvendige skritt mot en økt bevissthet og årvåkenhet rundt maten vi putter i oss. Sakte men sikkert vil flere og flere forstå at noe må endres for at vi selv og planeten vi lever på skal kunne stå oppreist. Det handler om helse, om miljø, om økonomi, solidaritet og dyrevelferd.
Mat er uløselig knyttet sammen med politikk. Og penger. Mat er makt, akkurat som kunnskap er makt. Mat er sosial klasse og kamp om ressurser. Ikke bare «digge smaker», de siste trendene i restaurantverden eller tacofredag og sjokoladekake på tusen nye måter.

Jeg har veldig mye mer på hjertet her, men det får komme ut i drypp gjennom 2016.

Under et besøk hos Nyhetsmorgen i P2 i august, ble jeg sitert på NRK.no med denne overskriften «Vi er vitne til en global oppvåkning i matveien».
Og ja: det tror jeg vi er. Denne oppvåkningen kommer til å fortsette langt inn i de neste ti-årene også. God morgen, mat-Norge!

Hos godeste Wenche i God Morgen Norge på TV2 laget vi en av de kjøttfrie mandagsmiddagene mine. Det ble tagliatelle med hasselnøtter og sopp. Helt teit godt, om jeg så skal si det selv. Oppskriften finner du her! Jeg prøvde så godt jeg kunne å argumentere for alle de gode grunnene til å kutte ned på kjøttspisingen: Miljø, helse, økonomi. Finnes det noen baksider? Nei.

image-13

Et par måneder senere, i oktober, braket det plutselig løs i media: «Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt er kreftfremkallende!» Javel. Velkommen etter. Og velkommen til debatten om hva slags kjøtt vi putter i oss og hva det gjør med helsa.
Det ble lite fokus på miljøet i den omgangen der. Nå er ikke jeg fra Snåsa, men tør likevel spå at debatten om kjøttkonsumet vårt – om det nå er hele dyret eller bare fileten – ikke er over. Miljøspørsmålet kommer, bare vent. Og når miljøspørsmålet har vært oppe til debatt, vil det være tid for de etiske spørsmålene rundt kjøttproduksjonen, som også er det aller vanskeligste og mest ubehagelige spørsmålet vi kan tenke oss når vi snakker om kjøtt versus ikke kjøtt.

Som om det å ta i mot flyktninger med åpne armer og spise mindre kjøtt for miljøets skyld ikke var politisk korrekt nok, så ble jeg jaggu med på å grave etter mat i søppla også, for å sette fokus på hvor perverst og skammelig mye mat vi kaster. I Aftenposten-TV sin serie «Skrallerne», ble jeg satt på lag med skralleren Fredrik som viste meg hvor vi kunne finne haugevis av bra råvarer i søppelcontainere bak en stor matvarekjede. Maten tilberedte vi så i konkurranse mot andre lag med bloggere og skrallere, og til slutt vant altså Fredrik og jeg. Yey! 🙂 Serien kommer forresten på min nye favorittkanal Matkanalen nå i januar. Jeg skjønner ikke hva jeg så på på TV før Matkanalen kom? Å ja, det stemmer. Jeg så ikke på TV.

Etter «Skrallerne» kom A-magasinet på besøk, og jeg fikk utbasunert én gang for alle at jeg hater oppskrifter og ikke synes det finnes noen fasit i kjøkkenet (med mindre du er 100% nybegynner, vil jeg legge til nå…)

Kjøkkenvei Maj-Brit Aaagaard
Foto: Signe Dons, A-magasinet

Men hva er det som har preget året mest?

Barna, Matias, kokeboka, Bobby. Kjøttfri mandag og nye skritt inn i en utvidet veggisverden. Nye smaker, nye råvarer, sykt travle dager, MENY og Kitchen, tur til Italia.

Fra mai til november har min kjære og jeg jobbet som gamper med vår første kokebok ved siden av full jobb for andre, blant annet for Kitchen reklamebyrå og MENY. Og sammen med fabelaktige Tuva Ørbeck Sørheim fra Kagge, har vi nå fått på plass en vakker og solid vegetarisk kokebok som oppfordrer til kjøttfri mandag for folk flest. For det er ikke bare-bare å finne ut hva man skal ha til middag når det som har ligget i sentrum av tallerkenen (kjøttet, altså) blir fjernet. Det var vanskelig nok å finne middag til hverdager med kjøtt, så hvor vanskelig blir det ikke å finne på noe uten kjøtt?! Eg skjønar. Men frykt ikkje! Og jeg håper virkelig at tekstene mine i den boka kan inspirere litt utover det å bare måle opp riktig med vann, ost og gryn. Jeg er så stolt!!! Alle skal få noe godt til middag, uten kjøtt. Om det så bare er én gang i uka.

IMG_6209
Så kraftig halleluja-stemning med Tuva (t.h) hos Kagge forlag at «den heilage ande» kom ned og satte seg på hodet til Matias (Jesus blant venner) Foto: Olivia

To dager før juleaften fikk vi holde den nye «babyen» vår da et par eksemplarer var kommet fra trykkeriet til forlaget. Og jeg lover: den er skjønn! (jeg får ikke skryte nok av Matias´ vakre bilder her, for han blir så jævla flau og brydd…) Den kommer i bokhandlernes hyller første uka i det nye året.

Takktilbilde
Han her…

Vil du ha den sendt hjem i posten? Da kan du bestille her hos Haugenbok, eller hos Tanum.

Hva skjer videre i 2016? Det kan jeg ikke si ennå, men det kommer ikke til å stå stille på mitt kjøkken i 2016 heller. Spennende ting er på blokka, og jeg gleder meg til vi skal koke og brase videre i det nye året (må skaffe meg ny komfyr. Bare to av fire plater virker nå på min gamle…)
Tusen takk for at dere følger, liker, kommenterer (bortsett fra du som skrev at den ene indiske gryteretten min smakte kokt bæsj…du kan kysse meg der jeg er høyest når jeg plukker jordbær), gir tomler opp og engasjerer dere. Det betyr alt ! Mat er å dele, så uten dere blir det stusselig å drive matblogg. Å vite at oppskriftene funker, gir glede, åpner nye dører og gir litt tryll-tryll på matbordet også på hverdager, er bensin på den matflammen som brenner i hjertet mitt døgnet rundt.

Godt nytt år og klem til dere alle sammen!

5 kommentarer på “Takk til fantastiske 2015, og velkommen 2016!

  1. Litt av et år, og for en driftig dame du er. Gleder meg SÅ til å se boken din (eller deres da?) og følge med deg videre i det nye året. Godt nyttår!

  2. Haha, du er ikke en skikkelig blogger uten drittkommentarer (bokstavelig talt..) Fra spøk til alvor – viktige tema du tar opp, og jeg er helt enig. Vi har bare sett begynnelsen på det som kommer til å tvinge seg frem av endringer i kostholdsvaner. Jeg skulle likevel ønske det var mer fokus på hva vi kan gjøre lokalt her i Norge. Spørsmålet bør jo være hva vi kan gjøre for å skape et mest mulig bærekraftig landbruk/matproduksjon basert på den geografien vi har tilgjengelig i Norge. Her er det store mengder med ubenyttede utmarksbeiter som kan brukes til kløvdyr. Kanskje det ikke er mulig å dyrke så mye vegetarisk mat i Norge til at det vil dekke behovet vårt. Er importert tofu bedre enn kjøtt fra utmarskbeitedyr? I andre land regnes for eksempel sau som et av de mest ressurskrevende dyrene å ale opp, mens det i Norge på grunn av beitetradisjoner regnes som de minst ressurskrevende. Jeg skulle ønske debatten om bærekraftig mat hadde dreid seg litt mer om hva vi kan gjøre med norsk produksjon av kjøtt, og et større fokus på utnyttelse av hele dyret, hva dyr på beite gjør for kulturlandskapet vårt (Hallo, Norge gror igjen!) enn bare en svart/hvit vegetar/ikkevegetar-tankegang. Og der har du bidratt veldig bra, kudos til deg for det!

  3. Inger Anne

    Jeg kunne ha sittet og spist kontinuerlig hos deg jeg, (både med og uten and)
    🙂 riktig godt nytt år !

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: