Dessert Kake søtt

Sitronkake med rømmeglasur

_C0A0941-3
Foto: Matias Armand Jordal

Matias har snakket (les: hintet) om sitronkake helt siden første gang jeg møtte ham. En sitronkake han spiste som barn, i kantina på Nationalteatret, når han var med mamma på jobb.

– Åh, jeg har så lyst på sånn sitronkake! sier han ofte.

Og der sitter hans matglade kjæreste og glaner dumt tilbake, mens hun lurer på hvordan hun skal klare å få til akkurat en sånn sitronkake med all verdens nostalgiske pondus. Prestasjonsangst i hvert åndedrag. Hvordan gjenskape barndommens sitronkake til sin elskede? Jeg vet den skal være ganske saftig, ha form som en formkake og være ganske kompakt. Det er slik han har beskrevet den.
Jeg tror ikke jeg klarer akkurat det, men jeg kan jo påberope meg kunstnerisk frihet, og snike inn en egen og helt ny variant. Med kyss, fynd og klem, mente jeg at også denne skulle klare å komme inn i varmen hos mannen. Det fikk jeg rett i. Faktisk var den best dagen etter at den ble bakt, når den hadde fått satt seg litt. Da lignet den bittelitt mer på Nationalteatrets sitronkake fra en gang på 1970-tallet.

Ingredienser

Kake
* 200 g smør, romtemperert
* 200 g sukker
* 3 egg
* 200 g hvetemel
* 2 ts bakepulver
* 1 ts vaniljesukker
* 2 sitroner, saft og finrevet skall

Glasur
* 1/2 sitron, saft og finrevet skall
* 100 g smør, romtemperert
* 100 g melis
* 2 dl rømme

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader.

Visp romtemperert smør, sukker og egg hvitt og luftig med miksmaster eller armkreftene til en superhelt.

Tilsett hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, saft og finrevet skall av to sitroner.
Rør alt sammen glatt med en sleiv.

Hell røren i en smurt springform (23 cm) og stek den 40 minutter midt i ovnen, på 180 grader.

Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle i formen. Når den er kald deler du den i to horisontalt som til bløtkake, og skviser litt sitronsaft over begge kakedelene.

Bland alle ingredienser til glasur i en bolle, og pisk dem kraftig sammen, gjerne med miksmaster. Smør halvparten av glasuren på den ene halvdelen, legg den andre kakehalvdelen oppå, og smør resten av glasuren på toppen. Pynt med litt revet sitronskall og server til en forventningsfull mann.

P.S: kaken ble godtkjent, men som sagt: Den var enda bedre dagen derpå når glasuren hadde fått suge seg litt inn i kaken.

2 kommentarer på “Sitronkake med rømmeglasur

 1. Til et avskjedsselskap trengte eg ei stor kake. Valget falt på SITRONKAKE MED RØMMEGLASUR. Eg doblet oppskrifta og fant fram ei stor form. Fulgte oppskrifta, bortsett fra at eg fant ut at det måtte være nok med 3 sitroner – da disse var ganske store. Eg var omhyggelig og fikk presset ut all safta av dem. Da eg skulle dele kaka, gikk den litt sund. Det var nok litt lite mel i den, i forhold til resten av ingrediensene! Eg lot være å dynke delene med sitronsaft, da det allerede var en veldig sterk sitronsmak av bunnen.
  Til glasuren fulgte eg oppskrifta.
  Kaka blei VELDIG tung, for mye sitronsmak, og med all den rømmeglasuren blei den for sur og alt for mektig, totalt mislykket!
  Lærdommen eg har fått, er: Prøv deg ikke på ei ukjent oppskrift, når det er veldig viktig at resultatet blir bra!

  Dagen etter, skrapte eg bort glasuren oppå, og med iskrem til, så var kaka, til min overraskelse, faktisk ikke så verst. (Men den så jo ikke så bra ut).

  • Det er jeg lei for å høre. Så ergerlig når man vil servere noe godt. En annen lærdom kan være at kakeoppskrifter ikke alltid lar seg doble helt sånn uten videre. Resultatet blir ikke garantert som når man lager kun én «porsjon». Jeg tør aldri bare doble en kakeoppskrift og improvisere med f.eks typen form jeg bruker. Når du sier du brukte «en stor form», så vet jeg ikke hav det ebtyr, men det har stor innvirkning på steketiden.

   Ofte når man dobler (eller halverer…) en oppskrift, må det holdes tilbake på enten væske eller tørre ingredienser, det samme med hevningsmiddel. Ikke minst har det stor betydning her HVA slags form du har brukt. Jeg har spesifisert i min oppskrift at formen skal være 23 cm. Dette er jeg veldig nøye med å oppgi i alle mine kake- pai- og terteoppskrifter, da størrelsen på formen, sammen med steketid og HVOR i ovnen kaken bakes, er vesentlig for et godt resultat. Og så er det alltid disse individuelle forskjellene på ovner. Noen er kraftige, andre er mindre kraftige. Å sjekke med kakepinne er alltid lurt. Jeg har sett mange deltagere i Kakekrigen gråte sårt over mislykkede kaker som de har laget hundre ganger før, bare fordi ovnene i studio var annerledes enn den de hadde hjemme, gikk det åt skogen. En ovn er som en ny kjæreste: Man må bli godt kjent og vite hva slags temperament den har 😉 Og min kjæreste (eller ovn, da…) har et annet lynne enn din.
   Slike små detaljer kan bety mye. Det samme gjelder steketid når du dobler en oppskrift og bruker en annen type form enn det som er oppgitt i oppskriften.
   For glasurer gjelder det samme. Aldri enkelt å bare doble oppskriften helt uten videre. Det gjorde jeg en gang med glasur til en gulrotkake som ikke ble laget etter min oppskrift. Gjett om jeg hadde glasur å kose meg med i et par uker, da 😉
   God søndag videre!
   Maj-Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: