Kjøttfri mandag Linser&bønner Vegetar

Kjøttfri mandag direkte fra Istanbul

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 12.48.22

Møt Vidar: En sulten, velformulert, kunnskapsrik og skrivefør nordmann i Istanbul! Han lager akkurat sånn mat som får mine tenner til å løpe i vann, og bildene hans er den beste reklame for å komme seg ut og vekk fra Norden en stund, til varmere strøk med en matkultur som oser av smak, grønnsaker, krydder, ferskhet og sosialt samvær til annet enn bare høytider.
Jeg har en stor kjærlighet til det tyrkiske kjøkken (og det fra Midtøsten), og alle dets avegreininger som finnes blant annet på Balkan og i Hellas. Som Vidar selv skriver: «En matkultur som er like levende nå som den har vært i hundrevis av år.»

På bloggen hans, «Et kjøkken i Istanbul» , bugner det av gode oppskrifter, inspirasjon og kunnskap. Den er en Alladins hule hvor du kan klikke deg rundt og spise grådig med øynene, mens du lærer noe nytt og får et innblikk i en matkultur som alt for mange bare forbinder med rullekebab og grillspyd i menykombo med valgfri drikke.
Jeg har selv vært i Istanbul, og elsket markedene og de uformelle spisestedene. En av mine favorittsteder for enkel, god, fersk og billig tyrkisk mat i Oslo, heter også Istanbul (filial i Trondheimsveien og på Grønlandsleiret. Alltid stappfullt. Still deg i kø sammen med de andre fornuftige folka).

Det som gjør Vidars blogg ekstra lesverdig, er all den førstehåndskunnskap han har, ettersom han er bosatt i Istanbul med tyrkisk kjæreste. En nordmann på innsida, altså 🙂 De lekre bildene suppleres av både tradisjonelle og egenkomponerte oppskrifter, interessante passasjer om matkultur og godt fortalte personlige historier. Her kan du sitte og lese og kose deg lenge!

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 12.39.40

Om sine egne bilder er han alt for beskjeden. Han sier: «Enn så lenge er jeg nok bedre på research, tilberedning og gode oppskrifter enn fotografering, så bær med meg om standarden på mange av bildene ikke er helt der jeg ønsker å ligge ennå.»
Kjære Vidar. Hvis dette bare er begynnelsen, så gleder jeg meg til å se fortsettelsen!

Du finner selvfølgelig også Vidars kjøkken i Istanbul på både Facebook og InstagramVel verdt å følge for visuelt krydder i hverdagen.

Ukas kjøttfrie rett kommer da altså direkte fra Istanbul, og er en saftig libanesisk mussaka. Vidar omtaler den slik: Siden det er påske har jeg tatt frem en favoritt som også er enkel å lage på hytta, all den tid ingredienslista er relativt kort og de mest eksotiske innslagene er aubergine og allehånde, som burde være å få tak i de fleste steder. Og hva tenker jeg på da? Jo, libanesisk mussaka: myke auberginebiter og kikerter i en himmelsk varmende og god tomatsaus, lett krydret som den er med allehånde og kanel.

Så la oss ikke våse rundt mer i mitt blogginnlegg nå, men heller skyndte oss over på Vidars sider der oppskriften ligger, våren er et faktum og inspirasjonen sitter like løst som trusa på en gledespike. Oppskriften på det vidunderligste finner du her!

1 kommentar på “Kjøttfri mandag direkte fra Istanbul

  1. Tilbaketråkk: 6 måneder – Et kjøkken i Istanbul

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: