Vin

Når jeg snakker om vin

IMG_7925
Det der er ikke vin. Det er ferskenjuice!

Å skrive om vin på en blogg, er å bevege seg ut i et minefelt. For det første er det så mange som kan uhorvelig mye mer om vin enn meg, og fallhøyden er stor. Kanskje er det lett for meg å innrømme dette fordi jeg har innovertiss? Vi snakker jo ofte ned vår egen kompetanse…

Anyways, jeg er overraskende ydmyk når det kommer til vinfeltet.

Jeg har noen store hull i formalkunnskapen, men innbiller meg at jeg kan mer om vin enn den såkalte mannen i gata (hvem er han, forresten? Har han bart, for eksempel? Og drikker han kanskje bare øl? Jeg vet da søren.) Dette med formalkunnskap: Jeg husker dårlig navn, steder, årstall og den slags. Bilder husker jeg godt. Og melodier. Og smaker! Derfor burde jeg tungekysse nye mennesker jeg møter, så husket jeg dem kanskje bedre til neste gang. Smaken av dem i hvertfall. Og lyden av stemmen deres.

Tilbake til vin: Kunnskapen vokser med alle glass jeg får smakt og snust på, men sammenlignet med de beste og nesten asperger-aktige vinbloggerne (det er ment som et kompliment, kjære vinblogger), er jeg blott en glad amatør.

Har du forresten lest Ingvild Tennfjords supre bøker om vin og bobler? Da vet du hva jeg mener med å ha en viss ærefrykt når man plutselig bestemmer seg for å mene noe om vin, stole på egen smak og faktisk dele tankene med omverden. Man stiller seg lagelig til for hugg. Det er så mye snobberi og frykt for å si noe feil (sorry, men det er ikke til å komme utenom). Men jeg skjønner at det ofte er godt begrunnet snobberi. For det er forskjell på god og dårlig kvalitet, interessant og uinteressant vin. Og man må være ganske god og øvet for å kunne gjekjenne dette.

Inspirert av Ingvild Tennfjord, har forresten fire venninner og jeg startet en vinklubb. Den gleder jeg meg til å fortelle dere mye mer om i et senere innlegg.

IMG_5563
Blindsmaking med vinklubben.

Man må ha gurglet og spyttet mange slurker for å bygge opp et smakskartotek som kan gi de referansene man trenger for å ha litt peiling på hva man uttaler seg om. Og med tiden som man smaker og lukter og synser og noterer, og ganske sikkert gjør research også på det teoretiske, utvikler kompetansen og smaken seg. Akkurat som med mat. Derfor kan noen av de rareste og mest interessant og eksklusive vinene virke akkurat sånn: Rare. Du kan sammenligne det med å bare ha smakt Grandiosa. Når du plutselig en dag får en pizza med hvit geitost, asparges og kapers, så tenker du ganske sikkert «hva i huleste er dette for noe merkelige greier? Hvor er den søte Jarlsbergosten og paprika som sklir rett ned på høykant???»

IMG_5569
Ulike prisklasser og områder, samme drue. Fra vinklubben.

Det andre som eventuelt kan få en mine til å eksplodere når man skriver om vin på en blogg, er at det ikke er lov å reklamere for alkohol i Norge. Jeg synes det er en helt ok ting. Jeg har et avklart forhold til vinmonopolet også. Bortsett fra de rigide og knappe åpningstidene deres. Men kunnskapen, utvalget i hyllene og muligheten for å bestille viner, er helt nydelig.

Journalister kan skrive om vin i aviser og blader, og de kan anbefale og kaste terninger og vise bilder, og sjansen for at de ikke har kjøpt den vinen helt selv, er ganske stor. Antageligvis, har de smakt den på en av de store nyhetssmakingene, eller på de litt mindre som importørene holder i sine lokaler.

Og slik er det jeg også opererer. Jeg går på smakinger. Det vil si: jeg har ikke hatt anledning på lenge (det har liksom ikke vært helt stuereint å forlate et travelt kontor midt på en arbeidsdag for å gå og smake på vin…), men nå fremover vil jeg gjerne gjøre det så ofte jeg kan. Da smaker jeg meg gjennom så mye som en utrent gane orker, også noterer jeg underveis og markerer de jeg likte best eller syntes var mest interessante, også får jeg info om disse fra importøren eller produsenten. Neste naturlige skritt for meg, er å prøve og pare vinen med mat. Det er en kunst, og har du smakt noen skikkelig gode mat- og vinkomboer på restaurant, så merker du hvor utfordrende det er å treffe spikeren så det dundrer på hodet, når du prøver selv hjemme. Men, det er ikke så vanskelig at jeg ikke klarer å få til gode nok komboer til hjemmebruk. Jeg driver tross alt ikke en stjernerestaurant. Vi kan ikke alle være nevrotiske stjernekokker og sommeilerer på eget kjøkken, selv om noen prøver 😉

IMG_5368

Jeg er hjemmekokk. Jeg liker god mat og god vin, helst sammen. Og på denne bloggen forteller jeg deg av og til om noen viner jeg har smakt som jeg syntes smakte bedre enn mange andre jeg har smakt, også kan det hende jeg anbefaler de vinene til en matrett. Noen ganger forteller jeg om viner som ikke blåste hatten av meg, men som jeg tilfeldigvis åpnet til en middag og ville si noe om selv om den ikke var stjernemateriale. Det er på en måte en øvelse for meg selv også.

Dette er altså greia mi med vin. Nå vet dere det og trenger ikke lure.

2 kommentarer på “Når jeg snakker om vin

  1. Og hva synes så du og jentene om Mersault, Thibert og Lindeman (den siste er da noe jævlig skvip).

    • Meursault var (selvfølgelig) den det var mest å skrive hjem om: Meieri, honning, eik, stål, kraftig, noe krydder,begybte som rund i munnen men åpnet seg med en egen syrlighet med litt bitter smak på siden av tungen. Slank og feit på samme tid. Du verden.
      Lindemanns: Blomst og frukt, ikke overraskende. Ganske søt og tung duft, prfymert. Tropiske undertoner. Banan. Varm smak, solkrem på solvarm hud…veldig aromatisk og umiddelbar. Vil passe til krydret mat, mener vi. Indisk og thai.
      Thibert: Blyg i glasset, men åpnet seg fint etterhvert. Mineralsk, ren stil med olje i duften. Smaker overraskende. Varm, rund og fyldigere enn duften tilsier. Faller dessverre raskt sammen.

Kommentarer er stengt.

<span>%d</span> bloggere like this: