Dansk Forskjellig Reise

Den Danske Riviera

1C0A5906-1
Foto: Matias

Det måtte jo skje. Selv om jeg ikke trodde det gikk an.

At jeg lot blikket vandre og falle på en annen enn Fyn.

_C0A6233-1

Nord-Sjælland, din lumske fristerinne!! Din dejlige tøs.

Heldigvis kan jeg forsvare min nyforelskelse overfor familien på Fyn med at bestemors slekt visstnok kom fra Nord-Sjælland. Så den er god nok!

For de som ikke er så bevandret i dansk geografi (det vet jeg at svært få nordmenn er selv om de elsker Danmark), kan jeg raskt opplyse om at Sjælland er den øya der København ligger. Og siden det ikke er langt mellom noen ting i Danmark, kan man veldig raskt og enkelt komme seg fra hovedstaden og Kastrup, nordover til et landskap så vakkert at man tar seg selv i å nynne og smile underveis.

Med god grunn er store deler av denne landsdelen også kjent som «Den Danske Riviera».

Det er ikke rart at flere og flere av Danmarks økonomiske elite pendler herfra til hovedstaden. Eller at de danske kongelige har denne landsdelen som en favoritt når de skal feriere innlands. Men det er god plass til deg og meg og kreti og pleti også! Ikke minst er strendene en gave til barnefamilier. Så kan man ta dagsturer til Køben for heisa og hoppsa med Tivoli, Bakken, Planetariet,  Den Blå Planet og annet snadder for barn, og deretter trekke seg tilbake til strender, kveldsbad og vakker natur når dagen er over.

_C0A6302-1
Foto: Matias

Matias og jeg var med på en pressetur for et par uker siden, for å lage en ny episode til serien vår Den Grønne Gren som kommer på Matkanalen i juli. Det er lenge siden jeg hadde en så gjennomgående harmonisk arbeidsuke. Stemningen fra disse dagene sitter fremdeles i meg. Jeg fisker den frem når det blir for mye her hjemme med to-roms og hverdag.

_C0A5843-1
Foto: Matias

Her finner du buktende åker og eng langs smale veier som penetrerer et overraskende kupert landskap. Innsjøer innhegnet av romantiske piletrær. Knallgule sennepsmarker. Eventyraktige skoger i skjønn harmoni med veltrimmede barokke hager av kontinental klasse, rundt og foran slott med spennende historier. Ikke minst ligger Kronborg Slot i Helsingør på Nord-Sjælland. Du vet, kulissen for Shakespears HamletEr du Shakespear-fan? Da er Nord-Sjælland et nødvendig reisemål i sommer. Det blir flott festivitas og markeringer av 400-årsjubileet for dikterens død. Sjekk mer her!

_C0A5982-2
Foto: Matias

Også finner man alle disse idylliske små badebyer med dertil egnede søte og skjeve bindverkshus og lyse, nostalgiske badehoteller. Lange, hvite sandstrender, ofte med imponerende klipper i ryggen, hvor du kan nyte utsikten og se solen stå opp eller gå ned over Kattegat. Og selvfølgelig gode kroer og restauranter med mat fra lokale produsenter og bønder.

Og som en behagelig dis over alle disse detaljene henger en unik stemning av ro, eleganse og jordnærhet.

Matias og jeg skal tilbake i sommer, og vi er like oppspilte som Bobby blir når han hører ordene «ut å tisse!! Tur!!»

Under her kan du se noen snapshots fra et knippe steder vi besøkte på turen i mai.

Middelalderklosteret Esrum ligger i naturskjønne omgivelser og har en frodig urtehave som også gir smak til maten som serveres i caféen. På engen foran klosteret stelles det med jevne mellomrom istand middelalder-balluba med markeder, ridderdueller, gøglere, grilling av pattegris og mye annet gøy som hørte middelalderen til. Hva med en øl eller jordbærbrus på kroen «Den Kåte Munk»…?

Ilse Jacobsen holdes kjær av mange nordmenn som liker å holde seg varme og tørre på føttene. Men Jacobsen kan mer enn gummistøvler og pent regntøy. I hjembyen Hornbæk, har hun etterhvert bygget opp et lite imperium. Blant annet med spaet Kurbadet, som ligger i gangavstand til en av strendene som har vært med på å gi området tilnavnet «den danske riviera». Her kan du lulle deg inn i lekre behandlinger hvor Jacobsens egne skjønnhetsprodukter brukes, før du dupper dovent rundt i svømmebassenget og avslutter det hele med en lunsj eller middag i restauranten.

Like ved Esrum Sø ligger Fredensborg Store Kro som i gamledager tilhørte staselige Fredensborg Slot. Hit har de kongelige alltid kommet og feriert. Forståelig nok. En usedvanlig idyllisk og «fresh» (i mangel av et bedre ord…) liten by. Kroen ble bygget i 1723 av Kong Frderik IV, for å huse gjester som ikke kunne bo på selve slottet. Matias og jeg lånte sykler på hotellet før middag i hotellrestauranten, og suste nedover den laaaange pittoreske alléen som fører ned til innsjøen. Der sto vi og gapte av romantisk forførelse ved bredden. Jeg har hatt nattdrømmer om slike naturomgivelser. Så vakkert!

Morgenen etter sto vi tidlig opp, spiste en god frokost mens vi leste avisen, og gikk så en tur i den store, velholdte slottshagen til Fredensborg Slot. Endelig et sted hvor mine – hva skal vi si – aristokratisk kritthvite ben passet inn… Her holder Dronning Margrethe og Prins Henrik hus vår og høst. Slottet brukes også til begivenheter som bryllupsfester og bursdagsfester, og besøk av statsoverhoder.

Ferden videre gikk til vårt hovedmål for turen: Domain Aalsgaard. Danmarks første godkjente vingård. Her møtte vi ildsjel og vinbonde Lars Hagerman (en svenske, må jeg opplyse om…). Jeg vil ikke si så mye mer om dette her, for da avslører jeg hele episode 2 i Den Grønne Gren. Jeg vil bare si dette: Tenk at dette er i Norden! Jeg blir så glad 🙂

Under varm sol og høy himmel ble lunsjen inntatt utendørs, med utsikt mot havnen på Sletten Kro som ligger ved Sletten havn i Humlebæk. Enda en billedskjønn perle av en landsby med hobbit-hus med stråtak og frodige hager. Med Michelin-gjengen fra Formel B i Køben bak spakene på kroen, oppsto det selvfølgelig en salig stillhet rundt bordet da maten kom på bordet. Jeg tror faktisk jeg fikk den beste Baked Alaskaen jeg har smakt noen gang. Med perfekt sprø marengs ytterst, dernest et lag med søt vaniljeis, før man innerst møtte en kjerne av frisk, aromatisk tingvedsorbet.

En liten sjokoladetur til anerkjente Peter Beier ble det også tid til. Den mannen har ingen grenser for hva han har på godset sitt. I tillegg til himmelsk, håndlaget sjokolade, har han kuer, frilandsgris, drivhus med grønnsaker, urtehage, grønnsakshage, frukttrær…det er ikke tull at dette området kalles et gods. Det er et gods! Willy Wonka, ta deg en bolle! Åh, én ting til: Sjokoladen lages av økologiske kakaobønner fra Beiers egen plantasje i Den Dominikanske Republikk. But off course.

Siste stopp for turen ble på romantiske og nostalgiske Gilleleje Badehotel. På tuppen der Kattegat møter Øresund ligger hotellet. På en 30 meter høy klint med utsikt man aldri blir lei av. Du ser faktisk rett over til Sverige. Og Sverige blir man jo aldri lei av! 😉

Oppført i 1908 og med all den stil og atmosfære man ønsker seg av et gammelt badehotell. At hotellet ligger tett på Sverige gjenspeiler seg også i interiøret som går i lyse, duse toner av blått og hvitt. Etter en spasertur langs klinten, til lyden av bølger mot stranden langt der nede, ble det en deilig middag i hotellrestauranten: Skagenskinke rundt artisjokkpuré, og kalv med sellerirotpuré og portvinssky.

Og så et dypt god natt i den lyse sommerkvelden, med vidåpne vinduer og suset fra bølgenes slag mot stranden langt, langt der nede under klinten.

IMG_2212
Foto: Matias

Programmet for presseturen er laget av VisitDenmark og dekket av dem.

%d bloggere liker dette: