Dansk Litt sunnere Reise Vegetar

Rødbeter med solbær, krondill og feta

Innlegget er skrevet i samarbeid med VisitDenmark.

I går var en dag jeg hadde gledet meg spesielt til. For i går var Matias og jeg hele dagen på Fuglebjerggaard hos legendariske Camilla Plum. Lykke! Hvis du ikke vet vet hvem hun er, så blir jeg litt sur nå. Men okei, her har du en link til Wikipedia hvor du kan lese det mest grunnleggende om en av de mest kjente matpersonlighetene i hele Danmark. Vi snakker om en institusjon av et kvinnemenneske. En dame stappfull av kjærlighet til ekte mat, en tunge som ikke lar seg temme og en personlighet som ikke lar seg kue. Her får du reine ord for penga!

Skjermbilde 2016-07-29 kl. 22.18.34
Camilla Plum. Foto: Gyldendal

Jeg har vært stor fan av Camilla Plum fra første stund jeg så henne i TV-ruta for mange år siden, susende rundt i røffe vendinger på den pittoreske, økologiske gården sin på Nordsjælland, hvor hun lager alt mulig godt og gøy av mat. Ingenting går i glemmeboka. Her er det safting, sylting, baking, kaker, fermentering, eksotisk mat, nordisk mat, kjøtt, grønnsaker, fisk, nye teknikker, gamle teknikker, you name it! Hun er et levende leksikon og øser av sin enorme kunnskap med en formidlingsevne som er få forunt. Totalt blottet for jåleri, og litt for røff i kantene for noen. Men ikke for meg. Og lidenskapelig opptatt av å formidle økologi, bærekraft og sunn fornuft rundt mat. Et tyvetalls kokebøker har hun også gitt ut.

image
Bare et lite hjørne av gården og hagen, med et hav av kosmos.

Det kommer en helt egen episode fra dette besøket til serien vår Den Grønne Gren, så jeg vil ikke si for mye om det her. Men jeg kan love at det var en sinnsykt inspirerende dag, og at jeg akkurat nå hater den lille, urbane 2-romsen min midt i Oslo. Jeg vil bo på en gård på landet!! Og drysse spiselige blomster på absolutt alt jeg skal spise 😉 En romantisk tanke.

image
Ta deg en kaffe i skyggen av en parasoll før du går på jakt i gårdsbutikken. Der er det mye spennende å finne!
image
Små pusekatter over alt. De er forresten også til salgs 🙂
image
Vinduene inn til cafékjøkkenet prydes av ranker med min favorittråvare.

Camillas datter heter Asta, og det var hun som inspirerte meg til denne retten med rødbeter og solbær sammen. Alle på gården var i gang med å preppe til en svær pop-up middag dagen etter, og rødbeter med solbær var en av rettene som skulle serveres. Så da vi dro derfra, fikk jeg med meg rødbeter dratt opp av jorda to minutter tidligere, spiselige blomster, krondill og solbær. Herlig!

image
Tusen takk for deilige råvarer!

Du kan spise dette som en egen liten rett med brød ved siden av, eller ha den som tilbehør til kjøtt eller fisk. Vi hadde den til økologiske lammemedisterpølser fra Fuglebjerggaard og nypoteter. Kjempegodt!

image

image

Hvis du er på Nordsjælland vil jeg sterkt anbefale deg å ta turen innom gårdsbutikken til Fuglebjerggaard, ta en kopp kaffe eller lunsj i caféen og ikke minst vandre rundt på den vakre gården. Får du ikke kommet deg til Nordsjælland, fortvil ikke. Du kan se de fleste gamle programmene til Camilla på YouTube, og også hennes splitter nye YouTube-kanal, hvor du garantert kommer til å lære noe nytt. Her oppdateres det hyppig fremover, fikk jeg vite.

image

Oppskriften i dag har ikke mye til mengdeanvisninger, men forteller grovt hva du kan bruke og hvordan du kan gjøre det.

________________________________________

Ingredienser

Rødbeter og andre beter

Solbær

Olivenolje

Salt

Fetaost

Valnøtter

Krondill eller vanlig dill

Svært gjerne spiselige blomster

_______________________________

Vask og skrell rødbetene. Del dem også i mindre biter hvis de er veldig store. Bland dem godt med solbær i en ildfast form. Det er helt greit hvis noen av bærene går i stykker og blir litt most sammen med betene. Dryss over salt og olivenolje. Bak midt i ovnen på 165 grader til betene er møre.

Så er det bare å anrette de møre betene på et fat sammen med fetaost, valnøtter, flere hele solbær, krondill og spiselige blomster.

Dødsgodt til for eksempel lammepølser.

1 kommentar på “Rødbeter med solbær, krondill og feta

%d bloggere liker dette: