Økologi Den Grønne Gren FILM Reise Restaurant TV Video youtube

Amass restaurant i København

I april besøkte Matias og jeg restaurant Amass i København. Her laget vi første episode til serien Den Grønne Gren. Serien har gått på Matkanalen i sommer, og nå er tiden inne for at dere også kan se episoden her på bloggen.

Det ble en uforglemmelig og inspirerende dag på alle måter hos Amass. En mer engasjert, raus og visjonær fyr enn kjøkkensjef Matt Orlando skal du lete lenge etter.


KJAPPE FAKTA

Amass betyr: Å få samlet noe eller noen, legge noe i hauger, akkumulere
Kjøkkensjef: Matt Orlando, opprinnelig fra San Diego, USA
Adresse:  Refshalevej 153,    1432 Copenhagen
Nettsted: http://www.amassrestaurant.com/modx/index.php


MattOrlando-Amass
Kjøkkensjef Matt Orlando.   Foto: Matias Armand Jordal

Vi var på besøk samme dag som barna fra barneprogrammet var i hagen og fikk sin første brief på det de skal få være med på i månedene fremover. Barneprogrammet ble tidligere støttet av kommunen, men etter at støtten opphørte, har Amass selv sørget for finansieringen. Hvordan det skjer, kan du se i filmen. Det er et viktig poeng at de barna som blir med på programmet, er barn som bor i indre København by, i hus eller blokker uten hage, og som svært sjelden eller aldri er ute i naturen eller på bondegårder hvor mat produseres. Det er altså ikke et kurs hvor flinke foreldre kan betale og melde på barna sine. Det er et program der skoleklasser i Københavns bykjerne søker om å få være med, og begrunner hvorfor de ser at det kunne være viktig og fint for akkurat deres barn.

Her kan du se filmen fra besøket vårt i sin helhet. Laget av Filmfyren.

IMG_7998
Honning!
IMG_7990
Utvalg av stedets egne inspirasjonskilder…

Lunsjen vi spiste var en høydare, og smakene fra hver eneste rett husker jeg fremdeles som både noe nytt og helt særegent. Jeg smaker mye mat i jobben min, og mye preller av på smaksminnet selv om det smaker godt. Men den lunsjen vi fikk hos Amass i april, den sitter!

Mye av originaliteten i smaksspekteret hos Amass, skyldes selvfølgelig et særegent fokus på råvarer, men også helt nye teknikker som utvikles med en enorm oppfinnsomhet i kjølvannet av å være notorisk bevisste på bærekraft, resirkulering og redusering av matsvinn og sløsing av vann. Selv kaffegrut, frukt- og grønnsakskall og gamle teblader får nytt liv og integreres i de mest sublime retter. På sesong viker ikke kjøkkensjef Orlando en tomme. Er det snakk om råvarer som tradisjonelt kan dyrkes i Norden, men ikke er i sesong i Norden, så havner de ganske enkelt ikke på menyen. Med mindre det er preservert eller lagret fra tidligere sesonger.

April, da vi besøkte stedet, er den mest vriene måneden av dem alle når det kommer til lokale råvarer i Norden. Forrige sesongs lagrede råvarer er i ferd med å ta slutt, mens det er for tidlig å høste noe nytt fra jorden. Et aldri så lite limbo. Likevel var menyen deilig. Du kan se noen smakebiter under her.

IMG_7723
Varmt, fermentert potetbrød med sellerirot
IMG_7731
Luftig og fløyelsmyk kyllinglevermousse med Sevilla-appelsin, chips av tørket sopp og svart pepper. Nydelig!
IMG_7783
Grillet lam fra Island, smurt med sopp, honning og fiskesaus før grilling og servert med grillet kål og jus. Jeg har aldri smakt lam med en så distinkt smak. Knallgodt. Lammene går de siste månedene på en liten øy der det vokser mye kvann. Noe som setter en krydret smak på kjøttet.
IMG_7727
Is av gammel, grillet te!! Med tørket sitrus og sirup av blodappelsin. Myk og kremet is med en skogaktig smak, og crispi tørket sitrus som først var søt, men ble syrligere jo mer man tygget på den. Kult!
IMG_7784
Dessert og søt vin
IMG_7785
Etiopisk kaffe, lune småkaker, konfekt laget på kaffegrut og deilig, dypt solbærsyltetøy. De småkakene…Oh my God!

0 comments on “Amass restaurant i København

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: