Forskjellig

Husmorferie for Spiselandslaget. Test av matkasse

#Annonse

Det hender at jeg ikke aner hva jeg skal lage til middag. At jeg, som alle andre, står og gaper i butikken med lavt blodsukker, dårlig tid, ingen fantasi og et laaaangt blikk bort på de spiseligste variantene av frossenpizza. Som regel henter jeg meg inn og lager en ekstremt enkel pastarett med masse hvitløk, grønnsaker og kanskje en fløteskvett (i hvertfall mye parmesan), og dagen etter er jeg på nett med mitt eget matuniverset igjen.

Så ble jeg spurt om jeg ville teste en matkasse. Det er fryktelig populært, har jeg skjønt, og markedet bugner av ulike varianter. Noen synes jeg ser bra ut, andre ser ut som de leverer samme type…eh…enkle middager som man får i kantina på Blindern. Mat som gjør deg mett, men kanskje ikke stort mer enn det. Har jeg noengang tenkt at matkasse var tingen for en matblogger som elsker og lever av å finne på nye oppskrifter? Nope.

Men så kom skolestartuka etter en lang sommerferie, og jeg tenkte det ville bli hektisk nok, og ganske digg med fire fiks ferdige middagsplaner levert på døra, med råvarer og alt jeg trengte. Derfor takket jeg ja til en matkasse fra Matkomfort. 

Jeg går ikke inn på detaljer om hele konseptet til Matkomfort (det kan du lese om her!, hos Matkasseguiden.no), men konsentrer meg om oppskriftene var enkle å forstå, og aller viktigst: Om det smakte godt.

Matkomfort sin kasse inneholder delvis ferdiglagede ting som dressinger, sauser og baser til gryteretter. Det er deres egen kokk Henrik Isaksson som står for disse, og jeg var veldig spent på smaken. Jeg elsker nemlig saus. Da jeg var liten, ble det sagt i kjøkkenet på Norum at det er på kokkens supper og sauser du kan fortelle om vedkommende er en jævel på å lage mat, eller ikke. Ellers er kassen også svært innbydende, med friske og spenstige grønnsaker, samt kjøtt og fisk fra gode leverandører, blant annet Strøm Larsen på Torshov.

Her er ukemenyen jeg fikk på døra:

Mandag- Grillet laks med dijonstuet fennikel og rosmarinpoteter

image

Det er ganske sent på kvelden da Matias og jeg setter i gang med denne, og vi er skrubbsultne. Sausen som fennikel skal stues i, er ferdiglaget og ligger i et beger. Skal bare varmes opp. Jeg er så utålmodig at jeg smaker på den før den er varmet opp. Smaker godt til og med i kald utgave! Lover godt. Matias tar seg av potetene. Det står ikke noe i oppskriften om hvor tykke potetene bør være for å klare angitt steketid på 25 min, så vi må vente på dem litt lenger enn det. Han krydrer raust med frisk rosmarin fra kassen, og jeg tenker at hvis man ikke er vant til å lage mat, kan det gå galt her med for mye av den kraftige urten. Kunne gjerne vært spesifisert hvor mye man skal bruke. Fennikelen er svær, så jeg bruker bare halve, og gleder meg til å bruke resten i en salat til lunsj dagen etter. Laksen bakes i ovnen, og fennikelskiver kokes i vann et par minutter før den blandes med dijonsausen som er varmet opp.

Konklusjon: Kjempegodt. Laksen er saftig, potetene er sprø (kudos til Matias der), og den dijonstuede fennikelen er helt perfekt. Deilig og markant smak av dijonsennep opp mot mild, kremet saus og anissmaken fra sprø fennikel. Digg og veldig enkelt gjennomført. (Lyset var dårlig for foto så sent, derfor yter ikke bildet denne retten helt rettferd)

__________________________________________________________

Tirsdag- Sambalkylling med jasminris, jalapeno og limemarinert agurk.

image

Olivia og jeg skal kokkelere etter skolen. Olivia (12) får lese oppskriften og trenger ikke nevneverdig hjelp. Føles fint at vi gjør dette sammen, og at vi stiller likt overfor oppskriften. Nå er det ikke min oppskrift, på mitt domene, men noe vi lager sammen. Koselig! Her følger det også med en saus. Den er kremet, med krydder, hvitløk og litt chili/jalapeno, vil jeg tro. Stikker en finger i plastikkbegeret og smaker, for å forsikre meg om at den ikke blir for sterk for barnet. Den er nam-nam. Olivia lager agurksalaten, men finner ikke jalapenos. Har jeg rotet den bort? Mens jeg leter i kjøleskapet, finner jeg frisk koriander blant mine egne råvarer. Den tar vi noen kvaster av i stedet.

Konklusjon: Igjen, kjempegodt. Masse deilig, kremet saus i den ildfaste formen, der kylling med skinn har putret sammen med noen løkskiver. Olivia synes sausen er så god, og skryter så ufiltrert av den, at jeg kjenner det begynner å føles illojalt mot matblogger-mora hennes (neiiiida!).

_________________________________________________________________

Onsdag- Pasta med kjøttboller i tomat- og olivensaus med parmesan og grønn salat.

image

Denne skal Olivia få lage alene. Jeg skal dusje og vaske håret så lenge. Stakkars lille Askepott? Nei, hun jubler. Endelig får hun kjøkkenet for seg selv. Ut med kua, inn med dattera. Da jeg kommer ut fra badet, er hun i full sving med å lage kjøttbollene. Men hun er stressa fordi det blir så mye løk i dem, sier hun. Det har hun rett i. Løken var litt stor i forhold til mengden kjøttdeig (fra Strøm Larsen). Vi halverer mengden løk, og så blir det topp. Sausen er ferdiglaget, så den kan hun bare helle på kjøttbollene når de er ferdigstekte, og varme det hele igjennom. Sausen har en mørk, rød og dyp farge, med nydelig balanse mellom salt, svart oliven og søt tomat. Umami så det holder. Kjenner litt på det samme som med den digge kyllingsausen i går, og begynner derfor å snakke om fotball (Olivias favoritthobby), så hun ikke skal begynne å bable i vei om at dette er kanskje den beste pastasausen hun har smakt osv. Får være grenser for begeistring. Vi koker også potet som skal brukes til torsdagsmiddagen. Oppskriften sier at vi skal gjøre det.

Konklusjon: Herlig! Å komme nydusjet til nesten ferdigdekket middagsbord med deilig mat…det er det få ting som slår. Elsker den oliven- og tomatsausen. Kjøttbollene er ikke de mest spennende jeg har smakt, men de løftes med sausen. Rikelig med revet parmesan følger også med. Spares ikke på godene, og godt er dét. Plenty med frisk, grønn salat ved siden av.

______________________________________________________________

Torsdag- Hvitløksstekt kotelett med sopp- og potet-pytt-i-panne, mais og hjemmelaget sweet chilisaus.

image

Denne har jeg vært mest spent på. Her er alle ting på engang som jeg sjelden lager eller spiser. Kotelett, mais og sweet chilisaus. Kjenner at jeg er bittelitt skeptisk til pytt-i-pannen med sopp og potet også. Høres brunt ut. Kjøttet er fra Strøm Larsen, det lover godt. Maisen er hel maiskolbe med blader og bust. Kult! Den bakes som den er i ovnen. Dødsenkelt. Poteten til pytt-i-panne kokte vi i går. Her er alt på stell. Men så:  I oppskriften står det ikke hvor lenge kotelettene skal stekes. Bare at de skal stekes til de er gjennomstekte, men ikke tørre. Hehe…ja, nettopp. Men det er akkurat det som er så vanskelig å vite! Her er jeg bombesikker på at folk går på en smell i de tusen hjem. Man kan finne steketips på nettsiden, men her er det bare tiden og veien på en travel hverdag, så det gidder vi ikke. Heldigvis har jeg en fortid som ivrig kotelett-steker, så de blir perfekte, og gjør ikke skam på kvalitetskjøttet fra Strøm Larsen.

Konklusjon: Rent visuelt, blir det en litt brun middag på tallerkenen denne dagen. Men det har intet å si for smaken, som igjen er knallgod. Vi smatter og koser oss, tar rikelig med smør og salt på den bakte maisen, og øser på med saus på koteletten. Sweet chilisausen tror jeg er en av de beste jeg har smakt. Nydelig balansert, med rikelig av smak fra krydder og hvitløk også. Den løfter det hele.

Alt i alt: Frister dette til gjentagelse? Absolutt. Hvis du lager mye mat ellers, og trenger en pause med noe nytt som er pønsket ut av andre, vil jeg virkelig anbefale dette. Ikke minst på grunn av de knallgode sausene til Henrik Isaksson.  Jeg har ikke testet andre matkasser, og har ikke noe sammeligningsgrunnlag, men hvis de andre leverandørene disker opp med like smakfull mat som Matkomfort, så vet jeg nå at det norske folk som har kastet seg på matkassebølgen, spiser innmari godt i hverdagen.

Skulle jeg sette fingeren på noe, måtte det være at oppskriftene ble enda tydeligere og mindre generelle (min erfaring er at folk trenger veldig nøye beskrevet hva som trengs og skal gjøres, med tall og tider). Også savnet jeg mer grønt tilbehør, en veggismiddag og kanskje mer fisk/sjømat. Tre dager på rad med kjøttmiddag, ble heftig for oss. Ingen tvil om at vi har lagt om kostholdet de siste par årene. Det merket jeg godt nå. Men snadder, dét var det!

Takk for maten 🙂

2 kommentarer på “Husmorferie for Spiselandslaget. Test av matkasse

  1. Vet ikke om noen av matkasse-leverandørene legger opp til veggis-middag overhodet? Det var én av flere grunner til at vi droppet Godt levert etter en testperiode — antall kjøttfrie middager gikk markant ned hos oss den perioden. Jeg liker oppskriftene til Ole Martin Alfsen, men dette med kjøtt eller fisk til alt går i grunnen igjen i kokebøkene hans også — minestrone med et schwært stykke fisk til, typ. Håper det forandrer seg, for her har man jo virkelig en mulighet til å bidra til flere vegetarmåltider i de tusen hjem, i stedet for å bygge opp under ideen om at det ikke er middag uten dyreprotein.

    • Jeg er nybegynner i matkasseland, men er blitt veldig nysgjerrig på å finne ut hvem som gir noe utover de typiske kjøtt- og fiskemiddagene. Skal undersøke, og komme tilbake 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: