Restaurant

Lunsj med Lakrids hos Feinschmecker

#Annonse

Uka som gikk var jeg invitert på lunsj hos Feinschmecker, i regi av den danske lakrisprodusenten Johan Bülow. Altså, selv for en som ikke er helt tussete etter lakris, så er denne lakrisen vanskelig å motstå. Jeg har brukt den tidligere her på bloggen, i en panna cotta med salt lakris og banan. Så himla godt! Jeg har også brukt lakrispulver til de brente mandlene jeg laget til jul. De ulike variantene av lakrisen passer utmerket i matlagning, både med salte og søte smaker, som et lite krydder, eller med en mer fremtredende plass.

Morsomt å være tilbake på Feinschmecker. Her har ikke jeg vært siden 1985, da en amerikansk major var hodestups forelsket i moren min. Han hadde sett henne svinse og svanse med lang, mørk hestehale gjennom restauranten på Norum, og inviterte henne med ut gang på gang. Og hun sa nei og nei og nei, helt til hun gikk med på å møte ham til en tidlig middag, som hadde betingelsen at jeg også skulle være med….som en slags anstand. Det syntes jeg var helt topp, for jeg var glad i mat! Jeg husker godt de små serveringene med fjong, fransk mat, og at vi spiste to desserter fordi majoren ikke ble helt mett av de europeiske porsjonene den gang. Og majoren var en så snill og hyggelig mann, men aaaalt for gammel. (han gikk forresten på Narvesen ved Gimle Kino etter middagen og kjøpte seg to pølser i brød. Det var dette med forskjellen på franske og amerikanske porsjoner…)

Matias og jeg var med på en pressetur til Danmark i vinter, og da besøkte vi også fabrikken til Bülow, som ligger en liten kjøretur utenfor København. Stor stas og barnlig glede over å gå rundt i en godterifabrikk (som ikke er en helt rettferdig beskrivelse, kanskje?), og smaske og smatte på alt det gode som bare tøt ut av maskiner langs alle veggene. Johan Bülows egen suksesshistorie er i seg selv en så fascinerende affære, med et så spennende plot, at lakriskongen knapt har måttet bruke penger på ordinær markedsføring. En god historie lever som kjent godt på egenhånd, og «word of mouth» skal aldri undervurderes. Nysgjerrig? Da kan du lese mer her. 

Men tilbake til Oslo, og kjøkkenet hos Feinschmecker.  Der svingte kjøkkensjef Vinay Tangen knivene, og disket opp med en lekker 5-retters lunsj, der lakris spilte med på laget i alle fem smaksvidundrene.

Gaia Wines sto bak vinmenyen, og ga oss også en mulighet til å smake på det som nettopp ble kåret til verdens beste champagne, fra produsent Charles Heidsieck. Deilige bobler, med duft og smak av nybakt hvetebrød og mineraler hele veien ned til bunnen av glasset.

image

To, for meg, nye matbloggerpar fikk jeg gleden av å hilse på også: Kaynee og Anniken fra Nasjonal Gastro, og Philip og Gitte fra 52 more years. Også var det selvfølgelig kjente og kjære rundt bordene: Lars spiser, drikker og synser var på plass med sitt upåklagelig gode humør, og det samme var Anders Husa, som også gjorde jobben som husfotograf denne lunsjen. Du kan lese mer og få oppskrifter fra lunsjen på bloggen hansEller hva med en rundtur i lakrisfabrikken? Tjodunn fra Smaken av Oslo var på plass, og det samme var Cecilie Louise fra Bord for toog Helle fra Helles Kitchen.

skjermbilde-2016-09-17-kl-17-14-15
Anniken, Lars og Kaynee. Foto: Anders Husa
skjermbilde-2016-09-17-kl-17-14-41
Philip og Gitte, moi og Helle. Foto: Anders Husa.
image
Vinay har gang i gåseleveren

Første rett ut var en pannestekt fois gras med bringebær og lakris-is. Tjodunn på mitt bord hadde smakt denne tidligere, og gledet seg så fært til å spise den igjen at hun holdt på å gå opp i liminga. Og ja: den var veldig god! Pussig kombo som funker som fy. Jeg har hoppet av gåselevervogna for lengst, men en smakebit tok jeg, og isen slikket jeg nærmest av skålen. Det lages alt for lite lakris-is i min egen husstand!imageDen neste retten kombinerte lett posjert fjellørret med hvite asparges som hadde fått en perfekt runde med lakris. Ved siden av lå posjert vaktelegg, fennikelcrudité og sprø rugsmuler. Bruk gjerne fennikel og estragon når du kokkelerer med lakris. De har begge en anissmak som harmonerer godt med lakrisen.imageSå kom det som ble min personlige favoritt: Grillet sjøkreps på salat med sitrusvinaigrette, og lakrismajones. Hallo alle sammen! Lakrismajones!! Love it 🙂 Det blir obligatorisk tilbehør på mine fremtidige skaldyrkalas.imageKjøttet på menyen var villsvin, mørt som smør, og den kom sammen med grillet blomkål, lakris og mandelpotetchips. Lakris trenger ofte syre for å balanseres, og sausen var perfekt laget på kyllingkraft, sherry, appelsin og trabebær. Umami-gull og helt i vater, hele retten.imageTil dessert hadde Vinay tatt et dypdykk i raw food-genren, og serverte en rå sjokoladekake med nøtter, gresskarkjerner, dadler og lakrisstøv. Også ei litta småkake med smak av både jul og lakris på en gang. Nam-nam-nam.

image

Takk for maten 🙂

Denne middagen var sponset og en invitasjon.

%d bloggere like this: