FILM Reise Video

Slagmark, gourmet og badehotell på Sønderjylland

#Annonse

Jeg oppdager stadig vekk nye steder i Danmark. Og hver gang jeg har vært der, reiser jeg hjem full av sjelefred og inspirasjon, etter møter med usedvanlig entusiastiske, sterke og flotte gründere, rause folk, deilige overnattingssteder med like deilig mat, vakker natur og en gjennomgående holdning til livet som sier at det bør nytes så lenge man har det.

Et bilde sier mer enn tusen ord. Men en film sier mer enn tusen ord og to tusen bilder, så derfor har Matias laget en film fra da vi var på en pressetur med VisitDenmark til Sønderjylland nå i oktober. Detaljer om turen, finner dere lenger ned på siden. Kos dere med filmen først 🙂

 

Sønderjylland har en av Danmarks mest dramatiske historier i bagasjen. Du så kanskje Jacob Oftebro i serien (og filmen) 1864? Serien beskriver opptakten til, og kampene ved Dybbøl i april 1864. Der ble danskene regelrett slaktet av tyske styrker. Kampen sto selvfølgelig ganske enkelt om landområdet ved tyskegrensa, og danskene hadde ikke nubbesjans. Grensen mellom Danmark og Tyskland har vært flyttet et utall ganger opp igjennom historien, noe som selvfølgelig har påvirket språk, mat, kultur, arkitektur og folk i dette området. Nå er det under dansk styre, men man ivaretar likevel den tyske minoritetens språk, kultur og bakgrunn, med blant annet egne skoler og institusjoner. Det samme er det på den tyske siden av grensen, der det fremdeles bor mange dansker. Slik er området et forbilde for andre grenseområder med lignende konfliktfylt fortid. «Moin!» sier man til hverandre når man møtes. En hilsen som tidligere ble ansett som tysk, men som i dag sies av alle. «Morn» med talefeil, altså 😉

Vi var selvfølgelig innom Dybbøl mølle og skansene, der slaget sto. Møllen ble bygget i 1744, og skutt i stykker under kampene i 1864. Raskt fikk man bygget den opp igjen, så den kunne stå som et symbol på dansk tapperhet. Jeg utviste også en viss tapperhet her, da jeg bega meg ut på min første segwaytur, i et av Danmarks få ordentlig kuperte områder. Der skled jeg avsted, like elegant som en som har svelget et kosteskaft og skylt det ned med en flaske vodka. Neida. Gøy var det! Og anbefales på det varmeste, hvis du aldri har prøvd en guidet tur på segway før.

Vi var også innom Aarø, som er ei litta flis av ei øy (eller kanskje vi heller skal kalle det en perle?) i Lillebælt. Utrolig koselig sted. Her kan man ta båten over fra fastlandet ved Aaarøsund, og tilbringe en dag med bading, turgåing, sykling eller vinsmaking. Ja, for de har selvfølgelig egne vinmarker! Og hos Aarø vingård kan du stikke innom og smake på sakene. Blir du sulten, har de god og hjemmelaget mat av lokale råvarer, hos Brummers Gaard. De brygger til og med sitt eget gode øl, og har noe så originalt som vin laget på tang. Men er du som jeg, så liker du nok ølen best, ja.  Marianne som driver Brummer, kan gi deg en safari på stranden, der du lærer hva slags tang og vekster du kan spise. Overraskende mye man kunne plukke med seg til innvortes bruk.

Vi overnattet på ærverdige Aarøsund Badehotell, som ligger skjønt til ved vannet og stranden. Danskene kan virkelig dette med badehoteller som oser av klassisk eleganse. Har du ikke bodd på et ennå, så må du prøve det neste gang du er på Danmarksferie. I tillegg til nostalgi og atmosfære i bøtter og spann, er maten som regel også noe du kan skrive hjem om. Etter en dag utendørs i mildt sagt frisk høstvind, var det deilig å sette seg til bords i Kejserstuen, og nyte en treretters. Her står blant annet Karen Blixens gamle møblement og gjør enda større stas på den antikke innredningen. Vi spiste breiflabb («havtaske» på dansk) med ricotta og estragon til forrett, en rosastekt calveculotte med sesongens grønnsaker og en kraftig og god rødvinssaus til hovedrett, og en mazarinkake med hvit sjokolademousse til dessert. Og så veltet vi i seng. I følge ryktene, spøker det på et av rommene hos Aarøsund (jeg vet hvilket, men sier det ikke videre!). Så du får heller ta deg en ekstra konjak i Karen Blixens gamle møblement før du legger deg, så sovner du som en baby.

Neste morgen ble det en lett frokost (bare to striper bacon…), for vi skulle til Gram slot og få servert et tradisjonelt sønderjysk kaffebord. Et slikt har minimum 14 ulike kaker, og helst 21! Det skal være 7 tørre, 7 harde og 7 bløte. Oi, oi, oi så godt, og så mye! Du har ikke sett noe lignende. Ikke i dåp, ikke i konfirmasjon, ikke i bryllup. Har du lyst på et avbrekk  fra å henge på badestrender og Legoland neste gang du er på Jylland, kan Gram slot med sin økologiske gårdsdrift anbefales. Klapp dyra, få omvisninger i slottet med røtter og spøkelser fra 1470-tallet, spis godt i caféen (sønderjysk kaffebord?), kjøp med deg økologiske godsaker fra butikken eller bruk de enorme friluftsarealene som omkranser slottet.

Da skumringen kom, kledde vi oss med ull innerst og satte kursen mot Tyskegrensa. På denne tiden av året kan man oppleve naturfenomenet sort sol, og den ivrigste og mest kunnskapsfulle guiden Iver Gram, tok oss med rett over grensa, hvor vi fikk et vinglass i den ene hånden, og ost i den andre, mens vi så hundre tusenvis av stær samle seg på himmelen og fly i formasjoner. Wow! Dette gjør de for å finne et sted å spise, hvile og for å lade opp til den lange strevsomme turen sydover ganske snart. Fascinerende! Du kan lese mer om sort sol, og finne guidete turer her.

Kvelden og natten tilbragte vi på Fakkelgaarden hotell, som har en spesielt god restaurant under ledelse av kjøkkensjef Esben Krogh. Maten var knallgod og av lokale råvarer. Til forrett fikk vi den beste hummerbisquen jeg har smakt, med sjøkreps, syltede gulrøtter og urter. Til hovedrett var det verdens møreste danske kalv rundt saltet brissel, sesongens sopp, kål og saus med frukteddik. Og til dessert en pæredessert med salt karamell og hasselnøtt. Selvfølgelig med passende vin til. Spør meg gjerne om detaljene rundt vinen, hvis du er spesielt interessert.

På avreisedagen rakk vi innom Huset Blom ved Sønderborg, som også er å finne i White Guide. Absolutt verdt et besøk! Lun og avslappet atmosfære, ild på peisen, delemenyer med kosemat og smaker du lengter tilbake til. Vi fikk servert en lekker frokostplatte, med marinert sildetartar, gravlaks med anis, sprengte svinekjaker i terrin, rillete av kylling med sprøtt skinn, landpaté og dansk ost. Til dessert vanket det en liten nøttekake som var alt det en nøttekake skal være. Helle fra Helles Kitchen som også var med, mente det kanskje var den beste nøttekaka ever. Jeg tror jeg må si meg enig. Utrolig hyggelig å reise med Helle til Danmark, endelig. Hun er, som meg, halvt dansk, så når vi gikk tett inntil hverandre langs landvegen (eller kjørte kloss oppi hverandre med segway), utgjorde vi til sammen én hel danske.

For mer informasjon om turer til, og attraksjoner på Sønderjylland, kan man besøke VisitDenmark´s egne sider.

I samarbeid med VisitDenmark.

2 kommentarer på “Slagmark, gourmet og badehotell på Sønderjylland

  1. Sv.Aa.Asmussen

    Dejlig beskrivelse og video om dit besøg i Sønderjylland.

    m.v.h. Sv.Aa. Asmussen. (turistguide i Sønderborg)

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: