Ukemeny

Ukemeny uke 43

I går var vinklubbvenninnene mine og jeg på vinkurs, med damen som i sin tid inspirerte meg til å starte klubben: Ingvild Tennfjord. En helt strålende kveld med et fantastisk kvinnfolk på scenen! Men før vi skred inn til rader av polerte glass og hvite duker, satt vi utenfor og hadde en alt for voksen samtale om D-vitamin. En av damene hadde vært hos legen og fått beskjed om å døtte innpå med D-vitaminpiller eller tilskudd, nå som vinteren kommer med mørket sitt. Jeg trodde det var nok å spise balansert og inkludere mye fisk i kostholdet, men ifølge denne legen får vi 90% av D-vitaminet vårt gjennom sollys, og bør knaske vitaminpiller eller trankapsler i mørketida.

Nuvel.

Jeg var hos fastlegen min forrige uke, og tok en helsjekk for å utelukke at jeg er i hormonelt limbo (overgangsalder…), har sykt kolesterol, galopperende blodtrykk eller graverende mangler på vitamin- og mineralfronten. Blodprøver, altså, og blodtrykksmåling. Jeg liker jo å tro at jeg får i meg alt jeg trenger gjennom det jeg spiser. Tok jeg feil? Svaret fikk jeg i dag. Du kan lese mer om det og mitt syn på kropp, utseende og helse lenger ned på siden, men her er ukemenyen først.

________________________________________________________________

Mandag blir det veggissnadder med disse digge og smaksrike kakene av quinoa, nøtter og kikerter.

Tirsdag kaster vi oss over gratinert pasta med tunfisk, grønnkål og en fløteskvett.

Onsdag blir det supperåd med denne kremede supersuppa av rosenkål og spinat krydret med rosmarin. 

Torsdag skal vi til kolonitiden i India, og kose oss med røkt fisk og gul ris i klassisk kedgeree.

Fredag feirer vi at helgen endelig er her, og smatter på disse sprø kyllingfingrene med korianderdipp.

Lørdag kan du glede deg til, for da er det denne anderaguen med polenta som står på menyen. Nammenam!

Søndag får vi kosemat av rang, når aubergine og mozarella legges lagvis med tomatsaus og basilikum i en klassisk melanzane alla parmigana.

BakstOstemuffins er sååå gode når de kommer nystekte ut av ovnen!

SøttFiken kokt i portvin er perfekt til ost, men også godt til yoghurt, iskrem eller med en kremdott.

________________________________________________________________

Og svaret fra legen? Ingen mangler, tipp-topp kolesterol, og dessuten litt lavt blodtrykk som vi målte da jeg var der. Den så jeg ikke komme, jeg som elsker salt. Jeg tar ingen vitaminpiller eller kapsler, pulver, tilskudd eller annet ræl prakket på folk gjennom reklamer og markedsføring (jeg tar jerntilskudd når jeg har mensen, det bør de fleste kvinner gjøre). Det kan kanskje bare bety at det jeg putter i brødsaksa tre ganger om dagen, er tilstrekkelig for å holde meg frisk som en fisk og normalvektig i en alder av 42. Mye fisk og sjømat, grønnsaker, litt frukt, helkorn, havre, nøtter, frø, belgfrukter, sitrus, ingefær, hvitløk, krydder, bær, kaffe, majones, egg, pasta, poteter, ost, melk, yoghurt, olivenolje, urter, rent kjøtt og mat laget fra bunnen. Litt vin av og til, ikke fylla (orker jeg ikke). Ingen sigaretter eller snus. En diger bolle med potetgull i ny og ne, men veldig lite sukker fordi jeg ikke er så glad i det søte, hverken snop, brus eller kaker. Sol? Om sommeren liker jeg meg best i skyggen…

Trening? Jeg eier ingen bil og går mye, ikke minst tur med bikkja (pølsa med korte ben). Av og til langt i skogen, men for det meste korte turer i skitne bygater på Grønland og omegn. Når jeg handler matvarer, bærer jeg matvarene helt hjem, eller har dem i trillebag. Jeg bruker ikke vaskehjelp, men gjør rent selv, noe som er en fire timers fysisk økt med forholdsvis høy intensitet. Det hender jeg gjør noen fattige forsøk på yogaøvelser på stuegulvet, og jeg prøver å få minst syv timers søvn hver natt.

Og that´s it. Jeg håper det fortsetter å være nok i mange år til.

Hvorfor deler jeg dette med dere? Fordi jeg i sommer sluttet meg til Sunn Fornuft-plakaten, som mener vi bloggere har et ansvar for hva vi formidler til omverden om kropp, utseende og helse. Jeg er enig. Vi har et ansvar, og mat henger ofte sammen med kropp, utseende og helse. Dette jeg beskriver over, er min virkelighet, knyttet til min livsstil. Men genetikken spiller også inn. Det er lett å glemme. Jeg har en seig slekt med høy forbrenning i Skjåk, hvor de nekter å gi seg før de har passert 94. Utover det, må jeg si at jeg gir blaffen i om jeg ikke er veltrent med tonede muskler, så lenge jeg er frisk og rask, og Matias vil ha meg med lyset på (han kan få dimme litt…). Jeg håper også at dette er holdninger datteren min arver. Foreløpig er det fotball, bøker og «Venner for livet» som stjeler det meste av oppmerksomheten hennes, ikke nettsider og magasiner som forsvarer og fronter kosmetiske operasjoner, spiseforstyrrelser og syke idealer.

img_5756
Kan du hente majonesen? Finner´n ikke i kjølebagen.

Spis variert, lag maten fra bunnen av så ofte du kan, gå tur i frisk luft, elsk, kos deg, drit i overflod av penger hvis du griner deg i søvn av stress for å få dem, vær snill mot deg selv og de rundt deg, og viktigst av alt: invester i en god terapeut hvis du bruker dagene dine på å føle deg stygg, gammal, feit, dum, mislykka og u-elskelig. Terapeuter gir best terapi. Bedre enn blogg og tusen likes. Jeg har både blogg og terapeut, så jeg tror jeg vet 😉

2 kommentarer på “Ukemeny uke 43

 1. Ingrid bragado

  Hurra for deg og dine sunne kommentarer! Jeg er bosatt I Miami hvor det kosmetiske herjer
  overalt, ogsaa blant den eldre garde! Jeg er som deg, elsker god og sunn mat, men maa passe paa helsa pga av hjerte og karsykdommer I familien. Men som sagt er det mye genetisk som spiller en rolle. Visste du at den hoyeste prosenten av benskjoerhet I verden ligger hos de nordiske kvinnene pga lite sol?
  Det sagt, som man sier her: «smell the roses whilst you can», eller oppi Troendelag » LEVVA LIVET!»

  Mvh, Ingrid

  • Takk! 🙂 Ja, det med benskjørhet er viktig å vite. Opptak av vitamin D og kalsium henger jo sammen, så når man ikke får i seg nok D-vitamin, skorter det vel på opptaket av kalsium også, som er med på å gi sterke bein. Utover det: Levva livet, big time 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: