Kjøttfri mandag Litt sunnere sponset Vegetar

Hverdagsvegetar på fire nye måter

#Annonse

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal tromle sammen til middag på en hverdag. Til og med jeg vet det. Og når man i tillegg vil nærme seg noe sunt, kjøttfritt og godt, så ligger lista akkurat litt høyere enn ankelhøyde for mange. Jeg er smertelig klar over at ikke alle tilbringer dagene hjemme med å planlegge hva de skal spise til middag…Man har et liv, jeg vet det.

Men det går an å få bitte litt hjelp.

Derfor har jeg prøvd ut fire vegetariske salater med masse smak, fra Delikat, som har fått plass i fire splitter nye oppskrifter veldig typiske for min smak. De som har boka mi «Kjøttfri Mandag» vet at jeg synes det er viktig at vegetarmat skal mette, smake skikkelig og gi samme tilfredsstillelse som en hvilken som helst kjøttmiddag. Det sunne og smakfulle skal gå hånd i hånd, ellers ser jeg ikke poenget. Og så skal det helst ikke være nødvendig å handle i spesialbutikker eller bløtlegge og styre rundt på travle hverdager. Disse salatene finner du i kjøledisken eller kjøleskapet på super´n, der pålegssalatene står. Veldig enkelt og greit.

Den første salaten jeg prøvde, var en Middelhavsalat breddfull av digge belgfrukter, revet gulrot, oliven og krydder. Siden salaten inneholder en av mine favorittingredienser, kikerter, tenkte jeg denne ville passe i en oppskrift fra kokeboka, på bakt søtpotet. Her er altså en har-ikke-tid-til-tenke-men-vil-ha-noe-godt-å-spise-fort-variant, av den oppskriften mange av dere kjenner fra før. Søtpotet er perfekt på travle dager, siden de blir fortere møre enn vanlig potet.

Bakt søtpotet med Middelhavsalat

4 porsjoner

2 store søtpoteter

1 pakke Delikat Middelhavsalat

olivenolje

salt og pepper

en klatt tyrkisk yoghurt, kesam eller rømme

finhakkede friske urter er alltid godt

Vask og skrubb søtpotetene godt, og del dem i to på langs. Gni dem inn med olivenolje, salt og pepper, og legg dem med snittflaten ned i en ildfast form eller på bakepapir på et stekebrett. Stek midt i ovnen på 200 C, i 20–30 minutter. Stikk i dem med en gaffel for å sjekke at de er møre.

Legg søtpotetene på tallerken med snittflaten opp, topp med Middelhavsalat og avslutt gjerne med en skje tyrkisk yoghurt og finhakkede friske urter som basilikum, rosmarin eller timian.

sotpotet

Den neste retten ble også inspirert av kokeboka mi. Husker du den himla gode pastaretten med aubergine, mozarella og tomat? Den har møtt sin franske fetter. Jeg lot nemlig Delikats ratatouille få møte nykokte, italienske penne og et raust dryss med parmesan. Verdens kjappeste og diggeste pastamiddag med masse grønnsaker! Og dessuten perfekt som pastasalat i matpakka også, når man vil gi brødskiva en pause.

Pasta med ratatouille, parmesan og frisk basilikum

4 porsjoner

1 boks Delikat ratatouille

400 g penne pasta, gjerne fullkorn

så mye finrevet paremsan du bare har lyst på

gjerne litt finhakket frisk basilikum på toppen.

Kok pasta som anvist på pakken. Hell vannet av den nykokte pastaen, ha den tilbake i gryten og bland inn ratatouille. Varm det hele igjennom på platen. Serveres med nyrevet parmesan, og gjerne litt finhakket basilikum og noen ekstra dråper med god olivenolje. En grønn salat ved siden av er alltid godt.

penne

Vet du hva jeg er glad i? Couscous og bulgur! Men vet du hva som er mye sunnere enn begge disse to, smaker mer og har enda deiligere tekstur, og som vi dyrker og lager i Norge? Byggryn! Som kan brukes i stort sett alle de samme matrettene der couscous eller bulgur inngår. Ikke til forkleinelse for de to vennene fra Midtøsten og Nord-Afrika, men byggryn er helt konge. I denne Sweet & spicy salaten fra Delikat, er det både spisskummen, appelsin og cherry pepper, så da var det ikke tvil: Den måtte nytes sammen med godt pitabrød, en god hummus og grillet halloumi-ost.

Pitabrød med Sweet & Spicy salat, grillet halloumi og hummus
4 porsjoner

1 boks Delikat Sweet & Spicy byggsalat

4 pitabrød

1 boks kikerter

1 stor ss tahinipaste

2 hvitløksfedd

1 ts spisskummen

½ sitron

½ dl olivenolje

150 g halloumi (du får det nå i de aller fleste matbutikker)

Evt. tomatskiver, agurk, rødløksringer

tyrkisk yoghurt, rømme eller kesam

Lag hummus først. Hell laken av kikertene, men spar på et par skjeer av den. Kjør kikertene glatte sammen med tahini, hvitløk, spisskummen, sitronsaft og olivenolje. Spe eventuelt med lake, hvis hummusen blir for tykk. Smak til med salt og pepper til slutt.

Skjær halloumiosten i skiver på ca. 1 cm. Gni litt olivenolje på dem og grill eller stek dem i middels varm panne, 1 minutt på hver side. De smelter ikke utover som annen ost, men blir myke ved varmebehandling.

Fyll pitabrød med ost, hummus og Sweet & Spicy byggsalat. Du kan gjerne fylle på med skiver av frisk agurk, tomat og rødløk også. Topp med en skje yoghurt, rømme eller kesam.

pita

Hvis du først skal lage en skikkelig god hjemmelaget tomatsuppe, kan du også gi den selskap av noe annet enn makaroni. Et sunt, mettende og smakfullt alternativ, er å ha byggrynsalat i suppen. Slapp av. Det er ikke salat-salat i salaten. Derimot er det byggryn som er fulle av vitaminer og mineraler, linser som er fulle av protein, gul og rød paprika, og masse deilig hvitløk og timian. Perfekt i en smaksrik tomatsuppe laget på fyldige, ovnsbakte tomater. Du kan gjerne ha et halvt egg i hver porsjonsskål også. Det passer godt både sammen med tomatsuppa (vet vi jo fra før), og byggrynsalaten.

Ovnsbakt tomatsuppe med byggrynsalat

4 rause porsjoner

1 boks med Delikat´s byggrynsalat

1,5 kg ferske tomater, delt i fire

1 stor rødløk, i tynne skiver

4 hvitløksfedd, i grove biter

Noen par kvister timian

½ sitron

1 ts sukker

6 ss olivenolje

1 l grønnsaksbuljong eller kraft

frisk basilikum

en fløteskvett (kan sløyfes)

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 C.

Bland tomater, skiver av rødløk, hvitløksbiter,  timian og sitronsaft godt sammen med olivenoljen i en ildfast form.
Sett formen i ovnen og bak alt sammen i 30 minutter.

Hell alt fra den ildfaste formen over i en gryte og tilsett grønnsaksbuljong og en liten neve frisk basilikum. Purer suppen med stavmikser, og smak til med salt og pepper, og eventuelt litt mer sitronsaft og sukker. Gi suppen et oppkok, så den er god og varm. Et lite støt med malt nellik, er også veldig godt i suppen. Trenger suppen en liten avrunding med fløte?

Ha byggrynsalaten i dype tallerkener, og hell den varme suppen over. Noen dråper olivenolje og et dryss frisk basilikum til slutt.

tomatsuppe2

I samarbeid med Delikat.
Foto: Filmfyren

0 kommentarer på “Hverdagsvegetar på fire nye måter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: