Reise Reklame

Sykkeltur og vårbris i København

#Annonse

VÅREN er befriende og vakker, nesten uansett hvor man er. København er intet unntak. De fleste som farter frem og tilbake til Køben, har sine favorittsteder i byen som de anbefaler. Filmfyren og jeg har vært der ganske mange ganger etterhvert, men likevel synes jeg det er vanskelig å gi råd når folk spør meg om hvor de skal gå. Ganske enkelt fordi det finnes så mange bra steder. Og fordi folk er forskjellige. Det Filmfyren og jeg elsker, er kanskje ikke en annens «kopp te».

Men hvem kan ikke like en sykkeltur i vårsol? I omgivelser som våkner til liv og begynner å huske at de skal være grønne, fargerike og skjønne?  Jeg vil anbefale alle, både voksne og barn, å bruke sykkel for å komme seg rundt i København. De aller, aller fleste hoteller har dette, enten inkludert i romprisen eller til utleie. Ikke vær redd! Jeg sykler ikke i Oslo, fordi det er håpløst og livsfarlig, men i Køben flyr jeg mykt og bekymringsfritt avsted på bortoverbakke og på nydelige tilrettelagte veier.

BOTANISK HAVE er en deilig grønn lunge i Køben. Du kan parkere sykkelen utenfor portene og vandre rundt mens du suger til deg magnoliaens blomstring.

IMG_7858

Hvis du har vært på ferie i Thailand eller andre steder med tropisk klima, vil du få et lite flashback når du trer innendørs. Lukk øynene et par sekunder og drøm deg bort. Duften av tropene, ah!

IMG_8042

Når man har passert førr, er det sånn som på bildet under her at man ser ut når vårsola kommer..

De serverer ikke gourmetmat i Botanisk Have, men de har kaffe som kan nytes i solveggen.

TILBAKE PÅ sykkelstiene i asfaltjungelen er det viktig å følge trafikkreglene. Og da mener jeg slavisk! I Køben sykler du ikke mot en enveiskjøring eller på rødt, eller tar en snarvei via fortauet når det er rødt lys for bilister og sykler. Du er ikke en hybrid mellom fotgjenger og trafikant. Du må følge reglene som gjelder for biltrafikken. Gjør du ikke det, vil du få høre det. Og tro meg: Du vil ikke ha kjeft av en danske. Det kan være en sjelsettende opplevelse på den veldig, veldig vonde måten. Mange tror at danskenes avslappede lynne og «hygge-mentalitet» gjør at de har et lemfeldig forhold til regler. Det har de ikke. Tvert imot er de litt av noen regelryttere i sitt innerste. I tvil? Prøv å gå på rødt lys over en vei i København, og se hvor mange dansker som gjør det samme. Jeg kan nesten garantere at det er ingen. Ser du noen andre som gjør det, er det ganske sikkert turister. Eller prøv å sykle mot en enveiskjøring eller ta noen andre lure snarveier. Da vil du lære noen nye danske banneord du ikke kunne fra før 😉

SVIPP NED til Toldboden for en lunch som sklir over i middag. Her kan du sitte både innendørs og utendørs ved vannkanten. Bare en kort spasertur på 3 minutter hvis du for eksempel bor på deilige Hotel Guldsmeden Babette. Jeg har skrevet mer om hotellet her.

IMG_7943

IMG_7912

Kald øl og chardonnay. Sjekk ut hjemmesiden til Toldboden for åpningstider og menyer. Kanskje vårens første utendørs grillmiddag blir her?

Mmmmmm! Lobster rolls 🙂

IMG_7952

HVIS DU ikke vil sykle selv, burde du sette deg på en fortauscafé og bare nyte synet av danske hverdagssyklister. I lange skjørt, åpne bluser, pene bukser, med hatt og tresko, eller med sandaler og høye hæler, med kurv full av dagligvarer eller blomster til pynt på styret, tralle bak eller foran, med eller uten barn, med kaffekopp i den hånda og en sigg slapt mellom leppene (ikke min greie, det siste der. Men lell…).

Noen føler seg som Napoleon, til tross for damesykkel. Ja, sånn er det i Danmark, dere. Det er ikke på kjøretøyet at fint folk kjennes… 😉

IMG_6634

TA SYKKELTUREN bortom de såkalte Kartoffelrekkerne, ved Sortedamssøen. Et gammelt arbeiderklassestrøk og boligfelt. Husene ble bygget på slutten av 1800-tallet, og ikke overraskende er de i dag meget ettertraktede som familieboliger. Stikk innom det økologiske bakeriet Emmerys på hjørnet, og nyt en kaffe og ekstremt god brownie. Emmerys finner du over alt i Danmark, men de er knallbra selv om de er en stor kjede. Og økologiske, altså.

_C0A3864-1

BEKYMRINGSLØST og stressfritt. Ingen kondomdresser, gule refleksvester, piggdekk, spesialbriller eller heseblesende fartsidioter som ser ut som de prøver å sykle fra sin egen følelse av utilstrekkelighet. Bare lugn sykkel-zen. Sykkelen er først og fremst et billig og miljøvennlig fremkomstmiddel, ikke et treningsapparat som skal gi deg sommerkroppen mens du er på vei til jobb.

Ahhh!

I samarbeid med VisitDenmark.

%d bloggere like this: