FILM Reise Reklame Video

Hotel Nordlandet: Bornholmsk hygge utenfor sesong

#Annonse

BORNHOLM ble jeg advart mot før Matias og jeg dro dit for aller første gang i fjor høst.

«Dere kommer til å bli bergtatt og ville kjøpe hus der!» sa folk vi kjente som hadde besøkt den danske øya i Østersjøen. Riktignok hadde de vært der om sommeren, som er den typiske høysesongen for stedet med de lekre, kritthvite sandstrendene i sør (med sand så fin at den brukes i timeglass), og de dramatiske klippene i nord. Pent vær bestandig (tilsynelatende), rent vann, god mat, skjønn natur og trivelig folk. Bornholm er en av Danmarks mest populære sommerferiedestinasjoner, men de senere årene er øya også blitt en ren matdestinasjon for flere og flere. Bornholm er rett og slett the shit når det kommer til nordisk matkultur og utviklingen på feltet. Det er her det skjer, og det skjer fort og mye. Det satses tungt på mat, gastronomi, økologi, matkulturformidling og unike råvarer på Bornholm nå. Det gir spennende og bemerkelsesverdige resultater.

 

Matias og jeg dro dit altså utenfor sesong. I oktober. Det var min idé. Jeg mente bestemt at en av Nordens mest spennende og fremadstormende matdestinasjoner virkelig måtte være interessant også utenfor isvaffel-sesongen i juli. En perle for folk som liker å spise godt, drikke godt, gå tur i vakker natur, sitte foran peisen og glane eller lese en god bok, totalt slappe av, spise litt til og la tankene fly i tomrommet mellom årstider og sesonger. Bornholm er virkelig så mye mer enn badeferie og øyas nasjonalrett Sol Over Gudhjem.

JEG FIKK rett. Selvfølgelig. Og de andre fikk også rett i sine spådommer om hva øya ville gjøre med oss. Etter noen dager på tur satt vi igjen på Færgen tilbake til Ystad i Skåne, for å kjøre hjem til Oslo i en godt oppladet Tesla, og mellom hendene hadde vi en avis fra et meglerkontor som selger hus på Bornholm.
Vi var solgt, frelst, og forelsket. Nå måtte vi bare arve eller vinne i lotto.

DET skal komme flere innlegg om turen vår til Bornholm, men dette første handler om Hotel Nordlandet som var ett av to hotell vi bodde på. Hotellet ligger nordøst på øya, og nærmeste landsby er Sandvig. Det tar en halvtimes tid å kjøre fra Rønne helt vest på øya, der fergene legger til.

TIDLIGERE het det Hotel Romantik. Gøy! Og helt forståelig. Beliggenheten er en drøm, med umiddelbar nærhet til, og panoramautsikt over, Østersjøens skummende hvite og mørkeblå bølger. Hotellet er fullstendig nyoppusset i en ren og nordisk stil, fresht og lekkert fra topp til tå, med inspirasjon fra de vakre og dramatiske omgivelsene som du gjerne kan gå turer i. Fordi Bornholm er en så typisk sommerdestinasjon, er det ganske nytt og modig at gjengen bak Nordlandet vil holde åpent hele året. De fortjener at det blir en suksess. Ikke minst på grunn av restauranten i hotellet, som drives av gjengen bak Michelin-restaurant Kadeau og Pony i København. Disse er en viktig drivkraft og vel verdt turen i seg selv. Når Nicolai Nørregaard har hatt en vesentlig finger med i spillet, er det ikke så mye å lure på rundt maten. Du vet den holder høyt nivå, og vi nøt virkelig hver smitt og smule fra kjøkkensjef Casper Sundins kjøkken. Maten lages, så langt det lar seg gjøre, av lokale råvarer, og er selvfølgelig sesongbasert. Den bornholmske patriotisme stikker dypt i det som nå løftes frem fra øyas egne ressurser. Et klassisk og raffinert, men også rustikk uttrykk som kler stilen og stemningen i hotellet, og omgivelsene forøvrig. Full av kontraster og motsetninger, akkurat som naturen. Apropos patriotisme: se gjerne filmen en gang til, og legg merke til en av kokkenes tatoveringer på venstre underarm…Kjenner du igjen silhouetten?

UTSIKTEN fra de digre vinduene i restauranten er verdt en million i seg selv, og jeg kan dårlig tenke meg en herligere måte å tilbringe en høst- eller vårdag på, enn ved dekket bord her. Lekker mat, god vin, vennlig service og så kanskje en kaffe og avec i en dyp stol foran peisen i rommet ved siden av. Bok? Ja takk. Eller bare se ut av vinduet, hvis du ikke vil ut å gå tur.

ROMMET VÅRT hadde også en upåklagelig havutsikt, så her satte jeg meg også til ved vinduet og bare glante igjen, lenge, på et par svaner i vannkanten som duvet opp og ned i bølgene som høststormene pisket opp.

NÅR MØRKET kommer og du ikke kan se havet lenger, bare høre og lukte det, kan du trekke ned i den rustikke kjelleren der Penyllan holder hus. Opprinnelig er Penyllan et mikrobryggeri på Bornholm, hvor folk strømmer til om sommeren. Men nå har de også fått en helårsfraksjon i kjelleren på Nordlandet. Mye godt og spennende øl fra inn- og utland, selvbrygget og bortebrygget. Blir du småsulten utover kvelden, har de en egen meny med snasne småretter, perfekte til øl og drinker. Intimt og Hyggelig med stor H.

For mer informasjon om Bornholm og praktiske opplsyninger, kan du gå inn på deres egne nettsider her!
Også vil det som sagt komme flere filmer og innlegg fra turen her på bloggen.

I samarbeid med Ehrenberg Kommunikation, Færgen og Tesla.

%d bloggere liker dette: