Barn og mat FILM Reise Video

Er «fin» mat bortkastet på barn?

Restaurant Kadeau (én stjerne i Michelinguiden), ligger i en gammel, dog totalrenovert, is- og pommesfriteskiosk vakkert plassert ved Vestre Sømark, på Bornholm i Danmark. I fjor høst på denne tiden var Matias og jeg på Bornholm for første gang. Det ble en umiddelbar forelskelse under fallende høstløv og efterårsvinder over Østersjøen. Og over to kopper kaffe på fergen tilbake til Ystad i Skåne, bestemte vi oss for at øya skulle bli vårt feriested med barna sommeren etter, og at restaurant Kadeau var et sted vi ville besøke.

Her er en liten film fra Filmfyren, fra besøket:

 

Er det galskap å ta med barn på en stjernerestaurant? Bortkastet? Nei, tvert imot. Det er en opplevelse, for alle. Noe utenom det vanlige som krysses av i kalenderen med litt andakt. Og lunsj er som regel rimeligere enn middag. Da vi fortalte at vi skulle spise lunsj på en Michelin-restaurant i ferien, gledet barna seg like mye som å dra på tivoli i Køben, fordi det er alt annet enn hverdagskost og markeres som noe spesielt. De sjekket hjemmesiden til Kadeau med en gang, googlet ingredienser de aldri hadde hørt om som var oppført i menyen, skravlet om hva de kanskje ikke turte å smake på (østersemulsjon scoret høyt her), og lot seg ikke minst fascinere av hva selve Michelinguiden var for et superstrengt og pussig opplegg. Tusen spørsmål, noen svar, høye forventninger.

image

Spenningen var stor rundt hva de kom til å like, og kanskje ikke kom til å like. Men én ting var de sikre på: de skulle få smake ting de aldri før hadde smakt. Og dét er gøy! I tillegg syntes barna det var skikkelig kult da de fikk vite at alle råvarene i måltidet kom til å være fra Bornholm. Det ble de imponert over. Tenk at det finnes så mye forskjellig mat på en liten øy!

image

image

Etter endt måltid konkluderte barna slik: Noe var veldig godt, og noe skikkelig rart som jeg ikke likte i det hele tatt. Det morsomste var å kjenne alle de nye og ulike smakene, selv om jeg ikke likte alle. Kjempegøy og litt skummelt med alle overraskelsene. Morsomt at alle tingene kom fra Bornholm, og at vi kunne se noen av dem i hagen etterpå, og i naturen.

(Hvordan gikk det så med den fryktede østersemulsjonen? Den skled ned på høykant via en coleslaw.)

Å la barn få bruke sansene og være bevisste mens de spiser, er noe av de viktigste vi gjør for å gi dem interesse for mat. De trenger ikke elske alt, men de bør få muligheten til å smake alt, og det trenger selvfølgelig ikke være Michelin-materiale. Når jeg holder middagskurs på Geitmyra matkultursenter for barn annehver tirsdag, er vi langt fra Kadeau både geografisk og profesjonelt, men likevel er det sanselige noe av det sentrale. Lukte, smake, kjenne og se på råvarene før maten lages, og mens den spises. Hva er dette? Hvorfor liker jeg det? Hvorfor ikke? Ville jeg likt det bedre hvis det ble laget på en annen måte, kanskje stekt istedenfor kokt?

image

Å prøve nye og «rare» smaker, handler om mer enn å proppe seg stappmett fordi man er skrubbsulten. Man bygger et vokabular i smaksminnet. Om kvelden, etter besøket på Kadeau, satt vi rundt bordet i sommerhuset og spiste rista brød med pålegg. Vi drakk melk og te. Barna tok en skive ekstra fordi de var sultne. De rullet ikke ut av Kadeau stinne og mette som slakteklare griser, men husket smakene, luktene og stemningen. Disse kan de ta frem neste gang de blir tilbudt noe nytt. Sånn utvikler de seg. Sånn blir de kjent med eget smaksaparat, blir autonome mennesker og utvider horisonten. Og de glemmer aldri det besøket på iskremkiosken ved Vestre Sømark, Bornholm. Stemningen fra et slikt besøk sitter i.

Var det en dyr affære å spise lunsj på Kadeau? Det kostet en hundrings eller to mer enn en generisk tre-retters lunsj med drikke i et standarisert interiør på Egon. Hos Kadeau fikk vi smake på 4–5 forskjellige unike retter med de beste råvarer, servert av suverene servitører. Utsikten, solen og stranden fikk vi gratis. Nok sagt.

Er du nysgjerrig på mer fra skjønne Bornholm? Du finner film fra Filmfyren og meg fra turen i fjor høst både HER og HER. Anbefales 🙂

Takk til Tesla for trygg og miljøvennlig transport på hele turen.

4 kommentarer på “Er «fin» mat bortkastet på barn?

  1. Sykt fin film som alltid!

  2. Du skriver godt med anderledes gode vinklinger. Flott med tema om barn og «matkultur».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: