Bærekraft Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Byggotto med bakt hvitløk, rødbeter og feta

Byggotto, altså en risotto laget på byggryn, er virkelig en mettende affære, og super smaksmessig fordi den tar så lett til seg alt godt den får putre sammen med. Grynene er ekstra gode, synes jeg, fordi de nesten uansett hvor mye du koker dem beholder en tekstur med litt tyggemotstand. Stas når man nå engang har tenner som virker! Ingen vassen, blaut graut her, altså. Byggottoen kan toppes med alt mulig godt, enten fisk, kjøtt eller grønnsaker, ost, frø, nøtter, spirer og en god pesto eller olje.

Fordi jeg så ofte får spørsmål om hva man skal lage til den vegetarvennen som kommer på middag  i helgen, så har jeg laget en skikkelig digg veggisoppskrift med byggotto som passer fint til en bedre middag. Sesongens norske rødbeter troner på toppen, sammen med norsk økologisk fetaost og pistasjenøtter. Og ikke minst: mikroplanter fra kule Tåsen Microgreens. Jeg har valgt rød shiso som smaker lett av spisskummen. Nydelig! Prøv den på fisketaco også. Der hører den virkelig hjemme.

Sjekk forøvrig ut hjemmesiden til Tåsen Microgreens. Hehe…utrolig kule!

Jeg blir like fascinert av rødbeter hver gang. Så gnurete og knatrete på utsiden, men så vakre inni.

De flotte råvarene er levert på døra mi av nettbutikken Dyrket.no, som jeg har et betalt samarbeid med. Det er ytterst få jeg sier ja til å reklamere for, men Dyrket.no er rett og slett en fabelaktig fin butikk med et stort, bankende hjerte for bærekraft, økologi, mindre matsvinn, norske småskalaprodusenter og bønder som driver smått. Jeg liker tanken på at matvarene jeg kjøper også gir noe tilbake til de som har produsert dem. Godt håndverk gjør seg ikke gratis. Det vet jeg alt om! Så hvis vi vil ha noe annet litt annet enn bare samlebåndsproduksjon og importerte råvarer fra langtvekkistan, så får vi støtte opp om de norske småskalaprodusentene her til lands, som legger hjertet og tusenvis av arbeidstimer i arbeidet sitt. Slik holder vi liv i mangfold og variasjon på matbordet, og det er fint for alle! 🙂

Som en del av dette samarbeidet, har jeg en liten gave til alle følgere av Spiselandslaget: Dere får her rabattkoden spiselandslaget17, som dere kan bruke på deres første handel hos Dyrket.no. Den gir 250,- kr i rabatt når dere handler for mer enn 650,- kr. Koden plottes inn når dere kommer til betalingen, og ellers er Dyrket.no sin nett-mathandel akkurat som alle andre. Du velger råvarer fra ulike kategorier, betaler med kort i kassa og får så varene levert på døra til ønsket tid. Klikk her for å handle med rabattkode.

_________________________________________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

Byggotto

1 løk, hakket

150 g middagsperler (bygg) fra Holli Mølle

1 dl hvitvin

6 dl grønnsakskraft

Hvitløk som er bakt med rødbetene (se under)

 

Bakte rødbeter og hvitløk

200–250 g ferske økologiske rødbeter fra Bergsmyrene Gård

1 helt hvitløkshode

olivenolje

et par kvaster frisk timian eller en klype tørket

salt

 

Topping

80 g økologisk fetaost fra Sansegården Olavsbråten

25 g pistasjnøtter eller andre nøtter

Rød shiso fra Tåsen Microgreens

______________________________________________________________

Sett ovnen på 220 C varmluft.

Vask og skrell rødbetene. Bruk gjerne hansker…et husmortips mot røde hender. Del rødbetene i båter og legg dem i folie sammen med et helt hvitløkshode delt i to horisontalt, olivenolje, timiankvaster og et dryss salt. Pakk folien godt rundt og bak så rødbeter og hvitløk i ovnen på 220 C i 40 minutter. Åpne folien, ta ut hvitløken, og bak så rødbetene alene med åpen folie i 10 minutter til.

Skvis de møre hvitløksfeddene ut på en tallerken og mos dem med gaffel. Sett til side.

Fres hakket løk i et par skjeer av oljen fra glasset der fetaosten ligger. Løken skal bli myk og blank. Ha middagsperlene i gryta og la dem frese med et minutt. Hell på hvitvin og la alkoholen fordampe. Hell på all kraften og kok opp. Sett på lokk og skru ned til putrevarme. La det stå å småkoke for seg selv i ca 20 minutter. Rør om av og til.

Bland hvitløksmosen inn i byggottoen,sammen med halvparten av fetaosten helt til slutt, og smak til med salt og pepper.

Server byggottoen toppet med rødbeter, smuldret feta og hakkede pistasjenøtter. Og gjerne litt mer av oljen som fetaosten har ligget i. Nyyydelig rå rapsolje! Pynt veldig gjerne med rød shiso fra Tåsen Microgreens.

Et festmåltid!

%d bloggere liker dette: