Økologi Bærekraft Kjøtt Reklame

«Ferskt» pinnekjøtt med kålrabistappe

#reklame

Det er egentlig lutefisk som er min julemat. Det var det vi spiste i Skjåk hvert år 24 desember. Og de gangene vi feiret på dansk, var det helstekt and. Jeg tror ikke det var før på midten av 90-tallet at jeg smakte pinnekjøtt, og jeg elsket det umiddelbart. Matias har Bergens-familie, så der er pinnekjøttet hellig. Med andre ord: Jeg turte nesten ikke fortelle ham at jeg skulle prøve såkalt ferskt pinnekjøtt i samarbeidet mitt med Dyrket.no og deres leverandører.

Dette ferske pinnekjøttet er fra Høvikveien kjøtt og kolonial, og ble helt avsindig nydelig godt! Åh, vi åt til vi trillet rundt!

Pinnekjøttet er hele sider av lam som saltes og røkes på tradisjonelt vis hos Høvikveien, men tørkes altså ikke. Det betyr at du ikke trenger å vanne det ut. Kjøttet skal bare dampes på rist ca 3 timer. Jeg ga det også et strøk med honning, samt to minutter under grill før severing. Da fikk jeg det salte, røkte og litt søte i skjønn forening.  Det minnet meg litt i smak om et lettsaltet røkt lammelår moren min lagde en gang på 80-tallet, og som vi har fantasert om ever since.

I tillegg hadde jeg lammepølsa «Lambertseter» fra Metervare. Grov, fersk lammepølse krydret med urter. Like himla god som pinnekjøttet. Som tilbehør ble det klassisk kålrotstappe og kokte poteter, pluss en god søt-sterk sennep.

Jeg har en liten førjulsgave til alle følgere av Spiselandslaget, og gir dere derfor rabattkoden spiselandslaget17. Bruk denne når dere gjør første handel over 650,- kr, hos Dyrket.no, så får dere 250,- kr i rabatt. Koden plottes inn når dere kommer til betalingen, og ellers er Dyrket.no sin nett-mathandel akkurat som alle andre. Du velger råvarer fra ulike kategorier, betaler med kort i kassa og får så varene levert på døra til ønsket tid. Du kan også hente dem selv, og det er gratis.

Brorparten av råvarene er økologiske, og kommer fra småprodusenter og bønder som har en lidenskap for det de driver med. Istedet for å bli slått ihjel av de digre kjedene, får lokale småbønder og produsenter en reell mulighet til å tjene noe på avlingene og produktene sine, via Dyrket.no. For å minske matsvinn, kommer ikke varene du handler fra et stort sentrallager hvor de ligger og råtner mens de venter på at noen kanskje vil kjøpe dem. Bestillingen din blir rett og slett formidlet direkte til bøndene og produsentene, som så plukker det du har bestilt. Det sier seg selv at dette fører til at mindre mat blir kastet.

Så: Hvis du vil gjøre litt for miljøet og de mindre produsentene midt oppi den digre kommersielle kjøpefesten i desember, så er Dyrket.no et knakende godt valg for innkjøp av julemat.

__________________________________________________________________

Ingredienser til 2 personer

Ca. 1 kg ferskt pinnekjøtt fra Høvikveien kjøtt og kolonial (hvis du skal ha pølse også, kan du redusere på mengden pinnekjøtt per person)

1 ss flytende honning

400–500 g kålrot (det går alltid mer stappe enn man tror, hvis den er god 😉 )

2 raus ss ekte smør

Kraft fra det ferdigdampede pinnekjøttet

salt og pepper

_____________________________________________________________________

Legg pinnekjøttet på en rist tilpasset gryta, og ha på vann til det nesten rekker opp til risten. Kok opp under lokk og skru så ned varmen til surrepunktet. La det dampe ca 3 timer, til kjøttet faller av beina med et sukk. Følg med underveis om du må spe med vann.

Skrell og del kålrota i små terninger. Dekk med vann og kok under lokk til det er mørt.

Det er forskjell på hvordan man liker kålrotstappa si, og jeg er glad i en glatt og fløyelsmyk variant. Så jeg moser den med stavmikser, har i smøret, sper med litt av krafta fra pinnekjøttet, og smaker til med salt og rikelig svart grovmalt pepper. Litt muskatnøtt er også godt. Denne gangen droppet jeg det.

Matias lager en grovere variant av stappe, og har oppi gulrot også. Knallgodt det òg! Hva er deres tradisjoner?

Ta det ferdigdampede kjøttet forsiktig fra rista og legg det i en ildfast form eller på stekebrett kledd med bakepapir. Bruk pensel og smør kjøttet med honningen. Sett under grillelementet på 230C, 1–2 minutter, og følg med underveis så det ikke svir seg!

Server kjøttet sammen med kålrotstappe, kanskje god pølse stekt i smør, og kokte poteter.

0 kommentarer på “«Ferskt» pinnekjøtt med kålrabistappe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: