Kjøtt Pasta Vegetar

Gresk hverdagspasta

Noen som gleder seg til sommer? Vet dere hva jeg gjorde denne uka? Jeg så tilbake på de siste 10 årene av mitt liv, og oppdaget at jeg ikke har hatt en såkalt solferie en eneste gang de siste årene. Joda, var i Italia for tre år siden, men det var i hovedsak en jobbtur. Kjøttfri Mandag ble delvis laget på Amalfikysten, det ser man på bildene. I fjor var det skjønne Bornholm, dog med fleecegenser nesten hele uka, og én skarve iskald dukkert i Østersjøen, og igjen i kombinasjon med kokeboklaging, denne gangen Kosekokeboka. Før det har Danmark stått oss last og brast, og jeg har et vagt minne om Kroatia for sånn ca 7 år siden…?

Sist jeg hadde en skikkelig solferie, det vil si solseng, en bunke bøker, latskap, garanterte varmegrader, svette armhuler, palmer, bikini uten gåsehud, badetemperatur over frysepunktet, var da moren min fylte 60 for 10 år siden. Nå fyller hun snart 70, og gjett hva vi skal da? En uke til SYDEN!! 

Jeg dauer av reisefeber, og moren min må snart settes på Ritalin, så gira er hun. Hun har ei heller sett sola på 10 år. At en forholdsvis blasert og bereist fis som meg kan glede seg så heftig til en chartertur og restplass til Kreta, er sikkert festlig. Men sånn blir det når man ikke flyr til Sydens land annet enn hvert ti-år. Da blir den ene solferien en diamant.

Som en slags releasefest eller kick-off til denne sårt trengte og etterlengtede solferien, har jeg i dag disket opp med det vi gjerne kan kalle en gresk hverdagspasta. Såre enkel å lage, deilige smaker og sol i svingene. Og hva er det som liksom gjør den gresk, da? Det er selvfølgelig krydderne, auberginen og fetaosten.

Jeg har brukt lammekjøttdeig her, men hvis du er vegetarianer kan kjøttet fint erstattes med kikerter eller små forkokte røde linser.

__________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 aubergine, i terninger

400 g lammekjøttdeig (okse eller svin hvis du ikke finner lam)

1 løk, hakket

2–3 hvitløksfedd, finhakket

1 ss tomatpuré

1 ts sukker

1 boks hakket tomat

1/2 boks vann (boksen etter hakket tomat…)

1 ts tørket oregano

1 ts tørket mynte (evt en liten neve frisk)

1/2 ts kanel

1/4 ts malt nellik

400 g penne eller rigatoni

fetaost, så mye du liker

svarte oliven (fortrinnsvis kalamata/gresk oliven)

salt og pepper

__________________________________________________________

Stek terninger av aubergin til de har fått en fin brun farge og er møre. Legg dem på en tallerken.

Stek lammekjøttdeig, løk og hvitløk sammen til kjøttet er godt brunet og løken er gylden og ganske myk. Salte og pepre og tilsett tomatpuré og sukker. Fres et minutt under omrøring.

Tilsett hakket tomat, vann og alle krydderne. Kok opp under omrøring og smak sausen til med salt og pepper. Legg på et lokk og la sausen småputre mens du koker pasta.

Ha den ferdigkokte pastaen i sausen og bland det godt sammen

Med fetaost og oliven er det to veier du kan gå: Ha noe i sausen med pastaen og rør det lett inn, og resten på toppen før servering. Eller bare ha alt på toppen før servering. Jeg synes du skal ta så mye feta og oliven du har lyst til, og liker. Derfor har jeg ingen mengdeanvisning i ingredienslista.

Nyt sakte og tenk på sola!

%d bloggere liker dette: