Kjøttfri mandag Litt sunnere Suppe Vegetar

Blomkål- og jordskokksuppe

Da jeg ble spurt på Instagram hvilken grønnsak i høstsesongen jeg synes vi overser og glemmer, svarte jeg jordskokk. Og så hentet jeg noen jordskokk ut av kjøleskapet og viste dere, mens jeg fortalte at den smakte digg som suppe (hvilket er den fasongen de fleste kanskje kjenner den i), smørdampet, bakt i ovnen og som puré til for eksempel fisk.

I dag ble det endelig en suppe med noen av disse jordskokkene, pluss en blomkål jeg hadde, mens vinden klemte seg rundt hushjørnene (jeg elsker det), jeg hørte på nordisk melankolsk jazz og egentlig følte meg klar for ny sesong med sokker, lukkede vinduer og klær som skjuler mer enn de fremhever.

Norsk blomkål er noe av det beste på grønnsakshimmelen, synes jeg. Er bare å kaste seg over den, så den ikke selv må kastes. Det er forresten utrolig hvor mye smak bare et par jordskokk setter på en ellers ordinær blomkålsuppe. Du får en enda dypere, rundere og mer…earthy smak. Hva skal man si på norsk? Jordaktig smak…? Nei, det går jo ikke. Da smaker det liksom mugg. Men dere skjønner sikkert hva jeg mener. Og en ting til: selv om det ikke er fløte i denne oppskriften, får suppen en deilig og kremet konsistens når den er ferdigpurert.

På toppen har jeg drysset raust med bacon, med du kan fint bruke ristede nøtter, chorizo eller kanskje til og med et høvelflak eller tre med ekte trøffel, hvis du har. Sistnevnte vil få engler til å synge.

_____________________________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner

1 blomkål

3–4 jordskokk

1 purre

3 dl melk

7–8 dl grønnsak eller kyllingkraft

smør (til steking)

litt muskatnøtt

salt og pepper

_______________________________________________________________________

Vask og rens blomkålen ren for blader. Del i litt større buketter. Skrell og vask jordskokken. Jordskokk oksiderer raskt og blir brun, så hvis du ikke skal bruke dem med en gang bør du legge dem i sitronvann. Del jordskokken i små terninger (den koker litt saktere enn blomkål).

Vask og del purren i skiver.

Stek alle grønnsaker i en stor gryte, i raust med smør. Salte og pepere litt. Stek 3–4 minutter, på middels varme. De skal ikke bli brune.

Hell på melk, kraft/buljong så det dekker, og sett på lokk. Kok opp og la småputre under lokk til blomkål og jordskokk er møre. Det tar 15–20 minutter.

Kjør alt glatt med stavmikser. Spe med mer kraft/buljong om nødvendig. Smak suppen til med salt, pepper og muskatnøtt.

Server med sprøstekt bacon, nøtter, chorizo, trøffel og en liten knert med god olivenolje.

%d bloggere liker dette: