Dessert søtt

Cobbler med eple og plomme

Hello there, Mr Cobbler! Min nye bestevenn med det nusseligste navnet. Dette er altså en ovnsbakt lekkerbisken med et slags brød– eller muffinslokk på toppen. Man fyller sin ildfaste form med gode ting, for eksempel frukt og bær, blander sammen røra til toppingen, fordeler denne oppå frukten og baker så det hele i ovnen til man har en sprø, saftig og knallgod sak. Helt ærlig, så synes jeg kanskje cobbler slår ut vår ellers så snasne crumble. Hva skiller cobbler fra crumble? I cobbler-røra har man også et vått element i tillegg til smør, nemlig skummet kulturmelk. Eller buttermilk som de bruker i det store utland, men som av ubegripelige grunner ikke er å oppdrive i Norge.

Det finnes både salte og søte varianter av cobbler, og min første variant her på bloggen er søt. Garantert ikke siste, for jeg er faktisk litt forelsket. Gleder meg til å prøve ut salte varianter!

Det er i Storbrittania og på steder der briter har slått seg ned at man finner cobbler. De første britene som slo seg ned i datidens Amerika, ville lage sin tradisjonelle suet pudding, som er en dampet brødpudding med varierende fyll. I mangel på riktige råvarer og kjøkkenutstyr, fant de etter sigene på å lage en type dumplingrøre som ble lagt oppå kjøttfyllet og bakt i ovnen, istedet for dampet. For en lykke! Du kan jo google suet pudding og se hva du har mest lyst på av den eller en cobbler…

D92F2F31-86D5-464E-B918-A5DFCF8C24B1
En kule vaniljeis, pisket krem eller vaniljesaus kan gjerne få møte Mr Cobbler.

I mine øyne er en cobbler en helt nydelig måte å servere karbohydrater i ett med proteiner når det er snakk om de salte typene. For hva er vel deiligere enn å dyppe brød i god saus? Her ligger «brødet» allerede gyldent, sprøtt og klart på toppen, og du kan bare knuse det ned i sausen med en gaffel og nyte hver bit. Skorpen blir sprø, porøs og smakfull.

I denne søte varianten har jeg brukt en blanding av plomme og eple, fordi det var det jeg hadde. Men du kan godt bare bruke en av delene. Det viktigste er at mengden frukt er på rundt 800 g, som spesifisert i oppskriften. Også er jeg inspirert av Donna Hay og har tatt med noen kjerner og frø for å få litt mer struktur og knas i toppingen.

Kos dere! 🙂

___________________________________________________________________

Ingredienser 4–6 personer

Fyll

800 g ferdig rensket frukt, altså plomme og eple her

1 dl flytende honning

1 ss maizena

 

Topping

80 g hvetemel

50 g store havregryn

80 g sukker

3 strøkne ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

40 g solsikkekjerner

40 g gresskarkjerner

50 g kaldt smør i terninger

2,5 dl skummet kulturmelk

________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 180 C.

Del eplene i halvgrove terninger og del plommene i to. Fjern selvfølgelig kjerner og steiner i frukten. Bland godt sammen med honning og maizena i en bolle og hell det så i en dyp ildfast form som rommer minimum 2 liter.

Bland sammen alle tørre ingredienser og kna godt inn det kalde smøret. Tilsett skummet kulturmelk og bland alt lett sammen.

Fordel røra over epler og plommer, og stek midt i ovnen på 180 C i 45–50 minutter. Sjekk underveis at det ikke blir for mye stekt. Ovner er så ulike i styrke.

Serveres varm eller lun med is, vaniljekrem, vaniljesaus eller pisket krem. Eller bare for seg selv.

%d bloggere liker dette: