Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Vegetar

Eggepanne med urter, grønnkål og bønner

En ting jeg ville slitt seriøst med hvis jeg ble veganer, var å gi opp egg. Jeg kan nok klare meg uten kjøtt, til og med ost, men tar du egga mine så blir jeg vred. Da blir det akutt gastronomisk overgangsalder, ass.

Men nå til matpoenget igjen: Egg er en fenomenal base for grønnere middager og lunsjretter uten kjøtt. Om det nå er i form av disse hysterisk grønne spinatpannekakene, eller i en fritata, eller bare helt enkelt hardkokt i denne grønnkålsuppa. Egg metter og gir substans på en sånn måte jeg higer etter når jeg er skikkelig sulten.

Med denne retten her, har jeg tenkt på travle hverdager, matpakker og grønne samvittigheter. Eggepanna kan spises slik den er, kanskje med en couscoussalat på siden, eller hummus og stekte poteter? Eller bare sleng den på en blings og kos deg med et skikkelig grønt og godt pålegg. Olivia fikk med seg to rause stykker i matpakka i dag, sammen med rester av ovnsbakte rotgrønnsaker fra i går.

Fordi det er litt hvetemel i røra, får den mer en «kakekonsistens» (som dansk æggekage), enn omelettkonsistens, som er mer porøs. Hvis du ikke vil høret et eneste ord om hvetemel, så kan du sikkert prøve med havregryn. Røra lages i blender, så grynene vil uansett bli malt. Jeg skal teste dette neste gang jeg lager denne, men hvis du rekker å gjøre det før meg, så del gjerne i kommentarfeltet hvordan det gikk. Jeg spår at det kommer til å gå strålende! Men bare så det er sagt: Den lille biten med hvetemel gjør noe for teksturen og konsistensen, på en god måte. Derfor er det med i oppskriften.

Valg av urter står du egentlig for helt selv her. Jeg tok det jeg hadde for hånden, men du kan selvfølgelig bruke de du har stående å visne på din kjøkkenbenk.

Fytti katta, jo mer jeg tenker på egg, jo mer rørt blir jeg av hvor sublim den råvaren er. Hvis egg var en mann, hadde jeg gjort alt for å få gifte meg med ham.

_______________________________________________________________________

Ingredienser 2–4 porsjoner

4 egg

4 toppede ss hvetemel

2,5 dl melk

Salt og pepper

1 liten neve frisk mynte

1 liten neve frisk koriander

1 liten neve flatbladet persille

50 g grønnkål

1 rødløk i skiver

1 boks hvite bønner, laken silt vekk

Olivenolje

__________________________________________________________________

Sett en ildfast form i ovnen og skru ovnen på 200 C.

Rens grønnkålbladene fra de tjukke stilkene og hakk grønnkålbladene i strimler.

Ha egg, melk, hvetemel, urter, salt og pepper i en blender og kjør det på høy hastighet et minutt.

Ta den varme ildfaste formen ut og ha i en ok klunk med olivenolje. Fordel strimlet grønnkål utover (kommer til å frese fint), og bønnene. Hell røra over og fordel ringer av rødløk over helt til slutt.

Stek midt i ovnen på 200 C, i ca 20 minutter, til eggestanden har satt seg.

TIPS: Hvis du har slapp grønnkål, så riv bladene av stilkene, legg dem i en bolle og dekk med iskaldt vann. Lar du det stå sånn et par timer, så får du tilbake verdens fineste og sprøeste grønnkål. Jeg lar det stå natta over.

2 kommentarer på “Eggepanne med urter, grønnkål og bønner

  1. Nam! Denne skal jeg lage igjen! Takk for gode oppkrifter, nydelige bilder og glitrende tekster.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: