Eller patatas bravas, om du vil. Jeg hadde igjen Ringerikspoteter etter jula og ville gjøre noe gøy med dem. Siden sjonglering med mer enn to poteter av gangen ikke er helt meg, måtte det bli noe spiselig gøy. Og siden 2019 skal bli et år med bravur, passet det fint med brave potitter.

Dette er den ultimate kose-tapasen. Du kjenner den sikkert fra før, har slurpet den i deg sammen med en cerveza under feriesol i Spania. Mettende, salt, litt feit, men frisk i frasparket til sausen, og elskelig på alle måter.

img_4745

Ringerikspoteten er deilig i sin melne kjerne, og absorberer supert den spretne rød sausen og majonesen når man brer over disse til slutt. Vi vet ikke helt sikkert hvor den kom til Norge fra, denne lille knudrete knollen, men den har vært dyrket på Ringerike i Buskerud siden midten av 1800-tallet. Egentlig skal det friteres en mer kokefast potetsort til patatas bravas, men fettjula sitter i meg fremdeles og gjør trusa trang i strikken, så jeg gjør en annen vri: koker poteter møre, heller av vannet og gir dem bånn gass med olivenolje og salt i ovnen, til de blir sprø og gyldne. Det tykke, ruglete skallet med små fine øyne på ringerikspoteta, er som skapt for å samle på majones og saus. Og de metter om mulig enda mer enn kokefaste poteter, synes jeg.

img_4759

Hvis du vil lage en mer autentisk versjon med friterte kokefaste poteter, kan du for eksempel sjekke ut Helle´s patatas bravas, på bloggen hennes Helles Kitchen. Du får med en fin artikkel om tapas´ens historie også, samt Norges kanskje mest innholdsrike Barcelona-guide. Hvis det var dit du nå en gang skulle på din neste ferie.

I min oppskrift under her, er det ikke oppskrift på majones, for denne gangen gikk jeg for en Hellmans´fiks ferdige på glass som sto og vinket i kjøleskapet.

______________________________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner som snacks

500 g ringerikspoteter

4 ss olivenolje

salt

Saus

1 boks flådd tomat (400 g)

1 løk

3 hvitløksfedd

1 strøken ts røkt paprika

1/2 ts cayenne eller tørket chili

1 ts sukker

salt

grovmalt pepper

_______________________________________________

Mos tomat, løk, hvitløk, røkt paprika, cayenne/chili, sukker, salt og pepper med stavmikser, eller i en blender. Hell det i en gryte med litt olivenolje og kok opp. La sausen koke ca 20 minutter under lokk, så den rå smaken rundes av. Smak til og juster med sukker, salt og pepper helt til slutt også. La det stå og putre på plata mens du tilbereder potetene.

Vask potetene og kok dem i godt saltet vann til de er møre. Vær obs på at ringerikspoteter har forholdsvis kort koketid og bare skal syde, ikke fosskoke. Hell av vannet og damp potetene i gryta på plata. Del potetene i to og ha dem i en bolle sammen med olivenoljen og et dryss salt. Bland oljen godt med potetene.

Sett ovnen på 230 C varmluft og hell potetene over i en ildfast form. Stek dem i ovnen til de er sprø, sprakende og gyldne, ca 10 minutter. Følg med så de ikke svir seg.

Ha potetene over på et serveringsfat og fordel tomatsaus og majones over. Et dryss bredbladet persille er pent.

Øl, pottit og helg. Kos, da!

%d bloggere liker dette: