Bakst søtt

Jordbærsnurrer med kremostglasur

Livsfarlig! Perfekte snurrer. Når man først blir god på søt gjærbakst, er det liksom bare det man vil her i livet. Og nå er jeg, om jeg så skal si det selv, blitt ganske god på søt gjærbakst. Vil bare bake boller og snurrer dagen lang.

Jeg har en perfekt grunnoppskrift på boller, og den finner dere her. Det er i stor grad den samme som jeg har brukt til disse snurrene med jordbærsyltetøy i svingene. Åh, så deilig! Ble så revet med at jeg dansende rundt også toppet herligheten med en kremostglasur med litt revet limeskall i.

IMG_7655

Hva er hemmeligheten bak en god søt gjærdeig? En sånn som gir myke, saftige og supersmidige boller? Jeg mener det er romtemperert smør, egg og eltetid. Smøret tilsetter jeg etter at deigen har eltet en god stund uten smør først. Det har alltid gitt meg de beste bollene. Og jeg slurver ikke med eltingen. Deigen skal bli seig og smidig med gode, lange glutentråder. Har du laget burgerbrødene mine? De som bruker brioche-prinsippet? Da vet du hva jeg mener. Du finner oppskriften på verdens beste burgerbrød her.

Hva slags syltetøy du bruker som fyll er selvfølgelig opp til deg, men en ferdig fabrikktype kan tenkes å være bedre fordi den ikke er så flytende som hjemmelaget syltetøy ofte er.

IMG_7626

IMG_7632

IMG_7634

Det blir muligens mye snurr på mitt kjøkken fremover. Er jo ikke grenser for hvor mye godt man kan putte i disse søte, hvetevinglete svingene i en bolle.

Adjektivoppsummering av herligheten: Myke, saftige, smidige, klissete, syltetøysøte, nytelsesrike, avhengighetsskapende.

_______________________________________________

Ingredienser 12 stk.

500 g hvetemel

80 g sukker

1/2 pakke tørrgjær (25 g fersk)

1 egg

2,5 dl melk

80 g smør, romtemperert

Ca 200 g jordbærsyltetøy (halvt glass av Noras hjemmelagede 400 g)

 

Kremostglasur

100 g kremost naturell, romtemperert

50 g melis

50 g romtemperert smør

1/2 lime, finrevet skall og litt av saften

______________________________________________

Bland de tørre ingrediensene i en bolle til kjøkkenmaskin. Hell melk og sammenpisket egg i de tørre ingrediensene. Melken trenger ikke være lunken. Deigen blir også varmet opp under den kraftige eltingen. Bruk eltekrok på kjøkkenmaskinen og elt deigen på sakte hastighet første to minuttene. Skru så opp hastigheten og elt deigen på middels hastighet i minimum fem minutter. Etter fem minutters elting: Tilsett terninger av romtemperert smør litt av gangen, og la det bli godt eltet inn i deigen på middels hastighet. Fortsett å elte deigen ytterligere fem minutter etter at smøret er tilsatt.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse (én til halvannen time) på et lunt sted uten trekk.

Slå deigen ned på en melet benkeplate og kjevle den ut til et rektangel (ca 40 X 50 cm).

Smør deigen med syltetøy og rull den så tett/stramt du klarer fra langsiden til du har en pølse. Med syltetøy på eigen er det ikke så lett å få pølsa superstram, men blås i det. Sjekk bildet av mine ustekte snurrer lenger opp. Skjær 12 emner av deigpølsa. Plasser emnene på rekke og rad i en form kledd med bakepapir (min form er 25 X 33 cm). Dekk formen med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev snurrene på et lunt sted 30 min.

Stek snurrene midt i ovnen på 200 C, i 12-15 minutter. Snurrene kan godt avkjøles i formen når de er ferdigstekte.

Bruk stavmikser og kjør sammen de romtempererte ingrediensene til kremostglasuren. Smør glasuren jevnt utover de avkjølte jordbærsnurrene, sett over kaffen og rop på de heldige folka som skal få spise dette.

%d bloggere liker dette: