Fritter. Engelsk ord. Lumsk for oss som er avhengig av lesebriller. Men, det jo et flott ord. Både med og uten lesebriller, det må jeg si. Dette innlegget er skrevet med brillene godt dyttet på plass, innerst på neseroten, og skal handle om hva lekkert man kan gjøre med en stor, grønn og slank squash. Den også, med eller uten briller.

En fritter er en stekt plett eller lapp, men ingen av de to ordene er særlig sexy, spør du meg. Så selv om jeg står i bresjen for å bevare det norske språk, så vil jeg  heller gå for en fritter når det kommer til pletter og lapper.

Nok om det. Så til squash.

Selv om jeg ikke kan mye om gartnergreier og grønnsaksodling, så har jeg skjønt at squash er en takknemlig sak å dyrke. Noen få frø gir real avkastning. Det er visstnok en fin grønnsak for glade amatører, fordi den med nok plass og varme vokser seg stor og flott, ganske lett. Det er kanskje en drøy påstand, men har vi ikke alle en eller annen gang i løpet av livet møtt noen som med hageflekk og barnlig entusiasme ville vise frem sin absurd store squash?

Nuvel. Sa brura.

Hva gjør man når livet og sesongen byr på mengder med squash? Tja, i seg selv er den ikke veldig spennende, synes jeg. Den trenger hjelp fra andre råvarer og smaker. Rå squash er i mine øyne like spennende som vått papir. Så her kommer det fra meg et forslag til noe skikkelig godt og enkelt til alle som enten dyrker mengder med squash selv, eller kjøper den til spotpris i butikken, (ja, det er en ganske rimelig grønnsak).

Squashfritter!

Jeg elsker dem. Jeg elsker dem som snack, matpakke, mellommåltid eller i stabler og med tilbehør som veggismiddag.

Tror du (og barna dine) kommer til å elske dem også.

_____________________________________________________

Ingredienser til 8–10 stk

Ca 500 g squash

2 vårløk, finsnittet

2 egg

1 dl hvetemel

Salt/pepper

Olivenolje til steking

Rømme og vårløk til servering

_______________________________________________

Riv squashen grovt og ha den i et dørslag/sil. Strø litt salt over og la det stå og trekke et kvarters tid. Squash inneholder mye vann, og den vil vi få ut mest mulig av.

Klem væsken ut av den grovrevne squashen og bland den godt i en bolle med resten av ingrediensene.

Stek pletter (der kom det norske ordet plett til sin rett!) (kan ikke skrive «stek fritter»), med olivenolje i varm panne. La dem bli gode og gyldne på en side før du snur dem.

Server med rømme og finhakket vårløk. Har du rødløk og en god rogn av et eller annet slag? Verdensherredømme!

2 kommentarer på “Squash fritters

  1. espensorby

    Digga den her, Maj-Britt! Superenkelt og nam!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: