Barn og mat Indisk Kjøttfri mandag Vegetar

Grønnsakslapper med indiske smaker

Dere kan godt lage disse til middag, men jeg vil slå et slag for å ha dem til lunsj.

Jeg vet ikke med dere, men når hverdagene byr på matpakke til lunsj nesten hver dag, samtidig som det blir mindre og mindre sol, så er det mye belønning i å finne noe annet enn brødskiver eller knekkebrød fra tid til annen. Ikke fordi jeg skal snakke den tradisjonelle norske matpakka ned, for jeg er som regel så sulten til lunsj at nesten alt smaker godt, men det er liksom begrenset hvor variert man spiser hvis det bare er brød og pålegg opp og ned i mente, dag ut og dag inn. Hvor skal grønnsakene komme fra?

Grønnsaker har tusen muligheter til å bli godsaker som frister mer enn en halv skrelt gulrot tullet inn i matpapir ved siden av makrell i tomat, salami, smøreost og blingser.

Jeg har skrevet og mast litt om dette før, men det er altså noe jeg bryr meg oppriktig om. Hvis man ikke får i seg grønnsaker og frukt – som anbefalt av myndighetene og alle med peiling på kosthold – hverken til frokost eller middag, når skal man da få det i seg? Ikke minst barna våre som på ingen måte har tilgang til et skikkelig godt og solid måltid midt på dagen, med mindre foreldrene legger inn en ekstrainnsats. En innsats det ikke er alle forunt å ha overskudd til, hverken økonomisk eller på andre måter, jeg ser den. Men disse lappene er overkommelige, altså!

Jeg skulle ønske alle barn i norsk offentlig skole fikk et godt, balansert og næringsrikt måltid med varm mat midt på dagen, i skoletiden. Ikke hva som helst. Ikke billig kantinemat. Ikke oransje frityrstekte fiskepinner. Ikke dritt. Men ordentlig mat. Trengte ikke være jålemat heller, men god mat med næring. Så stilte alle likere. For riktig ernæring er viktig for å prestere. Ingen forskning i verden sier noe annet enn at et godt balansert kosthold påvirker yteevnen ikke bare fysisk, men også psykisk og mentalt. Ikke alle får dette hjemme, av ulike grunner.

Grønnsakslapper av rimelige rotgrønnsaker, litt løk, krydder, mel og egg kan de aller fleste finne tid, mestring og penger til.

Putt lappene i matboksen og ha en liten boks ved siden med yoghurt naturell til å dyppe i, kanskje en med chutney også? Bare et serveringsforslag. Hvis du allerede er en røver på kjøkkenet kan du jo bare trikse i vei med hele krydder og alskens fine greier her, og så er min oppskrift liksom bare en veiledning. Alle andre kan trygt følge oppskriften slavisk og få smaksrike og mettende lapper som snakker indisk og gir både litt glede og næring en lunsjpause klokka tolv midt i september eller november.

Jeg har skrevet et forslag til type rotgrønnsaker som kan brukes. Selv gikk jeg for 50/50 potet og gulrot. Var nemlig det jeg hadde i kjøleskapet akkurat da inspirasjonen traff meg.

_______________________________________________________

Ingredienser ca 10 stk

700 g rotgrønnsaker (typ: potet, gulrot, sellerirot, persillerot, kålrot…)

1 løk, finstrimlet

2 egg

1/2 dl melk

3 toppede ss hvetemel

1/2 – 1 chili ( så mye du tåler, finhakket)

1 ts garam masala

1/2 ts spisskummin

1/2 ts gurkemeie

1 liten neve finhakket frisk koriander

1/2 ts salt + nykvernet pepper

Olivenolje til steking

________________________________________________________________________

Skrell potetene og riv dem grovt. Ha dem over i en sil og skyll dem godt i kaldt vann til vannet fra dem er klart. Dette fjerner en del stivelse og er viktig så lappene ikke blir for soggy og grautete i konsistensen. Klem ut så mye av vannet som mulig helt til slutt og ha poteten over i en stor bolle.

Vask og riv gulrøttene grovt. Om du vil skrelle dem er opp til deg. Jeg gjør det fordi jeg synes skallet avgir en bitter smak.

Skjær løken i tynne strimler.

Bland så alle ingrediensene (melk, mel, krydder, egg….) sammen til en røre.

Varm opp en panne og ha i et par skjeer med olivenolje. Bruk en spiseskje og porsjoner 3–4 rause skjeer av røra i panna av gangen. Stek lappene 3-4 minutter på hver side. La dem få en god stekeskorpe før du snur dem forsiktig. Ikke snu dem for kjapt, da går de lett i stykker.

Samle lappene i en ildfast form og etterstek dem midt i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter.

Server med yoghurt/rømme og chutney.

%d bloggere liker dette: