Fisk

Breiflabbgryte med ris, krydder, paprika og løk

Lophius piscatorius. Ikke et trylleformular fra Harry Potters univers, men det latinske navnet på en innful og grisegod fisk: Breiflabben. En skapning som glatt kunne svømt inn i et barnemareritt med sin opptil 2 meter lange, flate og nesten 100 kg tunge kropp dekket av mudderfarget skinn på ryggen. Et bredt, fremskutt underbitt inngjerdet av en skigard med sylskarpe og godt synlige tenner i ansiktet. Ikke kyss-bar.

Breiflabben gir uttrykket «fast i fisken» mening, og det hvite fiskekjøttet som enkelte mener smaker som hummer, er perfekt til for eksempel gryteretter, grilling og litt hardere behandling, da den ikke smuldres opp eller blir tørr. I gamledager (da jeg var barn…), ble breiflabben ansett som såkalt ufisk og kastet tilbake i havet når den havnet i garnet. I en episode av Fjernsynskjøkkenet fra 80-tallet er all tid viet til ufisk, og det var der på retro-tv jeg ble inspirert til å la det lekre breiflabbkjøttet få trekke i en gryte sammen med ris. Breiflabbkjøttet tåler nemlig såpass lang tid på putring. Risen trenger ganske nøyaktig 20 minutter trekketid, og det gjør også fisken hvis du skjærer den i terninger på ca 5 X 5 cm.

En deilig og velig enkel sak du kan lage i én og samme gryte på en hverdag eller til uformelt lag. Her er lenke til Spiselandslaget på Instagram, hvor dere kan se fremgangsmåten i historien min (ligger også på høydepunkter).

_____________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

600-800 g breiflabb

1 stor løk, i strimler

2 røde paprika (evt. gul), i strimler

3 hvitløksfedd, grovhakket

3 dl basmatiris

1 ss tomatpuré

1 toppet ts paprikapulver

1/2 ts spisskummen

1/2 ts gurkemeie

5,5 dl fiskekraft/buljong (og gjerne en skvett hvitvin hvis du har)

Bredbladet persille og kalamata oliven til pynt.

________________________________________

Fres løk, paprika og hvitløk i godt med olivenolje på middels varme. La dem bli myke. Tilsett krydder og tomatpuré og la den frese godt med et minutt.

Ha risen i gryta og rør den godt inn. Salte og pepre. Hell på fiskekraft så alt er dekket. Fordel bitene av breiflabb i sausen og legg på lokk.

La det hele småputre på lav varme i 20 minutter.

Dryss over bredbladet persille og kalamata oliven til slutt.

Server med en grønn salat på siden. Ruccola er topp! Trenger bare sitron, olivenolje og salt som dressing.

2 kommentarer på “Breiflabbgryte med ris, krydder, paprika og løk

  1. Anders Ribu

    Mmmm. Høres ut som gewurtztraminermat. Har en flaske DoppF & irion liggende, så det skakke bli morrada’n før jeg lager det!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: