Pasta Vegetar

Gnocchi med brokkoli, ostesaus og nøtter

Sier det med en gang: Gorgonzola! Den milde (dolce) varianten. Dere som ikke får forelsket hjertebank når dere hører gorgonzola, kan velge en annen smakfull ost som smelter lett og godt. I denne retten snakker vi om en sånn lage-med-bind-for-øynene-lett-å-lage-saus, hvor det bare finnes to store roller: Fløte og ost. Du koker opp fløten, smaker den til med salt, pepper og muskatnøtt, har oppi osten og lar den smelte, børster hendene på forkledet, og…ferdig!

Jeg steker gnocchien et par minutter med rosmarin og hvitløk etter at den er kokt. Hvorfor det? Fordi denne retten er en bløt smilende fidus som trenger et snev av noe stekt, noe som går på tvers. Da har vi litt stekeskorpe og hakkede nøtter. Det er derfor jeg anretter alt hver for seg i lag også. For å unngå at det bare blir en sånn sammenkokt greie.

Tilbake til ostedelen: Hvis dere skal kjøre helt trygg og såkalt barnevennlig (jeg klandrer ingen for ikke å utvide ostehorisonten til smårollingene med gorgonzola en hverdags ettermiddag…), så er kremostbegerne med urter/krydder/hvitløk helt gull. De der 125 gramspakkene fra Tine. Eller snøfrisk. Den med dill eller steinsopp. Du kan godt bare bruke masse revet parmesan også, eller osterester revet. Oppkokt fløte er svært vennligsinnet uansett hvilken ost som titter innom.

Finner du ikke gnocchi? Bruk pastaskruer. Jeg ville derimot ikke brukt penne. Fordi sausen ligger oppå pastaen, vil ikke hulrommet i penne komme til sin rett og sluke sausen. Men du…hva med småpoteter?

______________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

1 stor brokkoli

250 g gnocchi (potetgnocchi, ikke pasta som kaller seg gnocchi)

2 dl matfløte

150 g gorgonzola dolce (eller den andre typen ost vi ble enige om lenger opp i teksten)

Salt/pepper/muskatnøtt

1 kvast rosmarin

2 hvitløksfedd

Valnøtter

______________________________

Kok opp fløten under omrøring i en kasserolle. Skru ned varmen til et minimum. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Ha oppi osten og la den smelte. Kok sausen opp igjen til den tykner. Sett til side.

Skrell og skjær hvitløksfeddene i tynne skiver eller hakk fint.

Del brokkolien i små buketter og kok den to minutter i godt saltet vann. Kok gnocchien samtidig, som anvist på pakken. Hell vannet av begge deler når de er klare.

Varm opp en god slatt olivenolje i en panne (middels varme) sammen med hakket hvitløk og et par «nåler» fra rosmarinkvasten. La det frese et par minutter og sette smak på oljen. Ikke la hvitløken bli brun! Tilsett gnocchien til panna og gi den et par minutters fres til den har fått en gylden overflate som kan kalles stekeskorpe.

Anrett gnocchien på et fat. Legg brokkoli oppå gnocchien og hell over saus som har fått et nytt oppkok og er glovarm. Dryss hakkede valnøtter over og server. Parmesan? Absolutt, hvis du har.

%d bloggere liker dette: