Fisk

Torsk og grønnkål i kremet saus m. rød pesto

Fisk med kremet saus. Der har du en skuddsikker kombo med smattegaranti. Og ikke trenger du pøse på med kremfløten heller, med mindre du vil (slik jeg ofte vil).

Du kan ta vegetal «fløte», matfløte, ekstra lett matfløte, kokoskrem, what have we not på fløte-eller-ligner-på-fløte-fronten i våre dager. Poenget er at fløten, uansett type, gir en super base for rask saus med digg konsistens og smak.

(Herregud, alt dette vet dere jo.)

Det som er avbildet i klassisk grelt novemberkjøkkenlys her, er en typisk ting jeg bedriver med fisk når den skal kjapt inn på bordet en hverdags ettermiddag. Og når jeg snakker om fisk, så mener jeg denne gangen fisk som du kjøper i de generiske dagligvarebutikkene. Ja, den ofte utskjelte fileten i folieformer eller vakumplast. Den velger jeg en travel tirsdag etter jobb. Ja, det gjør jeg.

Deretter gjør jeg ofte slik:

Finner noen grønne lette grønnsaker som ikke trenger all verdens tilberedningstid (spinat, grønnkål, finsnittet kål, rosenkål i tynne skiver, frosne erter, brekkbønner, sukkererter…).

Freser disse i en gryte med løk og hvitløk. 

Heller på fløten.

Har oppi en real klunk med pesto eller curry paste. Eller masse urter. Eller krydder. Karri! Gul «norsk» karri er gull! En skvis med sitron eller lime. Kanskje noen kapers eller oliven hvis vi er på Middelhavssmaker.

Hva slags pesto eller paste du bruker, skal jeg tilgi deg uansett hva valget faller på. Grønn billigpesto fra glass, hjemmelaget økologisk rød pesto av hjemmelagede semitørkede tomater, grønn curry fra asiatisk butikk, eller håndmortet paste til lyden av meditative syngende boller i bakgrunnen. Du velger med utgangspunkt i din tid og lommebok. 

Hva er det i gryta på bildet? Rød ferdigpesto fra glass. Billig type. Du kan gjerne erverve din pesto fra delikatessebutikken. Greit for meg. Personlig ville jeg ikke hatt en kvalitetspesto oppi en fløtesaus. Jeg ville bare spist den ren med pasta eller nybakt foccacia. Men la oss alle være venner. 

Så legges fiskestykkene oppi sausen, og jeg skrur ned til så vidt putring. Fisken trekkes ferdig i sausen. Vi snakker noen minutter.

Tilbehør kan være hva som helst av det tilbehør pleier å være. Potet, ris, couscous, pasta, eller søtpotetmos som jeg er veldig glad i. 

Jeg bruker ikke smør og fløte i søtpotetmosen, for jeg synes den er rik nok i seg selv. Jeg gir den et par skjeer med et syrlig meieriprodukt (yoghurt, kesam, rømme…), god olivenolje med solid aroma av pepper og gress, noen dråper sitron eller lime, salt og ublu mengder grovmalt sort pepper.

Sluttpoeng: Fløtesaus er bænkers. Alltid. Og du kan putte sunne ting i den og få hundre nye helsekarmapoeng, pluss de poengene du får for ren nytelse på grunn av god smak. Vinn-vinn.

_________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

300-400 g fiskefilet, f.eks torskeloin

1 løk, hakket

1 hvitløksfedd, knust

150 g grønnkål (eller andre grønne grønnsaker som trenger kort tilberedningstid)

2 dl fløte

3-4 store ss rød pesto

1 ts kapers

Sitronsaft

Søtpotetmos

400 g søtpotet

2-3 ss syrnet yoghurt/kesam/rømme…

En god skvis lime eller sitron

Salt/pepper

______________________________________

Skrell søtpoteten og skjær den i terninger. Ha terningene i en gryte og dekk med vann. Kok møre under lokk. Trenger ikke salte vannet. Mens dette koker lager du fiskegryta.

Hvis du ikke har kjøpt ferdig kuttet og vasket grønnkål, så må du kutte og vaske selv.

Fres hakket løk i olivenolje på middels varme et par minutter. Bruk en tykkbunnet kjele eller panne som har lokk. Tilsett grønnkål og knust hvitløk til gryta og stek et par minutter til. Ha fløte og pesto i gryta og kok opp. Smak til med salt, peper og sitron/lime.

Legg fiskestykkene (5×5 cm terninger) i sausen og skru ned varmen til svak simring. Fordel kapersen rundt omkring på fisken. Legg på lokk og la fisken trekke ca 10 minutter, til kjøttet flaker.

Tilbake til søtpotetmosen: Hell av vannet, damp av potetene, mos dem og smak til med yoghurt, olivenolje, salt, pepper og lime/sitron.

%d bloggere liker dette: