Fisk

Kremet laksegryte med potet, fennikel og dill

De der enkle fiskemiddagene til hverdags og fest…Jeg lager dem, men du verden så dårlig jeg har vært på å dele dem med andre gjennom 10 år som matblogger! Folk spør meg i privaten om tips til raske (og gjerne barnevennlige) fiskemiddager, jeg sjekker bloggen, og hva finner jeg? Ikke så mye av det de ber om. Hvor gjorde jeg av oppskriftene? Kanskje det gikk så fort i svingene da jeg laget dem at jeg glemte å notere hva jeg gjorde? Og kanskje jeg åt opp resultatet så glupsk og fort at ingen rakk å ta bilde av maten? Kan godt hende.

Så denne laksemiddagen er – endelig – til alle dere som savner en snaskens laksemiddag som ikke krever en mastergrad i kulinarisk innsikt for å lage, eller et fritidsproblem som må fikses. Med andre ord: Kjapp, enkel og digg. De tre adjektivene som er hyppigst brukt i innsalg av oppskrifter de siste årene. Noe som må bety at kjapp, enkel og digg mat er noe folk lengter etter. Skikkelig lengter etter. Billig kan den dessverre ikke skryte på seg å være i våre dager, for kiloprisen på selv den slappeste, bleikfeiteste laksen, er så hinsides jævlig dyr blitt at det bringer tårer til alle med en normal økonomi. Kan du bruke annen fisk, rimeligere fisk? Klart det! Sei ville i så fall være mitt førstevalg.

Hvis du var en smarting, så fylte du fryseren med villaks da sesongen var der. Nå koster nemlig oppdrettslaksen nesten det samme.

Ingen ting kan gå galt i universet når du lar laks og fløte møtes. Og når du legger til fennikel og dill, er det bare å stappe servietten ned i halslinningen på skjorta og slurpe lykkelig i vei. Som dere vil se har jeg brukt eplesider i stedet for tørr hvitvin i sausen. Det gir et deilig hint av friskt eple, og du kan gjerne ha noen små terninger med eple i retten helt til slutt også.

____________________________

Ingredienser 2 porsjoner

200 g kokte poteter

2 sjalottløk

2 hvitløksfedd

1 liten fennikel

400 g laks

1 dl norsk tørr sider/tørr hvitvin. (Kan erstattes med mer fløte eller kraft.)

2 dl fiskekraft/buljong

1,5 dl kremfløte

Frisk dill

_____________________________

Skjær de kokte potetene i terninger.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær fennikelen i små terninger.

Skjær laksen i terninger. Ikke for små, da blir de fort tørre og går helt i oppløsning i sausen.

Fres sjalottløk, hvitløk og fennikel i litt olivenolje eller smør til de er blanke og myke. Pass på at de ikke får farge. Hell på sider og la det koke godt et minutt eller to til råsmaken av alkohol er borte. Hell så på kraft/buljong og fløte og la det hele koke på medium varme til sausen tykner noe. Smak til med salt og pepper.

Tilsett laksebitene og masse finhakket frisk dill og la det trekke på lav varme i 5-7 minutter, når laksen er gjennomvarm og faller lett fra hverandre når du stikker i den.

Den som tenkte på hvitløksbrød ved siden av, tenkte godt.

%d bloggere liker dette: